Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Skatins statybų sektorių: kviečia renovuoti namus, svarsto spartinti infrastruktūros darbus

Nors prognozuojamas 25 proc. kritimas statybų sektoriuje, Aplinkos ministerija tikisi, kad šios prognozės neišsipildys. Dėl to valdžia paskelbė kviečianti žmones teikti paraiškas renovacijai, taip pat svarsto Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) pasiūlymą sparčiau finansuoti ir vykdyti infrastruktūros projektus.
Renovacijos ženklai senajame Vilniaus Žirmūnų rajone
Renovacijos ženklai senajame Vilniaus Žirmūnų rajone / 15min nuotr.

Viceministras Marius Narmontas antradienį spaudos konferencijoje pristatydamas statybų sektoriaus skatinimo plano priemones pažymėjo, kad šis sektorius yra išties svarbus. Iki šiol jis sudarė 6 proc. Lietuvos BVP.

„Statybos leidimų skaičius paskutinį, pirmąjį ketvirtį šių metų rodo, kad statybos leidimų yra daugiau nei pernai. Tai leidžia teigti, kad, matyt, didelio sustojimo neturėsime. Nors Statybininkų asociacijos apklausos duomenimis, prognozuojamas apie 25 proc. mažėjimas“, – sakė jis.

Siekiant amortizuoti statybų sektorių, M.Narmontas paskelbė apie naują renovacijos kvietimą, kurį reikėtų pateikti iki birželio 1 dienos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Narmontas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Narmontas

Ketinama plėsti spektrą asmenų, kurie gali skolintis mažajai renovacijai ir suteikti šią galimybę daugiabučių namų bendrijoms. M.Narmonto teigimu, tam planuojama keisti įstatymą.

„Tikimės, kad skubos tvarka tą bus galima padaryti ir rudenį gyventojai, bendrijos galės skolintis tam, kad pakeistų duris, langus ar stogą suremontuoti“, – kalbėjo jis.

Šiemet Aplinkos ministerija mažajai renovacijai yra skyrusi apie 50 mln., o didžiajai – dar 60 mln. eurų.

„Tikimės, kad gyventojai norės renovuotis ir tokiu būdu statybų sektoriuje neturėsime didelių pokyčių. Dirbančiųjų statybų sektoriuje yra virš 126 tūkst., neskaičiuojant su individualiomis pažymomis dirbančių“, – sakė jis.

Taip pat ketinama tobulinti viešųjų pirkimų sistemą, kad būtų galima greičiau nupirkti rangos darbus valstybei.

Anksčiau Lietuvos statybininkų asociacija (LSA) kreipėsi į Vyriausybę su prašymu užsakyti ir finansuoti infrastruktūros ir remonto darbus. Aplinkos ministras K.Mažeika teigė, kad šis pasiūlymas šiuo metu svarstomas.

„LSA pasiūlymas yra logiškas, nes pastatų sektoriuje investuoja daugiau privatus kapitalas. Tuo tarpu, kalbant apie inžinerinę infrastruktūrą, didžiąją dalį investicijų sudaro valstybė. Dėl to labai svarbu pradėti kuo greičiau visus kelių, geležinkelių, elektros tiesimo darbus tam, kad atsvertume galimus praradimus. Valstybė sudaro apie 85 proc. investicijų į inžinerinę infrastruktūrą“, – sakė M.Narmontas.

Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) pirmadienį paskelbė rangovinių organizacijų, šiuo metu įgyvendinančių daugiausiai daugiabučių atnaujinimo projektų, apklausos rezultatus. Teigiama, kad didžiausia problema, su kuria karantino metu susiduria rangovinės organizacijos – statybinių medžiagų trūkumas. Tačiau M.Narmonto teigimu, medžiagų tiekimas šiuo metu yra atsistatęs.

„Pačioje karantino pradžioje buvo tokių pastebėjimų, kad vėluoja medžiagų tiekimas, tačiau šiuo metu tiekimo grandinės yra atsistačiusios. Iš kitos pusės, tai yra gera proga lietuviškai produkcijai, Lietuvoje sukurtiems produktams tapti konkurencingesniems rinkoje. Tai matome kaip galimybę, o ne kaip problemą“, – tikino jis.

Aplinkos ministras K.Mažeika spaudos konferencijoje pranešė, kad iš Klimato kaitos programos lėšų Aplinkos ministerija ketina skirti virš 170 mln. eurų.

Iš jų atsijauninančių technologijų ir aplinkai palankių technologijų diegimui skatinti skirta beveik 110 mln. eurų,

„Iš jų gyvenamosios paskirties pastatuose, darželiuose, mokyklose, ligoninėse ir panašiai yra tarp priemonių ir jos praktiškai startavusios“, – sakė jis.

Kartu skiriama 14 mln. privačių ir juridinių asmenų, visuomeninės gamybinės paskirties pastatuose, kitų paskirčių inžinerinės paskirties pastatuose.

Aplinkos ministerijos teigimu, nuo 2013 metų šalyje atnaujinta beveik 2500 daugiabučių, investicijos siekia apie 700 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas