Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Turkai pripažino, kad jų pasiūlyti Kauno stadiono rekonstrukcijos įkainiai – didesni nei rinkoje

Kauno S.Dariaus ir S.Girėno sporto kompleksą turinti rekonstruoti Turkijos kompanija „Kayi Insaat“ miesto savivaldybei aiškinosi dėl sąmatose įrašytų kainų. Naudingiausią pasiūlymą pateikę turkai pripažįsta, kad kainos didesnės nei rinkoje, bet tam turi paaiškinimą – nurodyti kiekiai sąmatoje yra netikslūs.
Kauno Dariaus ir Girėno stadionas
Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadionas / Augusto Četkausko nuotr.

Po 15min publikacijos Kauno savivaldybės administracija birželio 4 dieną kreipėsi į Turkijos kompaniją su prašymu pasiaiškinti dėl kainų. „Kayi Insaat“ ketvirtadienį pateikė 10 puslapių paaiškinimą, kurį gavo ir 15min.

Sako, kad taip užsitikrino finansavimą

Turkai pripažįsta, kad kainos, kurias paviešino 15min, yra aukštesnės nei rinkoje. „Tiekėjas pirmame darbų vykdymo etape (..) įsikainojęs statybos rangos darbus ir medžiagas kiek didesne nei įprasta rinkos kaina, užtikrino pakankamą finansavimą vėlesnių etapų medžiagų ir įrangos įsigijimui“, – paaiškino būsimi stadiono rekonstruotojai.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadionas iš oro
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadionas iš oro

Kompanijai teko aiškintis ir dėl konkrečių darbų kainų. Pavyzdžiui, Kauno valdininkams taip pat neaišku, kodėl laikinosios buitinės patalpos kainuos 1,2 mln. eurų, arba 7460 eurų už kvadratinį metrą.

Sąmatoje taip pat matyti, kad tai 255 kvadratinių metrų buitinės patalpos, tačiau paaiškinime Turkijos kompanija pažymi, tai plotas tik apytikslis, nes iš tiesų reikės 1500 kvadratinių metų ploto.

Kodėl taip smarkiai skiriasi plotai? Kompanijos prezidentas Mustafa Toprakas aiškina, kad apytikslį plotą nurodė pati savivaldybė, o įkainius įrašė jau rangovas.

Stadioną rekonstruos iki 400 darbuotojų, ir tai užtruks iki 20 mėnesių.

Kauno savivaldybė klausė turkų, kodėl už statybinio laužo pirkimą sąmatoje – beveik milijonas, už patalpas darbininkams – 2,2 milijono, už laikinos tvoros įrengimą – beveik pusė milijono, o už 15 kvadratinių metrų sandėliuką kastuvams – 150 tūkstančių eurų. Vien tik statybos aikštelės įrengimas kainuos 4,7 mln. eurų.

Plėvelė – brangesnė, nes su prekiniu ženklu

Turkai paaiškino, kad įkainiai sąmatoje yra galutiniai, bet plotas ar perkami kiekiai – tik preliminarūs, taigi šie gali būti gerokai didesni nei rašomi sąmatose.

Pavyzdžiui, sąmatoje įrašyta, kad statybininkams reikės 306 metrų ilgio tvoros, tačiau turkai teigia, kad šis skaičius netikslus. Be to, paaiškinime teigiama, kad tvora bus dengta ne paprastu polietilenu, o brangesniu, ant kurio turės būti atspaustas prekinis ženklas ir bendrovės pavadinimas. Tokios plėvelės/tento pagaminimas yra ženkliai brangesnis nei paprastos polietileninės plėvelės, aiškina būsimi rekonstruotojai.

Iš paaiškinimų taip pat matyti, kad į įkainius „Kayi Insaat“ įtraukė ir technikos atgabenimą į Lietuvą, darbuotojų atvežimą, jų apgyvendinimą. Negana to, turkai paaiškinime teigia, kad kompanija Lietuvoje neturi jokių sandėlių, todėl reikės papildomų plotų, o už statybinės technikos įvežimą į Lietuvą dar reikės mokėti 3 procentų dydžio mokestį.

Turkai: mūsų pasiūlymas buvo naudingiausias

Mustafa Toprakas, „Kayi Construction“ grupės prezidentas verslo plėtrai ir valdybos narys, sako, kad jų pasiūlymas buvo pripažintas kaip naudingiausias.

„Minėtos sumos atspindi tik nedidelę dalį bendro S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcijos biudžeto. Galutinis mūsų pasiūlymas Kauno miesto savivaldybės buvo įvertintas kaip finansiškai naudingiausias ir buvo 0,5 mln. eurų mažesnis nei antroje vietoje likusių konkurso dalyvių pasiūlymas“, – 15min komentare teigia M.Toprakas.

Pasak jo, 15min paviešintos kainos atsirado „dėl neatitikimų tarp realių statybos poreikių ir techninio projekto“, kai preliminarius prekių ir paslaugų kiekius įrašė savivaldybė, o kainas – jau Turkijos kompanija.

„Naivu tikėtis, kad 400 darbuotojų įrankiai tilps į 4 konteinerius — mūsų patirtis ir skaičiavimai rodo, kad reikia bent dešimties“, – teigia jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas