Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Valdžia tautiečius per šventes užrakins namuose: vakarėlių sodybose arba viešbučiuose nebus

Valdžia, atkreipusi dėmesį į tautiečių norą griausmingai atšvęsti šių metų šventes, uždraudė išnuomoti patalpas, jei šios skirtos renginiams. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) specialistai atkreipia dėmesį, kad pati apgyvendinimo paslauga nėra uždrausta, todėl viešbučiai atsikvėpė lengviau. Pasirodo, šis draudimas nutaikytas į sodybose pašėlti norėjusius lietuvius, kuriems teks palaukti ramesnių laikų.
Vilniaus kalėdinė eglė
Vilniaus kalėdinė eglė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmadienį surengtame neeiliniame posėdyje ne tik iki metų pabaigos pratęstas visuotinis karantinas, bet ir priimta nemažai kitų draudimų. Pavyzdžiui, apsispręsta uždrausti nuomoti apgyvendinimui skirtas patalpas, kuriose būtų organizuojami privatūs renginiai, šventės ar kiti susibūrimai.

Apsinakvoti leis

SAM teigimu, šis draudimas taikomas visiems asmenims (tiek fiziniams, tiek juridiniams), teikiantiems apgyvendinimo paslaugas, kurie nuomoja patalpas šventėms. Ministerija komentuodama 15min neišskyrė, ar tai taikoma tiek viešbučiams, tiek sodyboms, ar ne.

Paklausus, kokių konkrečiai patalpų nuoma draudžiama, gautas štai toks atsakymas: „apgyvendinimo paslaugoms teikti skirtų patalpų“.

SAM specialistų teigimu, tokiu būdu siekiama užkirsti kelią viruso plitimui rengiant privačius renginius, šventes ir kitus susibūrimus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija

Tiesa, pabrėžiama, kad apgyvendinimo paslaugos nėra uždraustos.

Nurodoma, kad apgyvendinimo paslaugas galima teikti keliais atvejais:

  • apgyvendinant viename kambaryje ne daugiau nei po 2 asmenis, išskyrus šeimos narius (sutuoktinį arba asmenį, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, vaikus (įvaikius), įskaitant asmens ir jo sutuoktinio arba asmens, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, nepilnamečius vaikus, tėvus (įtėvius), globėjus);
  • bendro naudojimo patalpose užtikrinant visų asmenų kaukių dėvėjimą ir laikantis ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo tarp asmenų ar asmenų grupių (iki 2 asmenų ar šeimos narių);
  • užtikrinant kitas valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

„Apgyvendinimo paslaugos nėra uždraustos. Draudžiama patalpų nuoma, subnuoma ar panauda, kurios tikslas rengti privatų renginį, šventę ar kitą susibūrimą“, – 15min pabrėžė SAM specialistai.

Reikalavimas – nelogiškas

Dar pirmadienį toks draudimas sukėlė Kaimo turizmo asociacijos vadovės Agnės Vaitkuvienės šypsnį. Ji tokį reikalavimą pavadino nelogišku.

„Vyriausybė leidžia susitikti dviem šeimoms, o išsinuomoti sodybos ar namelio jos jau nebegali. Aišku, vertiname nekaip, nes tame nėra logikos visiškai. Ar tos šeimos susitiks pas save namuose, ar išnuomotame namelyje, sveikatos ar tikimybės užsikrėsti tai niekaip nepakeis“, – kalbėjo ji.

A.Vaitkuvienės teigimu, ir iki šio ribojimo sodybas savininkai ketino nuomoti tik vienai šeimai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sodyba
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sodyba

Viešbučiai atsiduso

Tuo tarpu viešbučiai išsigandę neaiškios nutarimo formuluotės paprašė SAM atsiųsti jo išaiškinimą. Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija pasidalino su 15min ministerijos specialistų atsakymu.

„Ši nuostata turėtų būti taikoma tais atvejais, kai apgyvendinimo paslaugų teikėjas išnuomoja savo patalpas įvairiems renginiams, šventėms organizuoti, pvz., kaimo turizmo sodybos nuomojamos vestuvėms, gimtadieniams ar Naujiems metams švęsti.

Šis draudimas nėra nukreiptas į galimybę saugiai, viešbučio kambaryje pavakarieniauti 2 asmenims, neviršijant dviejų šeimų ribojimo. Šis draudimas nereiškia, kad asmuo (-ys) realiai gyvenantis (-ys) apgyvendinimo įstaigose ( viešbučiuose, pan.) negali gauti maitinimo paslaugų (pusryčių, pietų) į kambarį“, – rašoma LVRA gautame išaiškinime, kurį asociacija perdavė 15min.

LVRA prezidentė Evalda Šiškauskienė 15min teigė, kad toks išaiškinimas nuramino viešbučius – apgyvenimo paslaugas dviem asmenims ir šeimoms jie gali vis dėlto teikti.

„Jie norėjo apsisaugoti nuo didelių renginių kaimo turizmo sodybose, bet kai parašė, nieko neįmanoma buvo suprasti. Bet viešbutininkai mato, kiek eina žmonių į kambarį ir tikrai niekad neleis, kad būtų jaunimėlis didelėmis kompanijomis. Niekas nenori nemalonumų, nes reikia tik vieno atvejo, kuris nuskambėtų. Verslas tikrai atsargiai žiūri, o per registratūrą vis tiek turi praeiti, nesugudrausi“, – įsitikinusi ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Evalda Šiškauskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Evalda Šiškauskienė

15min primena, kad dar gruodžio pradžioje tautiečiai aktyviai dairėsi, kur praleisti šventes. Socialiniuose tinkluose buvo gausu skelbimų, kuriuose žmonės teiravosi dėl sodybų nuomos 8–20 asmenų grupėms šventiniu laikotarpiu, o šeimos graibstė butus pajūryje.

PLAČIAU SKAITYKITE: Per šventes tautiečiai nesėdės namuose: ieškosi sodybų gausioms kompanijoms, keliaus į kurortus

Sutikrinti bus sunku, bet stebės

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Darnu Group“ viešbučių grupė, į kurią įeina sostinės „Artagonist“ ir „Urbihop“, direktorius Vilius Vaičekauskas mano, jog visi veiksmai mūsų visų sveikatos labui yra teigiami.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vešbutis „Artagonist“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vešbutis „Artagonist“

Be to, jis pažymėjo, jog renginių viešbučiuose jie neorganizuoja, taip pat neleidžia apsistoti daugiau nei 2 asmenims, išskyrus šeimos narius, todėl surengti pobūvį būtų keblu.

„Taip pat mūsų darbuotojai stebi svečių srautus užtikrindami, kad būtų laikomasi nustatytos tvarkos“, – aiškino jis.

Tiesa, V.Vaičekauskas pripažįsta, kad jeigu dvi poros išsinuomoja po kambarį, o vakare vakaroja viename – tai sutikrinti bus sudėtinga.

„Bet jeigu yra įtarimas, kad kambaryje yra daugiau žmonių, nei registruota – mes turime teisę informuoti svečius apie taikomus apribojimus. Kol kas piktnaudžiaujančių mūsų svetingumu svečių nepasitaikė, juolab dažniausiai kambaryje dabar gyvena po vieną žmogų. Daugėja svečių, kurie viešbutį pasirenka tam, kad pakeistų įprastą namų aplinką“, – tikino pašnekovas.

„Darnu Group“/Ryčio Šeškaičio nuotr./Vilius Vaičekauskas
„Darnu Group“/Ryčio Šeškaičio nuotr./Vilius Vaičekauskas

Koridoriuose apsaugos nestatys

„Grand Hotel Kempinski Vilnius“ generalinis direktorius Kai Schukowskis 15min tikino, kad didelių renginių nuo antrojo karantino paskelbimo viešbutis nebedarė. Be to, jis atkreipė dėmesį, kad net nuo viešbučio atidarymo po pirmojo karantino pajamų dalis iš renginių buvo labai nedidelė.

„Aišku, mums labai liūdna, žiūrint iš verslo pusės, kad tokiais sunkiais laikais verslui griežtinami sprendimai. Bet, žinoma, matome ir stebime situaciją, matome didėjančius skaičius, kurie neramina, ir tikrai suprantame, kodėl taip yra daroma“, – sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viešbutis „Kempinski“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viešbutis „Kempinski“

K.Schukowskis taip pat pripažino, jog posakyje, kad prie kiekvieno kambario prižiūrėtojo nepastatysi, yra tiesos. Nors ir patikino, kad į visus reikalavimus žiūrima labai rimtai.

„Nestatysime policijos ar kažkokių kitokių apsaugininkų koridoriuose ir nežiūrėsime, kas suvaikšto į kambarį, o kas ne. Tai reikalauja tiek verslo, tiek žmonių atsakingumo. Iš verslo pusės tikrai darysime viską, ką privalome pagal naujus reikalavimus“, – 15min kalbėjo pašnekovas.

„Kempinski“ nuotr./Kai Schukowskis
„Kempinski“ nuotr./Kai Schukowskis

Sugriežtino karantiną

15min primena, kad kadenciją baigianti Vyriausybė pirmadienį surengė neeilinį posėdį dėl karantino griežtinimų.

Bendru sutarimu nutarta karantiną pratęsti iki Naujųjų metų, įvesta naujų suvaržymų prekybos centrams, rekomenduojama nevesti vaikų į darželius, jei įmanomas nuotolinis darbas tėvams, o pradinukus siūloma išleisti atostogų. Viešose vietose uždrausta būriuotis daugiau nei po du asmenis, jei jie – ne šeimos nariai. Tačiau namuose susitikti dviem šeimoms nedraudžiama.

PLAČIAU SKAITYKITE: Vyriausybė imasi naujų karantino suvaržymų – taisyklės griežtinamos ir pratęsiamos iki Naujųjų Metų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus