Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Statybos prasidėjo: Klaipėda turės savo „Holivudą“, tik filmų čia niekas nekurs

Ilgą laiką apleista stovėjusi Klaipėdos kino studija baigė savo gyvavimo istoriją. Daugiau kaip dviejų hektarų teritorijoje per septynerius metus iškils gyvenamųjų namų kompleksas „Klaipėdos Holivudas“. Projekto vystytojas, bendrovės „Bilukas“ vadovas Andrėjus Vaišvila sako, jog didelio pasirinkimo renkant pavadinimą nebūta, mat klaipėdiečiai neretai šią vietą vadindavo Holivudu. Ją jau atranda ir vilniečiai, perkantys antrą būstą pajūryje.
Uostamiestyje kyla daugiabučių kvartalas „Klaipėdos Holivudas“
Uostamiestyje kyla daugiabučių kvartalas „Klaipėdos Holivudas“

Lietuvos kino studijos Klaipėdos filialas iš įmonių registro buvo oficialiai išregistruotas dar 2005 metais. Nuo to laiko statinys taip ir neberado savo paskirties, tad ilgainiui tapo niūrus, apleistas, o laiko ženklai ėmė matytis tiek ant fasado, tiek viduje, kur ėmė šeimininkauti benamiai.

Pastatas buvo įtrauktas į neprižiūrimų ir apleistų pastatų sąrašą. Dalis vidaus patalpų nuo neprašytų lankytojų tapo pajuodusios nuo gaisro dūmų, jose suverstos šiukšlės, o sienos išterliotos įvairiais užrašais.

Pastaruoju metu pastatas stovėjo apdengtas, o ant jo simboliškai puikavosi kalnų vaizdai.

2018 metų pabaigoje pastatą įsigijo bendrovė „Bilukas“. Anot jos vadovo A.Vaišvilos, statinys nebuvo itin senas, baigtas 1988 metais, tačiau subyrėjus Sovietų Sąjungai jo gyvavimo istorija ir tikroji paskirtis tebuvusi trumpa.

Paskutinis filmavimas kino studijoje vyko 2004–2005 metais. Jame buvo statomas Algimanto Puipos režisuotas Balio Sruogos „Dievų miškas“.

Dabar gi ši erdvė taps naujo kvartalo vieta. Kino studijos pastatai jau griaunami.

„Etapais griausim viską. Tai tik pradžia, pirmas administracinis pastatas griaunamas, lygiagrečiai statome ir namus. Tikimės, kad iki metų pabaigos išsivalysime, – pasakojo A.Vaišvila.

„Buvo gerokai neprižiūrėtas, apleistas, pasenęs pastatas, ne tas žodis... Toks ir pusiau karinis objektas. Čia jau biro fasadai, konstrukcijos neprižiūrėtos, nešildyta tiek metų“, - pridūrė jis.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos kino studija virs gyvenamuoju kvartalu „Klaipėdos holivudas“
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos kino studija virs gyvenamuoju kvartalu „Klaipėdos holivudas“

Iškils daugiabučiai

Anot bendrovės vadovo, 2,1 ha teritorijoje iki 2027 metų iškils keturiolika daugiabučių, viso 354 butai su administracinėmis patalpomis. Pirmas daugiabutis bus pastatytas kitų metų pabaigoje.

Teritorijoje bus išdėlioti keturių ir penkių aukštų daugiabučiai su mansardomis.

„Klaipėdiečiai dažnai šį kvartalą vadino Holivudu, tai nebuvo didelio pasirinkimo“, – šypteli A.Vaišvila, mat kvartalas taip ir pavadintas – „Klaipėdos Holivudas“.

Anot vadovo, šis Holivudas bus labai patogioje Klaipėdos vietoje, netoli Danės upės, šalia visa infrastruktūra, parduotuvės, išvažiavimo iš miesto keliai.

„Iš tų dviejų namų, kur pradėjom statyti, jau nemažai rezervuota“, – sakė vadovas.

Vieno kvadratinio metro kaina siekia 1 600–1 800 eurų.

Nekilnojamojo turto rinka, pasak A.Vaišvilos, kol kas dar aktyvi.

Bendrovės „Bilukas“ nuotr./Klaipėdos kino studijos vietoje - daugiabučių namų kvartalas „Klaipėdos holivudas“
Bendrovės „Bilukas“ nuotr./Klaipėdos kino studijos vietoje - daugiabučių namų kvartalas „Klaipėdos holivudas“

„Mūsų nuomone, jei tokia situacija tęsis, žmonės tuos pinigus skirs būstui prie jūros. Vilniečiai perka būstus, jie atrado Klaipėdą, nes Palangoje, o juo labiau Nidoje nelabai „beįkanda“. Domisi visokio dydžio būstais“, – pasakojo vadovas.

Neseniai bendrovė „Bilukas“ baigė daugiabučių namų kvartalo „Danės vingis“ plėtrą. Palei Danės upę 1,7 ha teritorijoje pastatyti septyni daugiabučiai, viso 250 butų. Paskutinysis daugiabutis baigtas tik praėjusiais metais.

A.Vaišvila sako, jog visų klaidų neišmoksi, tačiau pirmasis projektas leido įgyti didelės patirties, pakliūti į krizinį laikotarpį, išgyventi įvairių situacijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas