Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Turto bankas institucijoms patalpas nuomos ir rinkoje

Valstybės nekilnojamąjį turtą valdanti ir jo priežiūrą užtikrinanti valstybės įmonė Turto bankas, reaguodamas į klientų poreikius, pradėjo taikyti ir nuomos rinkoje praktiką. Pirmas toks atvejis yra Utenoje, kur, po alternatyvų analizės, buvo priimtas sprendimas išnuomoti patalpas vietos Užimtumo tarnybos padaliniui, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Turto bankas
Turto bankas / Turto banko nuotr.

Utenoje Užimtumo tarnybos padalinys veikė dviem adresais – valstybei priklausančiame bendrabutyje, adresu J.Basanavičiaus g. 90, ir administraciniame pastate, adresu Lauko g. 19A, priklausančiame vietos savivaldybei. Savivaldai perspėjus apie patalpų panaudos sutarties nutraukimą ir nesant galimybės aprūpinti darbo vietomis visus darbuotojus valstybei priklausančiame pastate, Turto bankas pradėjo rūpintis naujų patalpų paieškomis institucijai.

Po atliktos valstybės turto Utenos mieste analizės paaiškėjo, kad tinkamų patalpų Užimtumo tarnybos veiklai nėra. Iš viso buvo atlikta 19 valstybės objektų pritaikomumo analizė. Esamos patalpos nebuvo tinkamo ploto, neatitiko reikalavimų arba buvo nepatogios Užimtumo tarnybos lankytojams.

„Nauja Valstybės turto disponavimo įstatymo redakcija suteikia Turto bankui kaip centralizuotam valdytojui daug platesnes galimybes aprūpinti institucijas patalpomis. Prioritetas teikiamas valstybei priklausančių patalpų panaudojimui, tačiau neradus tinkamų, galimi ir tokie variantai kaip nuoma rinkoje, turimų patalpų atnaujinimas, patalpų pritaikymas administracinei veiklai ar naujų įsigijimas.

Turto banko nuotr./Mindaugas Sinkevičius
Turto banko nuotr./Mindaugas Sinkevičius

Toks platus pasirinkimas leidžia ieškoti ne tik ekonomiškai naudingiausių sprendimų, bet ir atsižvelgti į individualius institucijų poreikius, tokius kaip lokacija mieste, susisiekimas, patalpų išplanavimas ir kitus“, sako Turto banko generalinis direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Turto bankas paskelbė nuomos pirkimų procedūrą 300-500 kv. m administracinės paskirtiems patalpoms Utenos mieste, kuriose galima įrengti ne mažiau nei 30 darbo vietų. Nuomos laikotarpis – penkeri metai, su galimybę pratęsti nuomą tokiomis pačiomis sąlygomis dar iki trejų metų. Gauti pasiūlymai bus vertinami ekonominio naudingumo kriterijais, tokiais kaip kaina, patalpų tinkamumas, išlaidos šildymui ir nutolimas nuo Utenos miesto autobusų stoties. Pasiūlymų laukiama iki gruodžio 23 d. Su nuomos sąlygomis galima susipažinti čia.

Prieš priimant sprendimą, Turto banko specialistai išanalizavo esamo valstybės turto pritaikymą mieste ir galimas alternatyvas, tokias kaip patalpų nuoma, patalpų įsigijimas ir turimo pastato rekonstrukcija. Nustatyta, kad ekonomiškai naudingiausia yra nuoma iš rinkos – dėl vietos nekilnojamo turto konjunktūros toks variantas pasirodė kelis kartus ekonomiškai naudingesnis nei kiti svarstyti variantai.

Išnuomavus patalpas Užimtumo tarnybos padalinio veiklai, numatoma parduoti patalpas J.Basanavičiaus g. Planuojamos pardavimo pajamos sudarytų apie 43 tūkst. Eur.

„Centralizacijos prioritetas lieka tas pats – administracinių valstybės patalpų konsolidacija, o valdomo turto apimtys leidžia ją nuosekliai vykdyti. Visgi, didesnis instrumentų kiekis, tenkinant institucijų poreikius nekilnojamajam turtui, įneš lankstumo ir leis rinktis tinkamiausią variantą iš visų įmanomų, ko anksčiau trūko“, – sako M.Sinkevičius.

Turto banko duomenimis, 2019 m. pabaigoje valstybinės institucijos iš rinkos nuomavosi 76 tūkst. kv. m ploto patalpų. Siekiant efektyviai naudoti valstybės turimą administracinės paskirties turtą, sprendimą dėl nuomos iš rinkos administracinėms patalpoms priima Turto bankas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas