Renovuotame name... su židiniais

„Malkoms dabar sutaupome tikrai nemažai. Aš pati mėgstu gyventi šilčiau, tačiau kitiems kaimynams užtenka pasikūrenti vieną kartą, grįžus po darbo. Kambariuose tuomet būna 20–21 laipsnis. Šilumos sutaupymas tikrai yra. Apšiltinome sienas, stogą, įstiklinome tris bendrus balkonus, kuriuose vėjai švilpavo, ir dabar name – visai kitaip“, – pasakoja originalios konstrukcijos daugiabučio gyventoja ir šio namo butų savininkų bendrijos pirmininkė Inga Beniulienė iš Klaipėdos rajone esančio Veiviržėnų miestelio.
„Tulikivi“ židinys – neblėstanti namų širdis. "Kad nebūtų šalta" nuotr.
Židinys

Laikas „apgraužė“ vakarinę namo pusę

Kaip atsimena ponia Inga, vienas pagrindinių motyvų, dėl kurio 11 butų namo gyventojai prieš kelerius metus vienbalsiai nusprendė dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje – trupėti pradėjusios daugiabučio sienos.

„Mūsų namukas – labai neįprastos konstrukcijos. Trijų su puse aukšto, stogas iš dviejų dalių – ir šlaitinis, ir plokščiasis. Tokių namų Lietuvoje nėra daug, bet jeigu kam teko matyti geltonų plytų namukus vos įvažiavusi į Palangą, galėtų įsivaizduoti, nes mūsiškis – labai panašus.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Malkos
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Malkos

Pagrindinė namo bėda buvo ta, kad plytos jau pradėjo trupėti, ypatingai vakarinėje namo pusėje. Ten praktiškai nieko nebeliko. Ir štai, vieną gražią dieną mes su gyventojais nusprendėme – reikia modernizuotis, nes kitaip tuoj sugriūsime“, – pasakoja I. Beniulienė

Dar vienas šio daugiabučio ypatumas – individuali šildymo sistema: „Kai kaimuose prasidėjo šilumos sistemos ardymas, gavome raštą, jog šilumos tinklai mūsų namo nebeaptarnaus. Kaip kas mokėjo, taip tą problemą sprendė. Dabar kiekvienas butas turi po židinį ir visi labai patenkinti. Nieko keisti šioje vietoje nenorėjome“, – pabrėžia pašnekovė.

Gilintis ne tik į investicijų planą

Žmonėms, svarstantiems galimybę atnaujinti savo būstą, ponia Inga rekomenduoja įsigilinti ne tik į investicijų planą, bet ir į techninį projektą, ruošiamą po jo:

Jei keičiami langai, pasižiūrėkite, ar bus sutvarkytos ir palangės. Jeigu stiklinami balkonai, pasitikrinkite, ar numatyta vidinių balkono sienų apdaila. 

„Iš pat pradžių reikia tiksliai sugalvoti, ko norite modernizuodami savo būstą, o jau parengus techninį projektą – būtina į jį įsigilinti. Į kiekvieną detalę. Pavyzdžiui, jei keičiami langai, pasižiūrėkite, ar bus sutvarkytos ir palangės. Jeigu stiklinami balkonai, pasitikrinkite, ar numatyta vidinių balkono sienų apdaila, ir t. t. Šios smulkmenos ypatingai svarbios ir gali būti nepastebimos žmonėms, nesusidūrusiems su statybomis. Tą galiu pasakyti iš savo patirties.

Todėl patarčiau kuo daugiau bendrauti su kaimynais modernizacijos klausimais ir skaitant dokumentus – vis dėlto dvi galvos geriau nei viena. Galbūt vienas kuris yra girdėjęs, ar žino tai, ko nežino kiti. Taip pat labai svarbu susižiūrėti, ar turite visus reikiamus dokumentus. Pavyzdžiui, mes neturėjome draudimo, kurio, kaip paaiškėjo jau daug vėliau, reikėjo“, – pataria I. Beniulienė. 

Sutrukdė ir ilga žiema

Nors šiuo metu daugiabučio namo gyventojai patenkinti modernizacijos rezultatais, namo bendrijos pirmininkė neslepia – jeigu reikėtų antrą kartą atlikti atnaujinimą, daug ką darytų kitaip: „Buvo tam tikrų nesklandumų, bet nieko nepadarysi. Mums, pavyzdžiui, nepasisekė su orais. 2012 m. žiema buvo kaip tyčia ilga ir labai šalta. Tai trukdė mums tvarkingai pabaigti darbus. O gyventojų susirinkimas, kuriame nuspręsti atlikti modernizaciją įvyko dar 2011 m. – taigi laiko prabėgo nemažai“, – dėsto pašnekovė.

Ji neslepia, jog kai kurie gyventojai jau po pirmųjų nesklandumų nustojo tikėti modernizacijos nauda, tačiau dauguma palaikė mintį ir tikėjo, kad pradėtas darbas bus sėkmingai baigtas.

BETA-mazas
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento