Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teismas pripažino, kad dalis valstybinės žemės fiziniams asmenims parduota neteisėtai

Klaipėdos apygardos teismas baigė nagrinėti civilinę bylą, kurioje ieškovė Lietuvos Respublikos Generalinė prokuratūra, ginanti viešąjį interesą, pareiškė reikalavimus atsakovams Nacionalinei žemės tarnybai prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai bei UAB „Donelaičio namai“ ir trims fiziniams asmenims dėl valstybinės žemės sklypo pirkimo-pardavimo sutarčių pripažinimo negaliojančiomis ir kt. susijusių reikalavimų. Šiandien teismas nusprendė, kad ieškovės ieškinys iš dalies pagrįstas, rašoma Klaipėdos apygardos teismo pranešime.
Teismai
Teismai / 123RF.com nuotr.

Ieškovė Generalinė prokuratūra prašė pripažinti negaliojančiomis 4 valstybinės žemės sklypo pirkimo-pardavimo sutartis, taip pat atsakovo UAB „Donelaičio namai” akcininko sprendimą dėl bendrovės įstatinio kapitalo padidinimo žemės sklypu, įsigytu pagal byloje ginčijamas sutartis ir šio sklypo perdavimo bendrovės nuosavybėn; prašė grąžinti žemės sklypą valstybei ir priteisti atsakovams fiziniams asmenims už sklypus sumokėtas sumas. Generalinė prokuratūra taip pat prašė pripažinti negaliojančiu atsakovei (statytojai) I.Šakalienei išduotą statybos leidimą rekonstruoti statinį žemės sklype, dėl kurio vyko ginčas ir įpareigoti I.Šakalienę nugriauti statinį – priestatą per 3 mėn. nuo sprendimo įsiteisėjimo. Atsakovai su ieškiniu nesutiko ir prašė jį atmesti.

Bylą pirmąja instancija išnagrinėjęs teismas nustatė, kad ieškinys iš dalies pagrįstas ir pripažino negaliojančiomis dvi iš keturių ieškovės ginčijamų sutarčių (2014 m. sudarytas sutartis), taikė restituciją ir panaikino atsakovės UAB „Donelaičio namai“ su atsakovėmis M.Š. ir I.Šakaliene sudarytas akcijų pasirašymo sutarčių dalis dėl 411/1271 ir 389/1271 žemės sklypo dalių perleidimo, grąžinant atsakovei UAB „Donelaičio namai“ paprastąsias vardines nematerialiąsias akcijas, kuriomis buvo apmokėtos nurodytos žemės sklypo dalys, o valstybei grąžino nurodytas žemės sklypo dalis, priteisiant iš valstybės atsakovėms jų už žemės sklypo dalis sumokėtas sumas – 3451,64 Eur atsakovei M. Š., 4370,67 Eur atsakovei I.Šakaliene. Teismas taip pat pripažino negaliojančia Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos atsakovei I.Šakalienei išduoto leidimo dalį dėl 2-jų aukštų su mansarda priestato statybos; atsakovė I.Šakalienė įpareigota per 3 mėnesius nuo sprendimo įsiteisėjimo dienos nugriauti 2-jų aukštų priestatą su mansarda Nacionalinės žemės tarnybos prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos lėšomis bei sutvarkyti statybvietę.

Įvertinęs byloje surinktus įrodymus dėl dviejų 2014 m. sudarytų valstybinės žemės pirkimo-pardavimo sutarčių pripažinimo negaliojančiomis, teismas padarė išvadą, kad sudarant minėtas sutartis buvo pažeistos imperatyviosios įstatymų nuostatos, nes ne aukciono tvarka buvo perleista didesnė dalis žemės sklypo ploto, nei buvo reikalinga atsakovėms (seserims I.Šakalienei ir M. Š.) nuosavybės teise turimoms patalpoms eksploatuoti pagal jų tiesioginę paskirtį. Dėl to buvo pažeisti visuomeninės naudos, efektyvumo, racionalumo, viešosios teisės principai, naudojant valstybės turtą.

Teismas atmetė ieškinio dalį dėl 2006 m. ir 2007 m. valstybinio žemės sklypo pirkimo-pardavimo sutarčių pripažinimo negaliojančiomis, nes konstatavo, kad pagal šias sutartis atsakovei I.Šakalienei parduoti žemės sklypų plotai buvo proporcingi jos nuosavybės teise valdomoms gyvenamosioms patalpoms pagal jų tiesioginę paskirtį eksploatuoti.

Apygardos teismo sprendimas per 30 dienų nuo priėmimo dienos gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas