Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

SEB banko tyrimas: savo būsto energiniu efektyvumu patenkinti mažiau negu pusė Lietuvos gyventojų

Daugiau negu kas antras (56 proc.) Lietuvos gyventojas nurodo šiuo metu gyvenantis mažo energinio efektyvumo būste. SEB banko iniciatyva atliktas tyrimas atskleidžia, kad daugiau negu penktadalis Lietuvos gyventojų per artimiausius metus planuoja atnaujinti savo būsto šildymo sistemą ir didinti jos efektyvumą, rašoma SEB banko pranešime spaudai.
Ekologija
Ekologija / 123RF.com nuotr.

Aplinkai draugiškais energijos šaltiniais šiuo metu savo namuose naudojasi tik maždaug šeštadalis (17 proc.) apklaustųjų.

„Brangstantys energijos ištekliai visuomenei kėlė nemažą susirūpinimą visą pastarąjį šildymo sezoną, o šių savaičių tarptautiniai įvykiai ir Rusijos agresija prieš Ukrainą sukėlė iki šiol neregėtą energetinių išteklių kainų šuolį. Tikėtina, kad tokia padėtis kartu su šalies senesnės statybos būstams būdingu nedideliu energiniu efektyvumu naujų namų besidairančius gyventojus vis labiau skatins didesnį dėmesį skirti būsto tvarumui, diegti energiją taupyti ir aplinką tausoti padedančias priemones“, – komentuoja Eglė Dovbyšienė, SEB banko valdybos narė, Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė.

Tyrimo duomenimis, daugiau negu penktadalis (22 proc.) Lietuvos gyventojų per artimiausius metus planuoja atnaujinti savo būsto šildymo sistemą ir didinti jos efektyvumą. Panaši dalis (20 proc.) ketina namuose pradėti naudoti energiją, išgaunamą iš atsinaujinančių šaltinių – įrengti saulės baterijas, vėjo generatorių. Dar beveik tiek pat (19 proc.) respondentų svarsto atnaujinti turimą buitinę techniką ir rinktis aukštesnės energijos vartojimo efektyvumo klasės prietaisus. Šiuo metu gyvenantys visiškai tvariuose namuose teigia vos 5 iš 100 Lietuvos gyventojų.

„Tvariems būsto pokyčiams Lietuvoje paskatinti ir energetinei šalies nepriklausomybei stiprinti svarbios kelios priemonės. Pirmoji – tai informacija apie būdus ir galimybes didinti būsto energinį efektyvumą. Tokių duomenų visuomenei vis dar trūksta. Tai vaizdžiai rodo kad ir ta aplinkybė, jog pusė apklaustų gyventojų nežino savo dabartinio būsto energinio naudingumo klasės, tačiau norėtų tai sužinoti. Kita būtina priemonė – finansavimo būsto tvarumui didinti ar žaliajam būstui įsigyti prieinamumas“, – teigia E.Dovbyšienė.

Pasak jos, SEB bankas abiem šioms priemonėms skiria ypatingą dėmesį, skleisdamas visuomenei informaciją apie būdus gyventi tvariau ir taupiau bei padėdamas įsigyti aplinkai draugišką būstą.

Siekdamas pastarojo tikslo, SEB bankas Lietuvos gyventojams pradeda teikti žaliąsias būsto paskolas. Didelio energinio efektyvumo ir iš ekologiškų priemonių pastatytą būstą įsigyjantiems gyventojams SEB bankas siūlys itin palankias finansavimo sąlygas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas