Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sostinės Konstitucijos prospekte ir jo prieigose kuriasi lietuviškas Volstritas

Didžiausio Lietuvoje komercinio SEB banko centrinė būstinė įsikurs investicijų bendrovės „Lords LB Asset Management“ valdomo fondo planuojamame biurų pastate šalia Konstitucijos prospekto. Netoli jo šiuo metu įsikūrusios dar trijų bankų centrinės būstinės – „Swedbank“, „Luminor“ ir „Danske Bank“ Lietuvos filialai. Anot ekspertų, nors Vilniaus Konstitucijos prospektą lietuviškuoju Volstritu vadinti dar per anksti, tačiau finansinį sektorių ši vieta traukia dėl prestižo ir gero pasiekiamumo.
„SEB“, „Swedbank“, „Danske Bank“ ir „Luminor“
„SEB“, „Swedbank“, „Danske Bank“ ir „Luminor“ / „Reuters“/„Scanpix“, Žygimanto Gedvilos, Juliaus Kalinsko ir Vidmanto Balkūno nuotr.

Bankas SEB antradienį pranešė, kad savo centrinę būstinę 2020 metų vasarą perkels į investicijų bendrovės „Lords LB Asset Management“ valdomo fondo planuojamą biurų pastatą Konstitucijos prospekte.

Iš viso 12,7 tūkst. kv. m ploto pastate, kuris iškils teritorijoje, išsidėsčiusioje tarp Nacionalinės dailės galerijos ir „Forum Palace“ centro, bankas užims 10 tūkst. kv. metrų ploto. Čia bus perkelta SEB banko administracijos būstinė ir kiti banko padaliniai, jame taip pat bus įkurtas SEB banko klientų aptarnavimo centras. SEB grupės paslaugų centras, veikiantis Vilniuje, į šį biurų centrą nesikels. Teigiama, kad į Vilniaus širdį dirbti persikels 1,1 tūkst. banko darbuotojų.

„Lords LB Asset Management“ Konstitucijos prospekte statys verslo centrą
„Lords LB Asset Management“ Konstitucijos prospekte statys verslo centrą

Tiesa, tai ne pirmasis bankas, kuris sumąstė keltis į Konstitucijos prospektą. Švedijos kapitalo „Swedbank“ bankas savo būstinę perkėlė 2009 metų rudenį į vadinamajame centriniame verslo rajone pastatytą 43,1 tūkst. kv. metrų ploto architekto Audriaus Ambraso architektų biuro projektuotą ir apdovanojimus nusinešusį pastatą. Teigta, kad naują banko pastatą buvo nuspręsta statyti, atsižvelgiant į tai, kad banko centrinės būstinės, Vilniaus regiono skyriaus bei antrinių bendrovių administracijų padaliniai yra išsidėstę net 9 pastatuose skirtingose Vilniaus vietose ir jų administravimas nebuvo pakankamai efektyvus.

Beje, arčiau būstinės „Swedbank“ perkels ir dar dalį darbuotojų. Bendrovė užpernai pranešė, kad statomame biurų pastate „3 burės“ nuomosis 8 tūkst. kv. metrų iš 13 tūkst. kv. metrų bendro pastato ploto. Teigiama, kad šiemet bus baigtos pastato statybos ir čia bus įrengta 800 darbo vietų banko darbuotojams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Swedbank“ centrinis pastatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Swedbank“ centrinis pastatas

2016 metų rugpjūtį į verslo centrą „Quadrum“ persikėlė ir tuometinis bankas „DNB“ (dabar „Luminor“). Iš viso bankas išsinuomojo 10 tūkst. kv. m ploto patalpas aukščiausiame komplekso statinyje. Pirmuose trijuose ir septyniuose viršutiniuose pastato aukštuose dirba daugiau nei 700 žmonių, kurie perkelti iš banko padalinių, veikusių penkiose skirtingose Vilniaus vietose. „DNB“ susijungus su „Nordea“ dalis pastarojo banko kolektyvo persikėlė į pastatą Konstitucijos prospekte. „Luminor“ atstovė spaudai Giedrė Bielskytė 15min informavo, kad likusieji į centrinę būstinę persikels šių metų balandį. Papildomo ploto bankui nuomotis nereikėjo, mat šis buvo suplanuotas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Luminor“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Luminor“

Greta Konstitucijos prospekto veikia visas kvartalas Danijos kapitalo banko „Danske Bank“. Į pagrindinį pastatą Saltoniškių gatvėje bankas persikėlė dar 2007 metais. Pirmieji „Danske Bank“ Globalių paslaugų centro pastatai „Baltic Hearts“ Ukmergės gatvėje atidaryti 2013 metais. Dar vienas pastatas – kitoje Neries pusėje. Goštauto gatvėje 2015 metais atidarytas IT centro pastatas UNIQ.

Visai neseniai buvo atidarytas Globalių paslaugų centro pastatas, esantis Saltoniškių gatvėje, dar vienas biuras tame pačiame pastatų komplekse duris atvers kitąmet. Iš viso „Danske Bank“ nuomojasi 6 biurų pastatus, bendras jų plotas siekia apie 40 tūkst. kv. metrų. Skelbiama, kad šiame banke iš viso dirba 2,5 tūkst. darbuotojų ir per šiuos metus planuojama priimti bent 400 naujų žmonių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Danske Bank“ Globalių paslaugų centro biuras.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Danske Bank“ Globalių paslaugų centro biuras.

Vienas šalia kito įsikūrę bankai nekonkuruoja

Anot Lietuvos bankų asociacijos vadovo Manto Zalatoriaus, bankų susitelkimas Konstitucijos prospekte ir jo prieigose niekaip nesusiję su konkurenciniais dalykais.

„Kiekvienas renkasi savo buvimo vietą pagal savo prioritetus ir galimybes. Be to, čia keliasi ne tik bankai ar finansų sektoriaus atstovai. Ko gero, ši vieta patraukli patogaus susisiekimo prasme. Taip pat viena priežasčių galėtų būti ta, kad būtent šiose apylinkėse siūloma kokybiškų, modernių sprendimų“, – 15min teigė bankams atstovaujančios įstaigos vadovas.

Tiesa, „lietuviškuoju Volstritu“ Konstitucijos prospekto jis dar neskuba vadinti, tačiau mano, kad galbūt netolimoje ateityje ši vieta tikrai galės prilygti ir tokiam apibūdinimui.

Nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec“ partneris, nuomininkų grupės atstovavimo vadovas Baltijos šalyse Martynas Babilas pritaria Bankų asociacijos vadovui, kad tarpusavio konkurencija – niekuo dėta. Jau dabar fiziškai į banką eiti nėra būtina, todėl svarstymai, kad dėl jų susitelkimo vienoje vietoje gali migruoti klientai, yra iš piršto laužti. Tokios pačios nuomonės laikosi ir nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Inreal“ komercijos vadovas Julius Belanoška.

„Bankinės paslaugos pakankamai sparčiai eina į elektroninę erdvę ir tokio fizinio lakstymo ateityje reikės kuo mažiau“, – įsitikinęs J.Belanoška.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volstritas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volstritas

Bankus vilioja vieta

„Newsec“ atstovo M.Babilo nuomone, į Konstitucijos prospektą ir jo prieigas bankai keliasi pirmiausia dėl to, kad šią vietą galima lengvai pasiekti iš bet kokios miesto vietos.

„Daugeliui rajonų panašiai patogu pasiekti šią vietą tiek nuosavu, tiek viešuoju transportu. Gal čia darosi kiek intensyvu, bet tos arterinės gatvės yra ir jos užtikrina gerą pasiekiamumą“, – aiškino jis.

Be to, Konstitucijos prospektas bankams užtikrina ne tik gerą pasiekiamumą, buvimą greta senamiesčio, bet ir matomumą. Investuodamos į naują biurų pastatą ir ant jo užkeldamos savo logotipą įstaigos taip save reklamuoja.

„Tai įvaizdžiui patogi vieta, ypač jeigu svarbus prekės ženklo ar vardo pozicionavimas. Tačiau kurdamiesi Konstitucijos prospekte apie save asociacijas jie kuria ne per vietą, o per pastatus. Visų bankų nauji pastatai yra pakankamai įdomūs, ir apskritai, centrinis verslo rajonas yra ta vieta, kur architektūra gali būti išreikšta ir tie projektai būtų ambicingesni. Bankas, kaip tik gali, pastatą naudoja reklamos tikslais. Logotipo uždėjimas ant naujo, gražaus, skaidraus pastato irgi yra tam tikra žinutė“, – tikina M.Babilas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gimtadienį švenčiančio Vilniaus vaizdai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gimtadienį švenčiančio Vilniaus vaizdai

Dar labiau kelia kartelę

„Inreal“ komercijos vadovo J.Belanoškos nuomone, Konstitucijos prospektas bankus traukia dėl to, kad ši vieta laikoma prestižine. Taip pat dėl gerai išvystytos infrastruktūros, kurios panašios kokybės nerasi niekur kitur mieste.

„Naujamiestis, pavyzdžiui, niekada neturės panašaus atitikmens. Viena – geografinė priežastis, o kita – mes turime pakankamai ribotą biurų pastatų pasiūlą. Žiūrint į pastatus, kurie turi sertifikatus, A klasę ir panašius dalykus, jų net poros metų perspektyvoje nebus daug. Kalbant apie SEB atvejį, manau, kad renkamasi buvo, bet tikrai ne iš 5 ar 8 variantų, o maksimaliai iš 2–3“, – įsitikinęs jis.

Be to, jo nuomone, faktas, kad Konstitucijos prospekte telkiasi bankai, vietos prestižą dar labiau kilstelės, tačiau nežymiai.

„Visi kiti faktoriai gali turėti didesnę įtaką nei kaimynystės klausimas, bet faktas, kad šalia esantis bankas niekada prestižo negadina, o tik kuria vertę. Atsiranda ofšorinių paslaugų poreikis, o tai reiškia, kad kitoms įmonėms, kurios teikia paslaugas, patogu būti prie jų. Lygiai taip pat žmonėms patogu prabėgti per tris bankus, jiems nereikia sėsti į automobilį ir važiuoti į kitą vietą“, – sakė J.Belanoška.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas