Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renovacijoje veikia demokratinės žaidimo taisyklės

Tokie atvejai, kai daugiabučio renovacijai pritartų kiekvienas jo gyventojas, nėra dažni. Bet kokiu atveju, aktyvus dalyvavimas sprendžiant namo renovacijos klausimus turėtų būti kiekvieno savininko pareiga, tuo labiau, kai demokratines taisykles užtikrina ir pati būsto modernizacijos programa. Taigi, kokie demokratiniai procesai vyksta būsto atnaujinimo metu?
Daugiabučių renovacija
Daugiabučių renovacija / Aplinkos ministerijos nuotr.

Pritarti turi daugiau negu pusė gyventojų

Namo renovacija prasideda nuo gyventojų susirinkimo. Jį organizuoja arba savivaldybės paskirtas renovacijos projektų administratorius, arba daugiabučio namo bendrija (jeigu tokia, žinoma, egzistuoja). Pastarasis būdas reikalauja didesnės namo gyventojų atsakomybės, stipresnės bendruomenės. Tačiau, bet kokiu atveju, normalu, kad pirmieji susirinkimai gali vykti vangiai.

Susirinkimo metu pateikiama apibendrinta informacija apie daugiabučio fizinę ir energetinę būklę, galimas priemones jai pagerinti ir reikalingas lėšas. Svarbu pažymėti, kad susirinkime privalo dalyvauti ir renovacijai pritarti daugiau nei pusė daugiabučio savininkų. Tuo tarpu bankai paskolą renovacijai teikia, kai už atnaujinimą balsuoja ne mažiau nei 60 proc. namo gyventojų. Tie gyventojai, kurie paskirtąją dieną susirinkime dalyvauti negali, savo nuomonę dėl renovacijos gali visuomet išreikšti raštu.

Nuoseklus dalyvavimas rengiant investicinį planą

Gyventojams pritarus daugiabučio modernizacijai, pradedamas rengti namo atnaujinimo investicinis planas. Parengus pirminį variantą, vyksta viešas aptarimas, gyventojai išsako pastabas, vyksta plano derinimas. Šio proceso metu reikalinga užtikrinti kuo efektyvesnę komunikaciją, įsitikinti, kad visi gyventojų poreikiai yra išklausyti, surasti kuo geresni kompromisai. Kitaip derinimas gali labai užtrukti ir renovacija pradės vilktis.

Suderinus planą, jis yra tvirtinamas būsto savininkų susirinkime, kuriame balsuoja, pritarti projektui ar ne. Investicinio plano patvirtinimui, vėlgi, reikia daugiau nei pusės gyventojų pritarimo. Suderintas investicijų planas tvirtinamas daugiabučio namo būsto savininkų susirinkime arba balsuojant raštu.

Kartais pasigirsta nuomonė, kad namo gyventojų dauguma, kuri pasisako už renovacija, turi apmokėti techninės dokumentacijos rengimo bei kredito ir palūkanų padengimo išlaidas už kaimynus, pasisakančius prieš modernizaciją. Tačiau iš tikro, tie gyventojai, kurie nesutinka su priimtu sprendimu atnaujinti daugiabutį namą, privalo proporcingai savo daliai apmokėti išlaidas, dėl kurių yra priimtas savininkų sprendimas balsų dauguma. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento