Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Susibičiuliauti kaimynams padėjo renovacija

Atliekant daugiabučių renovaciją būtinas gyventojų daugumos pritarimas, todėl vykdomi dažni susitikimai, kuriuose butų savininkai tariasi, reiškia savo nuomonę „už“ ir „prieš“ būsto atnaujinimą. Nenuostabu, kad esant dideliam nuomonių skirtumui, tarp kaimynų gali atsirasti konfliktų, tačiau neretai nutinka ir visiškai priešingai: kaimynai susibičiuliauja daug labiau nei buvo iki tol.
J. Janonio g. 28, Palanga
J. Janonio g. 28, Palanga / BETA nuotr.

Susitikimų metu kaimynus pamato pirmą kartą

Palangoje, Žvejų gatvėje esančio daugiabučio bendrijos pirmininkė Violeta Gliožerienė pasakoja, kad jų 29 butų name, vos 9 butuose gyventojai gyvena nuolat. Visų kitų butų savininkai apsilanko tik kartais, dažniausiai vasaros sezono metu. Be to, dėl paklausios vietovės, dauguma butų nuolat parduodami, tad name vis atsiranda naujų, nematytų veidų.

„Vietiniai, gyvenantys nuolat, vieni kitus pažįsta jau nuo seno ir sutaria gerai. Tačiau kitų butų savininkai keičiasi labai dažnai, tokiu atveju vienas pagrindinių būdų vieniems su kitais susipažinti yra bendrijos susitikimai, kuriuose beveik visada dalyvauja apie 70 procentų gyventojų. Įprastai susitikimai vyksta maždaug kartą per metus, nebent iškyla kokių nors problemų. Renovacijos laikotarpis buvo visiškai kitoks, teko matytis daug dažniau“, teigia V. Gliožerienė.

Nors Palangoje esančių daugiabučių gyventojų situacija išskirtinė dėl dažnos savininkų kaitos, atvejų, kai kaimynai vieni kitų nepažįsta yra ir daugiau. Tokia situacija ypač būdinga dideliuose daugiabučiuose, kuriuose yra daug laiptinių.

Bendros problemos sprendimas suartino

Renovacija bendruomeniškumą kurti padeda ir mažų daugiabučių gyventojams. Nors šie vieni kitus atpažįsta nesunkiai, tačiau tai savaime neužtikrina šilto bendravimo vieniems su kitais. Vienas iš pavyzdžių – Vilniuje, Polocko gatvėje 16 numeriu pažymėtas daugiabutis. 12 butų teturinčio daugiabučio gyventojai žino vieni kitus, sveikinasi ir nusišypso, tačiau didesnio bendro ryšio iki renovacijos nebuvo.

„Iki renovacijos bendravimas tarp mūsų daugiabučio kaimynų buvo niekuo neypatingas. Mes, aišku, žinojome vieni kitus ir pasisveikindavome, tačiau didesnio bendrumo nejutome. Situacija šiek tiek pasikeitė ne po renovacijos, bet jau jos metu. Man atrodo, kad vien bendros problemos turėjimas žmones suartina, kadangi kartu tenka ją spręsti ir tai trunka ne dieną ir ne dvi“, teigia daugiabučio gyventoja Greta Zubko.

Nors ir negalima tikėtis, jog bendra problema ir jos sprendimas sukurs tvirtą bendruomenės ryšį, tačiau mažam pokyčiui reikia visai nedaug. Renovacija kartais gali tapti tuo lemiamu veiksniu.

„Būsto atnaujinimas tikrai neapvertė mūsų santykių aukštyn kojomis ir meluočiau, jeigu sakyčiau, kad dabar visi esame kaip šeima. Taip nėra, tačiau didesnis ryšys tikrai atsirado. Susitikę kieme mes pasisveikinę nebėgame savais keliais, bet bent akimirką pasišnekučiuojame. Atsirado bendrų temų, kadangi tekdavo nors kažkiek pašnekėti susirinkimų dėl renovacijos metu. Išsiaiškinome, kad viena laiptinė yra kačių, o kita – šunų, nes būtent taip pasidalinę savininkų augintiniai. Tai smulkmenos, bet jos padeda megzti ryšį, kuris suteikia šiltesnę atmosferą“, įspūdžiais dalijasi pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas