Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkinė veikla daugiabutyje – ne kliūtis renovacijai

Daugiabučiuose namuose neretai galima rasti batų taisyklą arba nedidelę kavinukę. Tad daugiabučiai, dalyvaujantys Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje, turėtų nepamiršti, kad patalpų, kuriose vykdoma ūkinė veikla, savininkams galioja šiek tiek kitokios paramos taisyklės, nei kitiems renovuojamo daugiabučio gyventojams.
Renovuotas daugiabutis
Renovuotas daugiabutis / BETA nuotr.

Papildomos taisyklės verslaujantiems

Ekonominę veiklą daugiabutyje vykdantys verslininkai, kaip ir kiti gyventojai, turi dalyvauti gyventojų susirinkimuose dėl renovacijos, drauge svarstyti energinio efektyvumo priemonių įgyvendinimą bei galiausiai – pritarti arba nepritarti daugiabučio renovacijai. Jeigu renovacijai pritariama, apie vykdomą ūkinę veiklą name renovacijos administratorius būtinai turi pranešti Būsto energijos taupymo agentūrai (BETA), kadangi ūkio subjektai paramą renovacijai gauna pagal kitokias taisykles, nei gyvenamųjų patalpų savininkai.

„Ūkio subjektu galima laikyti bet kokį asmenį arba įmonę, vykdančią ekonominę veiklą – kas reiškia paprasčiausiai siūlyti rinkoje prekes ir paslaugas. Svarbus šios veiklos aspektas yra tęstinumas“, – primena BETA specialistas Motiejus Nėnius bei pabrėžia, kad tokie subjektai gauna vadinamąją nereikšmingą (de minimis) paramą. Kitaip kalbant, ūkio subjektai gauna paramą renovacijai ir turi mokėti savo investicijų dalį kaip ir kiti gyventojai, tačiau verslininkams, gaunantiems paramą modernizacijai, galioja papildomas reguliavimas, kad nebūtų viršyta jiems teikiama valstybės pagalba.

„Tokia finansavimo forma yra pasitelkta tam, kad finansuojat modernizaciją, nebūtų pažeistas Konkurencijos įstatymas. De minimis pagalba laikoma tokia pagalba, kuri yra teikiama iš valstybės biudžeto arba Europos Sąjungos struktūrinių fondų išskirtinai ūkiniams subjektams. Per trejus mokestinius metus, tokia pagalba negali viršyti 200 tūkst. eurų. Be to, ji privalo būti registruojama valstybės pagalbos registre“, – komentuoja BETA specialistas.

Galioja ir ūkinei veiklai nuomojantiems butus

Jeigu daugiabutyje yra patalpų, priklausančių juridiniam arba fiziniam asmeniui, kurie patys nevykdo ūkinės veiklos, tačiau nuomoja savo butus tokiai veiklai, apie tai taip pat reikia pranešti renovacijos administratoriui.

M. Nėnius pastebi, kad jei žmogus nuomoja savo patalpas juridiniam asmeniui, pavyzdžiui, nedidelei kavinei, dokumentuose patalpų savininkas bus žymimas kaip vykdantis nuomos veiklą, o ne teikiantis maitinimo paslaugas.

„Informaciją apie visas šias teisines ir finansines subtilybes teikia renovacijos administratoriai, kuriuos siekiame visapusiškai informuoti. Jie taip pat rūpinasi ūkiniams subjektams reikalingomis pažymomis, kurios liudija nereikšmingos pagalbos skyrimo faktą ir teikiami BETA specialistams“, – pabrėžia BETA pašnekovas.

Pašnekovas atkreipia dėmesį ir į vieną išimtį – jei patalpų savininkas perleidžia savo patalpas valdyti kitam asmeniui panaudos sutarties pagrindu, savininkas nebebus laikomas vykdančiu ūkinę veiklą. Taip yra todėl, nes panaudos sutartis yra neatlygintina, t. y. iš tokios veiklos patalpų savininkas negauna jokių pajamų.

Renovacijai nekliudo

Dėl ūkinę veiklą daugiabučiuose vykdančiųjų renovacijos įgyvendinimas nesustoja, tikina vienas iš Kėdainiuose dirbančių administratorių. Pašnekovas pasakoja, kad de minimis pagalbos objektais jų mieste paprastai tampa daugiabučiuose įsikūrusios maisto prekių parduotuvės.

„Štai pavyzdžiui, renovacijos darbai itin aktyviai vyksta centrinėje Basanavičiaus gatvėje. Viename iš joje esančių daugiabučių įsikūrusios dvi maisto parduotuvės, o kitame net trys“, – pasakoja vienos iš daugiabučių modernizaciją Kėdainiuose administruojančios įmonių atstovas bei pabrėžia, kad sklandžiai sutvarkyti visų dokumentų, kurie yra privalomi ūkinę veiklą vykdantiems subjektams, nepavyktų be BETA specialistų pagalbos.

M. Nėnius atkreipia dėmesį, kad siekiant užtikrinti BETA ir renovacijos administratorių bendro darbo sklandumą, didelį vaidmenį vaidina ir „parengiamieji darbai“, kuriuos turi atlikti pats renovacijos administratorius. „Prieš teikiant BETA specialistams pažymas dėl nereikšmingos pagalbos, administratorius turi patikrinti, ar ūkinę veiklą vykdantis asmuo yra PVM mokėtojas. Tai gali būti pagal individualios veiklos pažymėjimą dirbantis dizaineris arba ūkininkas, kuriam taikoma PVM kompensacinio tarifo schema. O štai visais kitais atvejais, visų pirma, turint verslo liudijimą, informaciją BETA specialistams turi pateikti pats ekonominę veiklą vykdantis asmuo. Aišku, renovacijos administratorius gali jam apie tai priminti“, – aiškina M. Nėnius.

Mano daugiabutis
Mano daugiabutis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento