Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iškilę socialiniai būstai Prancūzijoje primena debesis, o ne niūrius monolitus

Socialiniai būstai įprastai pasižymi nuobodžia ar net slegiančia architektūra, kuri išduoda ne tik ribotą biudžetą, bet ir užsakovų bei kūrėjų nenorą paieškoti kūrybiškesnių sprendimų. Viename vakarų Prancūzijos mieste ką tik pastatytas 30 socialinių būstų kompleksas įrodo, jog mažas biudžetas neužkerta kelio progresyviai architektūrinei minčiai.
Prancūzijos pastatytas 30 socialinių būstų kompleksas
Prancūzijos pastatytas 30 socialinių būstų kompleksas / Javier Sevillas Callejas nuotr.

Iš Bordo kilusių architektų firmų „More Architecture“ ir „Poggi Architecture“ projektas Saintes mieste nepriverčia žiovauti. Socialinių būstų kompleksas „Balti debesys“ verčia žavėtis originalia kūrėjų idėja.

Šiame 1 886 kv. m ploto ultrašiuolaikiškos architektūros komplekse yra 30 gyvenamųjų būstų. Tai keli namų tūriai, tarsi sukrauti iš baltų dėžių su ažūriškais fragmentais. Laisvo komponavimo kompozicija su iš pagrindinio tūrio į išorę išsišovusiais perforuotais metaliniais balkonais kompleksui suteikia kubistinį pavidalą ir namai atrodo it savotiškos modernios architektūros skulptūros.

Javier Sevillas Callejas nuotr./Prancūzijos pastatytas 30 socialinių būstų kompleksas
Javier Sevillas Callejas nuotr./Prancūzijos pastatytas 30 socialinių būstų kompleksas

Juose nėra pagrindinio fasado, taip pat ir daugiabučių statyboje įprastų reguliariai išdėstytų bei sienelėmis vienas nuo kito atskirtų balkonų. Perforuoto metalo elementų formuojamos erdvės įsileidžia saulės šviesą, tačiau drauge garantuoja gyventojų privatumą. Šios erdvės pridengtos nuo tiesioginių praeivių žvilgsnių, gatvės triukšmo bei padeda išpildyti projekto autoriams keltą užduotį – sukurti kuo daugiau išorės erdvių. Tokie „balkonai“ taip pat pasižymi universaliu panaudojimu – nekeisdami bendrojo architektūrinio vaizdo, juose gali džiūti drabužiai, žaliuoti sodai ar tiesiog ilsėtis namo gyventojai.

Parengta pagal „More Architecture“ informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas