Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Tomaševskiui teks griauti malkinę ir lauko tualetą, nusprendė statybos inspektoriai

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) baigė tyrimą dėl vieno iš valdančiųjų koalicijos partijos lyderio europarlamentaro Valdemaro Tomaševskio šeimos valdose stovinčių statinių. Nustatyta, kad dviem pastatams, namui ir pirčiai, leidimo nereikėjo, tačiau politikui teks griauti miške esančią malkinę ir lauko tualetą. 
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / 15min nuotr.

Sako, kad anksčiau leidimų nereikėjo

Statybos inspekcija teigia, kad gyvenamasis namas pradėtas statyti iki 2017 metų, kai galiojo kita tvarka. Tokios išvados daromos, remiantis tyrimo metu surinkta informacija ir išsireikalauta dokumentacija. Tada privalomų dokumentų dar nereikėjo, todėl esą ir leidimo tam nereikėjo.

Inspektoriai pažymi, kad nuo 2017 metų pradžios įsigaliojo naujos redakcijos Statybos įstatymas ir Aplinkos ministro patvirtintas statybos techninis reglamentas, kuriame nustatyta, kad norint statyti naują II grupės nesudėtingąjį gyvenamosios paskirties (vieno, dviejų butų) pastatą bet kokioje teritorijoje reikia gauti statybą leidžiantį dokumentą.

„Atkreipiame dėmesį, kad šios nuostatos negalioja iki 2016-12-31 pradėtiems statyti II grupės nesudėtingiesiems gyvenamosios paskirties (vieno, dviejų butų) pastatams. Todėl iki 2016-12-31 pradėtų statyti II grupės nesudėtingųjų gyvenamųjų pastatų statyba galėjo būti vykdoma neturint statybą leidžiančio dokumento (jei jis nebuvo privalomas pagal statybos pradžios metu galiojusių teisės aktų reikalavimus)“, – 15min aiškino VTPSI atstovė spaudai Ieva Liutkutė.

Tačiau 15min turimos nuotraukos rodo, kad statybos čia prasidėjo būtent 2017 metais, kai leidimo tokiam statiniui jau reikėjo. Tą įrodo visiems prieinama regionų geoinformacinės aplinkos paslauga REGIA. Pagal sudaromas nuotraukas galima įsitikinti, kada namai iškilo.

Surandame J.Tomaševskos sklypą. Iš nuotraukų matyti, kad 2016 metais sklype nebuvo jokio gyvenamojo namo. Tačiau VTPSI teigia, kad įstaiga rėmėsi 2016 metų spalio 24 dieną sudaryta rangos sutartimi, taip pat pateiktomis kasos pajamų orderio kvitų kopijomis, kuriais pagrindžiami užsakovo rangovui už statybą atlikti avansiniai mokėjimai 2016 spalio 24 ir 26 dienomis bei statytojo paaiškinimais.

„Pažymime, kad Statybos inspekcija negali komentuoti Jūsų straipsnyje išspausdintų ortofoto, nes nėra žinoma jų fiksavimo data. Sprendžiant vizualiai galima daryti prielaidą, kad 2016 ir 2017 metų ortofoto darytos vasarą ar vėliausiai ankstyvą rudenį. Kadangi vadovaujantis surinkta informacija statybos darbai pradėti 2016 m. spalio pab., 2016 m. ortofoto užfiksuota faktinė situacija nėra aktuali tyrimui“, – komentavo I.Liutkutė.

Regia nuotr. /Sodyba 2016 metais.
Regia nuotr. /Sodyba 2016 metais.

15min 2019 metų gruodžio 23 dieną paskelbė tyrimą, kuriame rašoma, kad europarlamentaras ant jo motinai priklausančios žemės pasistatė sodybą. Tačiau dokumentų, įrodančių jos legalumą, nėra nei Vilniaus rajono savivaldybėje, nei Statybų inspekcijoje, nei Registrų centre.

PLAČIAU SKAITYKITE: V.Tomaševskis poilsiauja paežerės sodyboje, kuri iškilo be jokių leidimų

15min skelbė, kad inspektoriai 2019 metų gruodžio 30 d. atliko neplaninį patikrinimą Kalniškių kaime (Vilniaus rajono savivaldybė, Maišiagalos seniūnija).

15min nuotr./Valdemaro Tomaševskio sodyba
15min nuotr./Valdemaro Tomaševskio sodyba

Registrų centro duomenimis, V.Tomaševskio motinai Jadvigai Tomaševskai 2012 metų kovą buvo atkurtos nuosavybės teisės į 5,2 hektaro ploto žemės ūkio paskirties sklypą Vilniaus rajone, Maišiagalos seniūnijoje, Kalniškių kaime.

J.Tomaševskai taip pat priklauso greta esantis 1,7 hektaro ploto miškų ūkio paskirties sklypas, kurį ji įsigijo 2018 metų vasarį.

„Patikrinimo metu buvo atlikti sklype esančių statinių matavimai, jie nufotografuoti ir aprašyti. Pagal išorinius matmenis, teritorijoje esantys objektai priklauso nesudėtingųjų statinių kategorijai“, – 15min balandį informavo VTPSI atstovė spaudai I.Liutkutė.

15min nuotr./Valdemaro Tomaševskio sodyba
15min nuotr./Valdemaro Tomaševskio sodyba

Anot jos, šių metų sausio 6 dieną sklypo savininkui buvo surašytas privalomasis nurodymas pateikti Inspekcijai informaciją ir patvirtintų dokumentų kopijas, susijusias su statinių statyba žemės sklype.

Taip pat buvo kreiptasi į Valstybinę miškų tarnybą, Aplinkos apsaugos departamentą, Nacionalinę žemės tarnybą, Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą, prašant skubos tvarka atlikti patikrinimus ir pateikti išvadas dėl galimų pažeidimų šioje teritorijoje vykdant statybos darbus.

15min nuotr./Valdemaro Tomaševskio sodyba
15min nuotr./Valdemaro Tomaševskio sodyba

Vadovaujantis surinkta informacija nustatyta, kad du pastatai (gyvenamasis namas ir pagalbinis pastatas/pirtis) ir kiti inžineriniai statiniai (betoninių trinkelių aikštelė ir tiltelis) pastatyti kaimo plėtros žemėtvarkos projekte nustatytose užstatymo zonų ribose.

„Statiniai priskiriami I ir II grupės nesudėtingųjų statinių kategorijai ir yra pradėti statyti iki 2017-01-01, t. y. jiems statybą leidžiantis dokumentas buvo neprivalomas“, – aiškino I.Liutkutė.

Tačiau 15min anksčiau rašė, kad 2016 metais čia nebuvo jokio namo, tad jis negalėjo būti pastatytas iki 2017 metų.

Tačiau sklype esanti malkinė (medinio karkaso stoginė su rūsiu) ir lauko tualetas yra pastatyti už kaimo plėtros žemėtvarkos projekto ribų bei patenka į miško žemės plotą.

15min nuotr./Valdemaro Tomaševskio sodyba
15min nuotr./Valdemaro Tomaševskio sodyba

„Kadangi šie I grupės nesudėtingieji statiniai yra pastatyti miško žemėje ir už užstatymo zonos ribų, dėl lauko tualeto ir malkinės iki 2020-04-17 bus surašomi privalomieji nurodymai juos nugriauti“, – 15min sakė I.Liutkutė.

Beje, nuo sodybos matyti kitame krante iškilę aviacijos verslo magnato Gedimino Žiemelio teritorijos statiniai ir rūmai. Apie tai rašė 15min.

Po 15min tyrimo VTSPI atliko reidą Melkio kaime ir nustatė itin šiurkščius statybos pažeidimus G.Žiemelio valdose. Skelbta, kad verslininkas turėjo sumokėti maždaug 9 tūkst. eurų galinčią siekti baudą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas