Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teismas įpareigojo pašalinti statybų padarinius kultūros paveldo pastate

Vilniaus miesto apylinkės teismas patenkino Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro, ginančio viešąjį interesą, ieškinį ir panaikino Vilniaus miesto savivaldybės administracijos išduotus dokumentus, leidusius atlikti statybos darbus sostinės Gedimino pr. 27/A. Jakšto g. 2 esančiame pastate, rašoma prokuratūros pranešime spaudai.
Teismai
Teismai / 123RF.com nuotr.

Pagal išduotus dokumentus atlikus statybos darbus ir kitus, atliktus savavališkai, darbus buvo pažeista pastato funkcionalizmo stiliaus fasadų architektūrinio sprendimo visuma.

Minimas pastatas buvo pastatytas Visuomeninio draudimo bendrovei pagal Lenkijos architektų modernistų Stanislaw Murczynski ir Jerzy Soltan projektą 1937-1938 m. Vienu metu šiame pastate buvo įsikūrusi Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerija.

Vienas vertingiausių tarpukario Vilniaus moderniosios architektūros pastatų į Kultūros vertybių registrą buvo įtrauktas 1993 m.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos bei Kultūros paveldo departamento specialistams patikrinus atliktus statybos darbus, nustatyta, kad atlikti darbai neatitinka projektų, o įstiklinus erdvę tarp kolonų, buvo suardyta pastato tūrinė-erdvinė ir jo fasadų kompozicija.

Teismas atsižvelgė į prokuroro argumentus, kad statybą leidžiantys dokumentai neatitiko įstatymų jiems keliamų reikalavimų, o atlikti statybos darbai pažeidė pastato, registruoto Kultūros vertybių registre, vertingąsias savybes. Teismas įpareigojo pašalinti statybos pagal neteisėtai išduotus dokumentus ir savavališkos statybos padarinius bei atkurti buvusią padėtį.

Šis pirmosios instancijos teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas