Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pokarantininės NT kainos – ekspertai įvardijo, kada geriausias metas įsigyti būstą

Kol koronaviruso pandemijos sukeltas karantinas vieniems žmonėms siejosi su problemomis, kiti į pasikeitusią situaciją žvelgė kaip į naujas galimybes. Panašios nuotaikos vyravo ir nekilnojamojo turto (NT) sektoriuje. Šios srities ekspertai pastebi, kad dalį žmonių situacija atbaidė nuo būsto įsigijimo, o kitus kaip tik paskatino būtent šiuo laikotarpiu jo ieškoti. Panašu, kad paklausą įgauna ekonominės klasės būstai – būtent jų pardavimai išlieka aktyviausi, rašoma pranešime spaudai.
Būsto rinka
Būsto rinka / 123RF.com nuotr.

Rinka patyrė permainas

Prasidėjus karantinui NT rinka susidūrė su sunkumais ir gyveno nežinios nuotaikomis – kaip pastebi NT agentūra „Ober-Haus“, įregistruotų visų butų sandorių skaičius balandžio mėnesį, palyginti su 2019 metų mėnesiniu vidurkiu, sumažėjo trečdaliu. Didžiausią sukrėtimą patyrė Klaipėda, kurioje tokių sandorių skaičius krito perpus.

Vertinant atskiras rinkos dalis, labiausiai pandemija kirto naujos statybos butų paklausai. Jų trijuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose balandį, palyginti su 2019 metais, įsigyta vidutiniškai 89 procentais mažiau. Kaip teigia NT plėtros bendrovės „Bonava Lietuva“ vadovas Remigijus Pleteras, didžiausią nuosmukį patyrė brangesnių būstų pardavėjai.

„Pastebima, kad karantinas ir vis dar neaiški padėtis dėl antros koronaviruso bangos pakeitė pirkėjų poreikius: sudaroma mažiau prabangaus ir daugiau ekonominės klasės būstų pardavimo sandorių, nes bijant ilgalaikės krizės pirkėjai vengia investuoti į turtą, kuris nebūtų likvidus sunkmečiu“, – aiškina R. Pleteras.

Be to, įsigyjant ekonominės klasės būstą pirkėjas rizikuoja mažiau – tokios klasės būstas visuomet turės didesnę paklausą nuomos rinkoje, o gaunamos įmokos dažnai dengia mokamą paskolos bankui sumą.

„Dėl šių priežasčių dažniausiai ekonominės klasės būsto žvalgosi jauno amžiaus, vidutines ir stabiliai pajamas gaunantys asmenys, kurie pasveria alternatyvas ir dažniau renkasi įsigyti nuosavą būstą vietoje nuomos“, – sako NT ekspertas.

Karantinas koregavo ir kainas

Stagnacija rinkoje keitė ne tik vartotojų įpročius, bet ir būsto kainų augimą. „Ober-Haus“ Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims Raimondas Reginis pastebi, kad kai per pirmą metų ketvirtį kainos didėjo 1,2 proc., pokarantininiu laikotarpiu stebimas jų augimo sulėtėjimas. Tokią situaciją lėmė, kad sudaryta ne tik pastebimai mažiau butų sandorių, bet ir išaugo nutrauktų įsigijimo susitarimų skaičius. Šiuo metu rinkoje yra projektų, kuriuose naujų susitarimų dėl buto įsigijimo yra mažiau nei nutrauktųjų.

„Bendras būsto rinkos aktyvumas Lietuvoje nukrito į 2012 metų lygį, kai šių metų antrąjį ketvirtį kainų augimas sudarė tik 0,3 procento“, – kalba R. Reginis

„Bonava Lietuva“ vadovo teigimu, šiuo metu rinkos švytuoklė yra pirkėjo pusėje. „Apžvelgiant pastarųjų mėnesių rinkos tendencijas, matome, kad NT paklausa tikrai augs, nes bus skubama naudotis geru būsto įperkamumu, ypatingai neviršijančiu 100 tūkst. eurų sumos“, – teigia R. Pleteras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas