Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prekybos centrai prašo juos atverti nuo pirmadienio: testuos darbuotojus, atsisakys nemokamo Wi-Fi

Prekybos centrų valdytojai ir jų atstovai prašo Vyriausybės jau kitą savaitę, nuo pirmadienio, juos atverti. Teigiama, kad tokiu būdu pasiskirstytų pirkėjų srautai, kurie dabar koncentruojasi pagrindinėse prekybinėse gatvėse, pavyzdžiui, sostinės Gedimino prospekte. Prekybininkai tikina pasiruošę diegti papildomas saugos priemones, skaičiuoti lankytojų srautus bei privalomai testuoti visus parduotuvių darbuotojus.
Konferencijos akimirka
Konferencijos akimirka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Prekybininkai atliko namų darbus

„Nebėra priežasčių, kodėl prekyba uždarose patalpose turėtų būti uždaryta. Kuo didesnis ratas, daugiau parduotuvių, kuriuose galima prekyba, tai yra epidemiologiškai saugiau, kadangi tai skaido srautą lankytojų, kurie gali pasirinkti, kur jiems atvykti“, – pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo Mindaugas Statulevičius, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) prezidentas.

Anot jo, ne prekyba skatina judėjimą mieste, o atidarius prekybos centrus jis kaip tik galėtų sumažėti, nes žmonės galėtų apsipirkti vietose greta namų.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Mindaugas Statulevičius
Arno Strumilos / 15min nuotr./Mindaugas Statulevičius

Pirmiausiai prekybos centrų valdytojai siūlo, kad ne rečiau kaip kartą per savaitę būtų testuojami visi parduotuvių darbuotojai. Taip pat ketinama įdiegti lankytojų apskaitos sistemą.

„Nereikia dalyti krepšelių, yra sensoriai, kurie skaičiuoja visus prekybos centre esančius žmones ir srautus. Dėl to 20 ar didesnį kvadratinių metrų skaičių žmogui esančiam prekybos vietoje nėra sudėtinga užtikrinti. Kiekvieną minutę, kiekvieną sekundę galima stebėti, kiek žmonių prekybos centre yra“, – aiškino M.Statulevičius.

Kartu siūloma atskirti pirkėjus srautus, dalyti medicinines kaukes tiems, kurie ateis su medžiaginėmis.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė papildė, kad prekybos centrai atsisakys teikti nemokamą internetą, neliks sofų.

„Jaunimas neturės noro patogiai čia praleisti daug laiko. Nebus jokių minkštasuolių, kur būtų galima užsibūti“, – kalbėjo ji.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Konferencijos akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Konferencijos akimirka

Skaičiuojama, kad LNTPA atstovaujamuose prekybos centruose lankytojų srautas nukritęs apie 75 proc. palyginti su praėjusių metų kovo pradžia. Dėl nevykdomos prekybos veiklos fizinėse parduotuvėse kas mėnesį, nuo gruodžio mėnesio nuomininkų verslų nesumokamas PVM siekia apie 17,5 mln. eurų. Dar 2,75 mln. eurų kas mėnesį valstybė nesurenka dėl prastovose esančių PC darbuotojų nesumokamų mokesčių, taip pat jiems kas mėnesį iš valstybės biudžeto skiriant apie 3,35 mln. eurų išmokų.

Reikalauja atverti nuo pirmadienio

Anot R.Vainienės, per karantinus veikė 75 proc. mažmeninės prekybos įmonių – maisto, gyvūnų prekių parduotuvės, optikos ir jos „įrodė, kad apsipirkimas yra saugus“. Pirmasis prekybos atvėrimas, kada leista dirbti parduotuvėms, kurios turi įėjimus iš lauko ir jų plotas ne didesnis kaip 300 kv. m, anot jos, neturėjo pasekmių epidemiologinei situacijai. Tikimasi panašių rezultatų ir iš antrojo atvėrimo.

„Prekybos vieta nėra ta, kur praleidžiama ilgą laiką. Tai yra vieta, kurioje yra aukšti tūriai, kuriuose tas virusas prasisklaido. Dėl statybinių reglamentų sukurtos ypatingos ventiliacijos sąlygos, kada oras ir filtruojamas ir ventiliuojamas. Dabar dezinfekcijos priemonės liejasi laisvai ir pasižiūrėjus, kiek yra dezinfekcijos stotelių, turbūt tiek neturime nei biuruose, nei labiau savo namuose“, – sakė ji ir pridūrė, kad prekyba yra saugi vieta apsipirkti.

Pasak R.Vainienės, prekybininkai nemato nei vieno argumento, kodėl visa prekyba, ir uždarose erdvėse, neturėtų būti atidaryta. Be to, teigiama, kad prekybos įmonės, kurios uždarytos 3 mėnesius, „nebeturi vidinių resursų“.

„Yra riba. Prekybos sektorius pasižymi didelėmis atsargomis, yra įšaldytos drabužių ir batų kolekcijos, kurių neįmanoma parduoti su esamomis atvėrimo galimybėmis ir internete. Prekybos sektorius išgyvena išlikimo scenarijų“, – aiškino ji.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Konferencijos akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Konferencijos akimirka

Dabar yra leista veikti visoms parduotuvėms, kurios turi įėjimus iš lauko. Tačiau didelė dalis jų yra prekybos centruose ir dėl to negali atverti durų. Pavyzdžiui, „Kotryna Group“ iš 27 uždaryta 17, „Douglas“ iš 23 uždaryta 21, „Aprangos grupė“ iš 102 uždarytos 84 parduotuvės, „Sportland“ iš 27 uždaryta 19, „Drogas“ iš 53 – 22 neveikia.

„O kiek yra įmonių, kurios veikia apskritai tik prekybos centruose ir tik čia turi savo prekybos vietą“, – kalbėjo R.Vainienė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Konferencijos akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Konferencijos akimirka

Ar vakcinavimas galėtų tapti tas atspirties taškas, kada jau bus galima atverti prekybos centrus? Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė įsitikinusi, kad vakcinavimo procesas per lėtas, kad nuo jo būtų galima atsispirti.

„Nebenorime ir nebegalime būti vangaus vakcinavimo situacijos įkaitais, atskirtų grupių nenoro vakcinuotis. Nematome pavojaus atverti likusią prekybą“, – aikino ji.

Vyriausybės prašoma jau šį trečiadienį priimti nutarimą ir nuo kito pirmadienio, kovo 29 dienos, atnaujinti prekybą. Be to, R.Vainienės teigimu, jei epidemiologinė situacija blogės, tuomet prekybininkams reikalavimus galima griežtinti, didinti plotą tenkantį vienam lankytojui, bet ne uždaryti.

„Raginu neatidėlioti sprendimo, nes jis yra išlauktas“, – sakė ji.

Kokių priemonių imsis prekybos centrai?

Kol Vyriausybė apsispręs dėl prekybos atvėrimo, prekybos centrai savanoriškai diegia didelę dalį priemonių, kurios leistų saugiai atsidaryti. Nurodoma, kad visos priemonės praėjusią savaitę buvo pristatytos Sveikatos ekspertų tarybai.

Pavyzdžiui, skirtingi prekybos centrai naudoja skirtingų gamintojų sprendimus, kad ir pasaulinio „Sensormatic ShopperTrak“ srautų skaičiavimo sistemą. Tokios ar panašios technologijos išmaniais 3D sensoriais ir kameromis virš kiekvieno įėjimo skaičiuoja įeinančius ir išeinančius lankytojus, o duomenys realiu laiku apdorojami serveryje.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Konferencijos akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Konferencijos akimirka

Srautų skaičiavimo sistemos realiu laiku skaičiuoja pastate esančių pirkėjų skaičių ir reaguoja pagal iš anksto nustatytas taisykles. Lankytojų skaičiui artėjant prie maksimalios leistinos ribos apie tai yra informuojami prekybos centro valdytojas ir apsaugos darbuotojai. Apsauga pasiruošia laikinai uždaryti visus PC įėjimus, o viršijus ribą juos laikinai uždarys ir ribos pirkėjų patekimą, iki nukris viduje esančių lankytojų skaičius.

„Netgi esame sugalvoję principą, kad prie pagrindinių įėjimų gali atsirasti, pavyzdžiui, šviesoforo dideli ekranai. Atvykstu į prekybos centrą ir matau, taip, dega žalia spalva, kas reiškia, kad labai mažas užimtumas, geltona – artėja prie vidurkio, o raudona – prie ribos. Žmogus gali atsispręsti ir vėliau sugrįžti“, – pasakojo M.Statulevičius.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Mindaugas Statulevičius ir Rūta Vainienė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Mindaugas Statulevičius ir Rūta Vainienė

Atvėrus prekybos centrus, piko valandomis dirbs daugiau apsaugos darbuotojų, kurie kontroliuos saugaus atstumo laikymąsi viduje ar laukiančiųjų eilėje lauke, o neturintiems nemokamai dalys medicinines kaukes. Panašiu principu kontroliuojamas ir lankytojų skaičius parduotuvėse: pasiekus konkrečioje parduotuvėje leistiną lankytojų skaičių klientų, prieš patenkant į parduotuvę, prašoma palaukti bendrose PC erdvėse, kuriose saugiu atstumu yra sužymėtos laukimo vietose, kad nebūtų būriuojamasi prižiūri apsauga.

Anot LNTPA vadovo, verslas taip pat įsipareigoja savo lėšomis reguliariai, ne rečiau nei kartą per savaitę, testuoti klientus aptarnaujančius darbuotojus ir taip didinti testavimo rodiklius visoje šalyje. Testavimo vietos, pagal galimybes, galėtų būti įrengiamos ir lauke, taip visiškai minimizuojant galimai užsikrėtusio asmens kontaktus. Esant Vyriausybės pritarimui, būtų galima organizuoti ir atskirą laiką, skirtą tik senjorų ar kitų pažeidžiamų grupių apsipirkimui.

Šiuo metu leidžiama veikti visoms parduotuvėms, turinčioms įėjimą iš lauko. PC patalpose gali veikti būtinųjų prekių: maisto, farmacijos, optikos ir veterinarijos prekybos vietos. Kitos parduotuvės gali veikti kaip prekių atsiėmimo punktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas