Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Renovacijos mitas: prasčiausia kokybė už aukščiausią kainą. II dalis.

Viešojoje erdvėje vis dar sklando nemažai mitų, supančių Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą. Anot vieno iš jų – daugiabučių renovacijos darbų kokybė yra prasta ir neatitinka gyventojų lūkesčių bei investicijų. Pastatų modernizavimo ekspertai ir statybos proceso dalyviai sako, kad aukščiausia renovacijos kokybė yra užtikrinama visapusiškomis pastangomis – pradedant paslaugų pirkimu ir baigiant darbu statybvietėje.
Renovuotas daugiabutis Vilniuje
Renovuotas daugiabutis Vilniuje / BETA nuotr.

Būsto energijos taupymo agentūros Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas pasakoja, kad prie renovuojamų daugiabučių dirba tik VšĮ „CPO LT“ registruoti rangovai ir paslaugų tiekėjai, atitinkantys Aplinkos ministerijos nustatytus kvalifikacinius reikalavimus.

„Perkant darbus per CPO LT įrankius naudojamos standartinės specifikacijos, kurios padeda užtikrinti, kad įsigyjami darbai atitiks tam tikrus kokybės kriterijus. Pavyzdžiui, perkant šiuos darbus reikia nurodyti jų tikslų kiekį, šilumos laidumo koeficientus ir kitą informaciją. Kuo kruopščiau ir detaliau bus aprašyta, kokie darbai perkami, tuo lengviau renovacijos administratoriui bus bendrauti su rangovais, kils mažiau nesusipratimų dėl darbų apimties, naudojamų medžiagų ir kitų renovacijos darbų aspektų“, – pabrėžia E. Petrauskas.

Nežiūrint į tai, kad CPO LT elektroniniame kataloge galima rasti tik patikimus paslaugų tiekėjus ir rangovus, jų tinkamumas yra tikrinamas ir vykdant planinius bei neplaninius patikrinimus. Patikrinimus vykdo Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) ir BETA.

Atsiradus bent menkiausiam pagrindui abejoti tiekėjo kvalifikacija – ji yra tikrinama dar kartą, o šio tiekėjo ar rangovo dalyvavimas konkurse apribojamas. Pagrindinėje sutartyje, kurią pasirašo daugiabučio gyventojai ir rangovas, taip pat yra nurodomos sutarties įvykdymo užtikrinimo priemonės – banko garantija ar draudimo bendrovės laidavimo raštas, delspinigiai, baudos ir sutarties nutraukimo pagrindai.

Darbų kokybę užtikrina techninis prižiūrėtojas

Vis dėlto vienas svarbiausių statybos proceso dalyvių, garantuojančių kokybišką darbą ir broko nebuvimą – techninis prižiūrėtojas, kurio darbas yra reglamentuojamas teisės aktais, o jis privalo užtikrinti, kad statybos darbai būtų atliekami pagal statinio projektą, kontroliuoti statybos metu naudojamų medžiagų ir įrenginių kokybę.

„Daugiabučių atnaujinimui naudojamoms medžiagoms yra taikomi tokie patys norminiai dokumentai, kurie galioja bet kokioms statyboms, vykstančioms Lietuvoje. Lietuvos Respublikos rinkai tiekiami statybos produktai, nurodyti Reglamentuojamų statybos produktų sąraše, privalo atitikti tam tikrus standartus, kurie gali būti ir darnieji. Šiame Aplinkos ministro įsakymu patvirtiname sąraše nurodoma, kokį Europos Sąjungos standartą turi atitikti gaminys ar medžiaga. Jeigu jis priskiriamas prie darniųjų produktų – jis privalo turėti CE ženklinimą ir Europos techninį įvertinimą, o jeigu ne – tokiu atveju vertinimo metodiką, numato Statybos techninis reglamentas.“, – pasakoja techninis prižiūrėtojas Saulius Skrodenis.

Jis priduria, kad pagal šį reglamentą yra išduodama Gamintojo statybos produktų eksploatacinių savybių deklaracija, o tokį dokumentą gali išduoti tik produkto gamintojas arba įgaliotas gamyklos atstovas.

Griežtas požiūris lemia kokybę

Anot techninio prižiūrėtojo, fasadų apšiltinimo kokybė gali būti tikrinama pasirinktinai atidengiant pritvirtintus termoizoliacinės medžiagos plokštes ar išpjaunant armavimo sluoksnio dalį. Pravartu į darbo vietą pasikviesti medžiagų tiekėjų atstovus, kurie dar kartą apmoko darbuotojus kaip tinkamai atlikti statybos darbus su jų patiektais produktais.

Kaip teigia S. Skrodenis, techninio prižiūrėtojo darbo kokybė priklauso ir nuo pat pradžių parodomo reiklumo ir principingumo.

„Kuo dažniau techninis prižiūrėtojas lankosi statybvietėje, lipa ant pastolių ir tikrina, kaip atliekami darbai, tuo aukštesnę darbų kokybę galima užtikrinti. Būtina kuo anksčiau statybininkams parodyti, kad į renovaciją prižiūrėtojas žiūri atsakingai ir kruopščiai – perdavus tokią poziciją darbuotojams, tampa lengviau su jais bendradarbiauti ir siekti bendro tikslo – kokybiško ir spartaus daugiabučio atnaujinimo“, – sako techninis prižiūrėtojas.

Kaip elgtis pastebėjus broką

Visgi pastebėjus darbų broką ar blogai dirbančius statybininkus, gyventojai turėtų skubiai kreiptis į projekto administratorių. Jis yra atsakingas už atnaujinimo darbų organizavimą ir jų priežiūrą, todėl turi atsakyti gyventojams į visus kylančius klausimus, jeigu reikia į susirinkimą pakviesti rangovo vadovą, kad gyventojai patys galėtų jam išsakyti pastabas, išsiaiškinti, kaip vyksta darbai. Taip pat gyventojai gali kreiptis į techninį prižiūrėtoją arba statybos darbų vadovą. Jeigu nepavyksta problemų išspręsti vietoje, gyventojai gali kreiptis į BETA ir VTPSI.

Jeigu po daugiabučio atnaujinimo paaiškėja, kad darbai atlikti nekokybiškai arba atrandamas brokas, už jį, garantinio laikotarpio metu, atsako statinio projektuotojas, rangovas arba statybos techninis prižiūrėtojas, Civilinio kodekso numatyta tvarka.


Šia straipsnių serija siekiama supažindinti visuomenę su labiausiai paplitusiais Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) administruojamos Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos mitais. Straipsnių serija paneigia daugiausiai diskusijų sukeliančius visuomenėje paplitusius stereotipus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas