Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Privačių studentų namų turto klasės atsparumas įkvėpė plėtrai – telkia naują 125 mln. eurų fondą

Investicijų valdymo bendrovė „I asset management“ kuria naują fondą privačių studentų namų plėtrai Centrinės ir Rytų Europos bei Baltijos šalyse. Naujasis „IAM CEE Student Housing Fund“ fondas planuoja sutelkti 125 mln. EUR papildomų lėšų finansuoti modernių studentų namų projektus 12-oje Centrinės ir Rytų Europos bei Baltijos šalių regiono miestų – didžiausiuose akademiniuose centruose, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Matas Mockeliūnas
Matas Mockeliūnas / Asmeninio archyvo nuotr.

„Jau neabejodami galime teigti, kad išbandymą pandemija studentų namų verslo modelis Europoje pateisino investuotojų lūkesčius – privačių studentų namų užimtumas per patį pandemijos įkarštį beveik visur išliko labai aukštas ir siekė 80-90 proc., o 2021 metais, prasidėjus mokslo metams, studentai pilnai užpildė jau veikiančius privačius studentų namus.

Todėl planuojame kur kas intensyvesnę plėtrą nei iki šiol – iki 2025 m. Baltijos šalyse, Lenkijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Vengrijoje planuojame įsigyti arba pastatyti daugiau nei 4 tūkst. kambarių, kuriuose galėtų gyventi iki 5 tūkst. studentų. Keičiame ir pačią projektų valdymo struktūrą – iki šiol kiekvienam naujam objektui steigdavome atskirą fondą, dabar planuojame valdyti vieną fondą, iš kurio finansuosime visus NT projektus. Tai leis mūsų investuotojams investuoti į geografiškai diversifikuotą portfelį, o taip pat fondo dydis bus patrauklus ir instituciniams investuotojams“, – sako Matas Mockeliūnas, „IAM CEE Student Housing Fund“ partneris, atsakingas už investicijas.

Pasak M.Mockeliūno, šiuo metu matomos palankios plėtros galimybės, nes rinkoje nėra nei vienos investicinės bendrovės, centralizuotai plėtojančios privačių studentų namų projektus visame Centrinės ir Rytų Europos bei Baltijos šalių regione. „Mūsų tikslas – užimti šią nišą ir tapti šios rinkos žaidėju, plėtojančiu studentų namų projektus visuose pagrindiniuose regiono akademiniuose centruose, kuriuose šiuo metu mokosi daugiau nei 1,2 mln. studentų, iš jų – 130 tūkst. užsienio studentai. Mes tikimės, kad sukūrus tokį unikalų studentų namų investicinį portfelį, juo sudominsime strateginius rinkos žaidėjus, kurie šiuo metu aktyviai investuoja Vakarų Europoje ir Jungtinėje Karalystėje“, – sako M.Mockeliūnas.

2020 m. „I asset management“ įsigijo 50 proc. studentų namus „Solo Society“ Kaune valdančios bendrovės akcijų. 2022 m. rudenį planuojama atidaryti privačius studentų namus Vilniuje ir Rygoje, 2023 m. – Krokuvoje. Numatoma, kad didžioji naujai kuriamo fondo lėšų dalis bus nukreipta į plėtrą Lenkijoje – Varšuvoje, Vroclave, Gdanske, Poznanėje ir Liubline – kur, pasak M.Mockeliūno, šiuo metu ieškoma investicijoms strategiškai patogių lokacijų.

„Studentai siekia ne tik kokybiškai mokytis, bet ir patogiai gyventi, leisti laisvalaikį, tikisi daugiau privatumo. Mūsų kartu su partneriais rengiamos apklausos rodo, kad gyvenamosios vietos kokybiškas įrengimas studentams tampa svarbiu pasirinkimo faktoriumi, taip pat kaip ir studentų namų lokacija, kuri turėtų būti netoli universiteto arba studentui turėtų būti užtikrintas patogus susisiekimas viešuoju transportu.

Pasenę, nugyventi ir naujai realybei nepritaikyti prieš daugelį dešimtmečių statyti bendrabučiai kasmet tampa vis labiau atgrasūs naujiems studentams – pirmiausiai dėl atgyvenusio išplanavimo, kuris nebetenkina studentų poreikių. Dėl naujų studentų tarp universitetų vyksta vis didesnė konkurencija, todėl modernius studentų namus galintys suteikti universitetai turi neabejotiną pranašumą kovoje dėl studentų, ypač užsieniečių“, – sako M.Mockeliūnas.

Fondui investicijas padedančio telkti „Orion securities“ investicinės bankininkystės vadovas Karolis Pikūnas pastebi, kad Privatūs studentų namai nvestuotojams jau ir prieš pandemiją buvo patrauklia turto klase, tačiau dabar investuotojai noriai didina savo investicinius portfelius ir pageidauja dar daugiau naujų objektų.

„Daugelis Centrinės ir Rytų Europos šalių miestų turi gilias mokslo tradicijas, aukštus mokslo institucijų reitingus, tačiau vis dar neturi ką pasiūlyti studentams, ieškantiems subalansuotos studijų ir gyvenimo kokybės. Studentų namų projektai sukuria pridėtinę vertę visoms šalims – investuotojams, miestams, universitetams ir studentams“, – sako K.Pikūnas.

Studentų namai yra privačiai valdoma, nuo aukštosios mokyklos nepriklausoma studentų apgyvendinimo vieta, atvira studentams iš įvairių aukštųjų mokyklų, o taip pat ir studijas baigusiems jauniesiems profesionalams. Pirminė studentų namų auditorija – į šalį atvykstantys studentai iš užsienio. Šio tipo studentų namuose įrengiamos didelės bendros laisvalaikio, sporto ir mokymosi erdvės. Esminis skirtumas nuo bendrabučių – kambariuose dažniausiai gyvenama po vieną.

Studentų namai projektuojami pagal aukščiausius energetinio efektyvumo standartus, atsižvelgiant į Europoje vyraujančias tvarumo ir darnaus vystymosi tendencijas. Didelis dėmesys skiriamas socialinei ir kultūrinei integracijai bei gyventojų gerovei užtikrinti. Planuojama, kad visi fondo valdomi studentų bendrabučiai bus vertinami pagal BREEAM tvarių pastatų vertinimo standartus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas