Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Renovacijos mitas: viskas arba nieko

Iki kitų metų liepos 1 dienos arba iki tol, kol nebus viršyta šiai priemonei numatyta lėšų suma, Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) lauks gyventojų paraiškų mažajai daugiabučių renovacijai įgyvendinti. Jos metu, gyventojai galės atnaujinti šilumos punktus ir modernizuoti šildymo sistemas. Specialistai pasakoja, kad mažąją renovaciją įgyvendinti yra gerokai paprasčiau, todėl tai yra būdas kaip įmanoma greičiau pajusti bent dalį renovacijos atnešamos naudos. Mažoji renovacija gali tapti pirmuoju žingsniu link didžiosios renovacijos.
Renovuotas daugiabutis Vilniuje
Renovuotas daugiabutis Vilniuje / BETA nuotr.

Aštuonerius metus su daugiabučių renovacija dirbantis šildymo sistemų ekspertas Justas Rutkauskas pasakoja, kad visą pastatą atnaujinti iš karto nėra būtina, todėl mažosios renovacijos įgyvendinimas vėliau gali paskatinti ir didesnį namo modernizavimo projektą.

„Su renovacija nesusidūrę gyventojai galvoja, kad atnaujinti arba pakeisti seną šildymo sistemą yra labai sudėtinga ar net neįmanoma. Tačiau kartais svarbu susitvarkyti pagrindinius dalykus – šildymo ir karšto vandens sistemą, šilumos punktą, įsirengti termoreguliatorius, individualią apskaitą, kurie leistų gyventi komfortiškai ir turėti mažesnes sąskaitas žiemos metu“, – sako J. Rutkauskas.

Greičiausi sutaupymai – karšto vandens sistemoje

Specialistas pasakoja, kad didelis sutaupymo potencialas yra karšto vandens sistemoje, nes ją naudojame visus metus: „Kadangi karštas vanduo vamzdžiuose cirkuliuoja ir dieną, ir naktį, o vandens cirkuliacinis siurblys dažniausiai būna nustatytas veikti maksimaliu pajėgumu, tai sukelia didesnes elektros ir šilumos nuostolių sąnaudas. Taip pat vartotojai turi temperatūros disbalansą, priklausomai nuo gyvenamo aukšto ir laiptinės.“

Anot jo, toliausiai nuo rūsio gyvenantys turi nupilti gausų kiekį vandens, kad pagaliau pradėtų tekėti karštas vanduo, o arčiausiai esantys jį gauna iš karto. Jis priduria, kad ši investicija gyventojams turėtų atsipirkti per pusę metų.

Toliau pasakodamas apie šilumos energijos taupymą, ekspertas paaiškina, kad didžioji dalis šildymo sistemos komponentų taupyti nepadeda, tačiau kiekvieno elemento atnaujinimas suteikia kitokių privalumų. Pavyzdžiui, šilumos punktas yra atsakingas tik už bendrą šilumos padavimą priklausomai nuo lauko temperatūros pokyčių. Norint išspręsti vienodos temperatūros paskirstymą butuose be balansinių vožtuvų ir radiatorių termostatų nepavyks.

„Vamzdis, kuriuo keliauja vanduo, netaupo šilumos, nes jo užduotis yra transportuoti šilumą į radiatorius. Nuo pastarojo energijos sutaupymai taip pat nepriklauso – jo paskirtis yra skleisti šilumą į aplinką. O sutaupyti gali padėti termostatas, kurio pagalba yra reguliuojama temperatūra ir kartu išskiriama šilumos galingumu kambaryje. Taip pat termoreguliatorių įrengimas ant radiatorių leidžia gyventojams nuolat palaikyti komfortišką ir pageidaujamą temperatūrą savo patalpose. Mažiau būnamose patalose gyventojai gali prisimažinti temperatūros nustatymą ir taip taupyti daugiau“, – pasakoja J. Rutkauskas.

Darbai bute užtrunka vos vieną dieną

Kalbėdamas apie šildymo sistemas, J. Rutkauskas neišskiria pranašesnio varianto. Anot jo, pasirinkimas priklauso nuo pačių gyventojų.

„Nesu nei modernizuotos vienvamzdės, nei naujai įrengtos dvivamzdės šildymo sistemos šalininkas – ir viena, ir kita turi savo pranašumų. Modernizuoti vienvamzdę sistemą yra pigiau, tačiau jeigu pastato šildymo sistema yra susidėvėjusi ir reikalauja kapitalinio remonto, tuomet vertėtų investuoti šiek tiek daugiau ir įsirengti dvivamzdę. Gyventojai taip pat nerodo palankumo kažkuriai iš jų ir Lietuvoje yra pasiskirstę maždaug per pusę“, – sako šildymo sistemų specialistas.

Jis akcentuoja, kad vykdant mažąją renovaciją, reikėtų įgyvendinti visapusišką atnaujinimą, nes daugiabučio vidaus sistemų dalys papildo viena kitą ir dėl to funkcionuoja efektyviau. Anot jo, mažoji renovacija gali užtrukti vos nuo vieno iki dviejų mėnesių, o darbas žmonių bute užtruks vos vieną dieną.

„Visos šildymo sistemos dalys yra svarbios – net jei šilumos sistema ir bus sutvarkyta tobulai, o, pavyzdžiui, šilumos punktas – atmestinai, rezultatai bus prasti. Šioje vietoje didelė atsakomybė tenka renovacijos įgyvendintojams, techninio projekto rengėjams – jie yra atsakingi už pagalbą gyventojams, jų pakonsultavimą ir paskatinimą rinktis aktualesnes jų namui priemones“, – sako pašnekovas.

Renovacijos lygis Lietuvoje auga

J. Rutkauskas atskleidžia, kad nuo tada, kai jis pradėjo dirbti daugiabučių modernizavimo srityje, renovacijos situacija Lietuvoje gerokai pasikeitė.

„Šiuo metu renovacija Lietuvoje jau yra įsibėgėjusi – turime daug sėkmės istorijų ir gerųjų pavyzdžių, kuriais gali remtis tiek techninio projekto rengėjai, tiek gyventojai, ir pasitikrinti, kokie daugiabučiai yra pasirinkę atitinkamas priemones, kurios iš jų veikia geriausiai“, – teigia ekspertas.


Šia straipsnių serija siekiama supažindinti visuomenę su labiausiai paplitusiais Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) administruojamos Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos mitais. Straipsnių serija paneigia daugiausiai diskusijų sukeliančius visuomenėje paplitusius stereotipus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas