Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Thermo Fisher Scientific“ Vilniuje per keturis mėnesius pastatė naują gamyklą – gamins ir reagentus COVID-19 vakcinoms

JAV bendrovės „Thermo Fisher Scientific“ valdoma Lietuvos medicinos ir mokslo įrangos gamintoja „Thermo Fisher Scientific Baltics“ Vilniuje atidarė naują gamybos pastatą, kuris pastatytas ir įrengtas vos per keturis mėnesius. Jame bus gaminami ir reagentai COVID-19 vakcinoms. Nors informacijos, kam bus tiekiami komponentai, įmonė negali atskleisti, tokias vakcinas gamina „Pfizer“/„BioNTech“ ir „Moderna“.

Sostinės Aukštuosiuose Paneriuose pastatytame naujame 5,5 tūkst. kv. metrų ploto pastate bus pagaminama daugiau reagentų kompanijoms, kuriančioms mRNR technologija grįstus terapijos preparatus, tarp jų – ir vakcinas nuo COVID-19.

Investicijos į pastatą siekė 40 mln. eurų, o statybos ir įrengimas truko 4 mėnesius.

„Ši plėtra reikšmingai prisideda prie pastangų suvaldyti pasaulinę COVID-19 pandemiją: nauji gamybos pajėgumai leis vakcinos nuo koronaviruso gamintojus efektyviau aprūpinti reikiamais reagentais“, – virtualiame renginyje teigė „Thermo Fisher Scientific Baltics“ generalinis direktorius Algimantas Markauskas.

Organizatorių nuotr./„Thermo Fisher Scientific“ naujas gamybos pastatas Vilniuje
Organizatorių nuotr./„Thermo Fisher Scientific“ naujas gamybos pastatas Vilniuje

mRNR tipo vakcinas nuo COVID-19 gamina „Pfizer“ / „BioNTech“ ir „Moderna“, tačiau A.Markauskas nepatvirtino, jog būtent šioms kompanijoms bus tiekiami reagentai.

„Bendradarbiavimo sutartys su klientais yra komercinė paslaptis. Galiu pasakyti tik tiek, neįvardindamas konkrečių pavadinimų, kad dirbame su absoliučiai didžiąja dauguma gamintojų, kurie užsiima mRNR vakcinomis. Ir net tik covido, bet ir kitoms onkologinėms ligoms gydyti“, – žurnalistams sakė įmonės vadovas.

Organizatorių nuotr./„Thermo Fisher Scientific“ naujas gamybos pastatas Vilniuje
Organizatorių nuotr./„Thermo Fisher Scientific“ naujas gamybos pastatas Vilniuje

Tiesa, A.Markauskas pažymėjo, kad pati vakcina Lietuvoje nebus gaminama.

„Vakcina gaminama farmacinių kompanijų. Lietuvoje gaminame tik komponentus, reikalingus farmacijos kompanijoms. Bet pačios vakcinos negaminame“, – patikino jis.

Didins gamybos pajėgumus

A.Markauskas taip pat neatsakė į klausimą, kokie tiksliai yra gamybos pajėgumai ir kiek komponentų gali būti tiekiama vakcinas gaminančioms įmonėms. Jis prasitarė, kad poreikis yra didelis ir „pajėgumai yra išnaudojami spėriai“.

„Planuojame ir toliau plėsti šių produktų gamybą Vilniuje. Žiūrime rinkos dinamiką, matome vakcinos poreikį ir planuojame tolimesnį pajėgumų didinimą. Kol kas naujos gamyklos nestatysime. Egzistuojančiuose pastatuose perkame ir instaliuojame naują įrangą ir samdome naujus darbuotojus. Tai yra žingsnis po žingsnio apgalvota plėtra, atliepianti rinkoje vykstančią dinamiką, kur daug yra nežinomųjų“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad daugiau informacijos atskleisti negali.

VIDEO: „Thermo Fisher Scientific“ naujas gamybos pastatas Vilniuje

Be to, A.Markausko nuomone, nereikėtų sakyti, kad vakcinų gaminimas ir jų tiekimas stringa.

„Jokio produkto iki šiol pasaulis tokiomis apimtimis, tokiais greičiais negamino, neteikė į rinką. Milijardai dozių. Paprastai į stiklinį buteliuką neatkreipiama dėmesio, kol jų nepritrūksta. Stiklinių buteliukų milijardais niekas negamino iki šiol. Žmonijai ir biotechnologijų gamybai šie greičiai, apimtys yra absoliučiai nauja ir unikali situacija“, – aiškino jis.

Galiausiai, įmonės vadovas pabrėžė, jog įprastinėmis sąlygomis naujas gamybos pastatas būtų statomas mažiausiai 2 metus. Tuo tarpu šįkart teko projektą įgyvendinti per nepilnus 4 mėnesius.

A.Markauskas pasakojo, kad naujos gamyklos statybos darbai vyko 3 pamainomis. Iš viso projekte dalyvavo 60 projektuotojų, konstruktorių, 70 inžinierių. Generalinis rangovas – „Caverion Lietuva“.

„Lygiai taip pat dirba ir kitos kompanijos. Jeigu kažkur stabtelėjama ir ne visiškai atitinka savaičių mėnesio perspektyvoje, kas, tarsi, buvo pažadėta, nevadinčiau to strigimu. Vadinčiau tai didžiuliu tempu, kuris ne visiškai suvaldomas“, – atkreipė dėmesį A.Markauskas.

Prisidės prie skiepijimo Lietuvoje

Teigiama, kad, praplėtus gamybos pajėgumus, sukurta beveik 150 naujų darbo vietų biotechnologams, chemikams, kokybės užtikrinimo ir logistikos specialistams. Šiuo metu Vilniaus padalinyje įvairiose pozicijose dirba 1,3 tūkst. darbuotojų, įskaitant ir 160 mokslininkų ir tyrėjų.

Teigiama, kad tai yra vienas didžiausių privačių mokslinių tyrimų ir plėtros centrų Vidurio ir Rytų Europoje.

Įmonė dar pernai pavasarį pradėjo gaminti reagentus COVID-19 testams.

Organizatorių nuotr./„Thermo Fisher Scientific“ naujas gamybos pastatas Vilniuje
Organizatorių nuotr./„Thermo Fisher Scientific“ naujas gamybos pastatas Vilniuje

Virtualiame atidaryme prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, kad Lietuvoje pagaminti vakcinų komponentai vakcinų pavidalu grįžta į Lietuvą.

„Taip, mūsų šalyje vykstanti gamyba netiesiogiai priartina prie pergalės“, – sakė jis.

Šalies vadovas atkreipė dėmesį, kad „Thermo Fisher Scientific“ gamybos pajėgumų plėtra simboliškai sutampa su visos Europos Sąjungos pastangomis kuo greičiau įgyti visuomenės imunitetą nuo COVID-19.

mRNR vakcinas gamina „Pfizer“ / „BioNTech“ ir „Moderna“

Informacinė RNR (mRNR) – tai RNR, kuri iš ląstelės branduolio perneša informaciją apie baltymo pirminę struktūrą į baltymų sintezės vietą.

mRNR technologija paremtos vakcinos „išmoko“ organizmą gaminti baltymus, randamus ant SARS-CoV-2 viruso paviršiaus, galiausiai juos atpažinti ir gaminti antikūnus, padedančius kovoti su COVID-19.

mRNR technologija grįstos vakcinos ir terapijos sprendimai yra kuriami skirtingoms ligoms gydyti, pvz., onkologinėms, infekcinėms ligoms, alergijoms ar kt. Šiuo metu vakcinos kuriamos prieš tokias ligas, kaip gripo, zikos, citomegalo, ŽIV virusų, įvairių vėžio formų (melanoma, prostatos vėžys, krūties vėžys, inkstų karcinoma) ir kitas ligas.

Organizatorių nuotr./„Thermo Fisher Scientific“ naujas gamybos pastatas Vilniuje
Organizatorių nuotr./„Thermo Fisher Scientific“ naujas gamybos pastatas Vilniuje

A.Markauskas pasakojo, kad įmonė gamina nukleotidus – statybinius blokus – iš kurių susintetinama molekulė, kuri vėliau atsiduria organizme. Taip pat fermentus, kurie katalizuoja reakciją.

„Farmacinė kompanija, jos mokslininkai sukuria plazmidę, DNR molekulę, kurioje užkoduojama reikiama informacija, kurią mokslininkai sugalvoja, kad reikia naudoti kaip vakcinos pagrindą. Tada su mūsų komponentais mRNR molekulė padaroma, kuri atitinkamai išvalius ir suformulavumus tampa vakcina. Kitaip sakant, suteikiame ir statybinius blokus ir įrankius, kad tą grandinę būtų galima padaryti tokią, kokios reikia“, – aiškino jis.

COVID-19 vakcinų kūrimas buvo pradėtas jau 2020 m. sausį, kai tik buvo nuskaityta naujojo viruso genetinė seka.

Vakcinos kurtos neregėtu greičiu: jau kovo mėnesį prasidėjo I etapo klinikiniai tyrimai.

2020 m. gruodį patvirtintos pirmos mRNR tipo vakcinos nuo COVID-19 („Pfizer“ / „BioNTech“ ir „Moderna“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas