Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienas butas – keli savininkai: įmonė įtariama apgaudinėjusi Pilaitėje būstus pirkusius žmones

Rangovai ir tarpininkai, darbavęsi Pilaitėje plėtojamame kvartale „Karaliaučiaus terasos“, tvirtina, kad jį vysčiusi įmonė „Negresko investicijos“ pirkėjams pardavinėjo butus, nors jau buvo gavusi avansus iš kitų pirkėjų. Įtardami neteisėtą veiklą jie kreipėsi į teisėsaugą.
Projektas „Karaliaučiaus terasos“
Projektas „Karaliaučiaus terasos“ / „Negresko investicijos“ vizualizacija

Į prokurorus dėl „Negresko investicijų“ ir buvusio įmonės direktoriaus smulkiojo akcininko Zbignevo Zverko veiklos kreipėsi statybos bendrovė „Conresta“, o prie jos prisijungė ir butus kvartale pardavinėjęs agentūrų tinklas „Capital“.

„Pateikėme pareiškimą prokuratūrai dėl ikiteisminio tyrimo dėl projekto Karaliaučiaus gatvėje užsakovo bendrovės „Negresko investicijos“, kurios veiksmai turi nusikaltimų požymių: sukčiavimo, turto iššvaistymo, apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo. Taip pat padavėme ieškinį dėl įmonės bankroto bylos iškėlimo. Prie pareiškimo dėl ikiteisminio tyrimo raginome prisijungti ir apgautus butų pirkėjus, nemažai jų tą ir padarė“, – 15min komentavo bendrovės „Conresta“ direktorius Lukas Laukaitis.

Galėjo apgaudinėti klientus

Anot jo, statybas Pilaitėje įmonė pradėjo dar 2013 metais ir pastatė du „Karaliaučiaus terasų“ daugiabučius, už kuriuos „Negresko investicijos“ atsiskaitė. Tačiau problemos prasidėjo statant trečiąjį daugiabutį.

Paaiškėjo, kad „Negresko investicijų“ vadovas butų pardavimų lėšas galimai skyrė ne įmonės veiklai.

„Negresko investicijos“ susidūrė su finansinėmis problemomis, buvo sutarta įkeisti įmonės turtą. Tuomet kreipėmės į teismą dėl skolos už atliktus darbus. Šalys sutarė tęsti projekto įgyvendinimą, o skola turėjo būti dengiama parduodant butus. Tikėjome, kad „Negresko investicijos“ finansines problemas įveiks taip, kaip žadėjo. Deja, paaiškėjo, kad „Negresko investicijų“ vadovas butų pardavimų lėšas galimai skyrė ne įmonės veiklai. Dar blogiau – iš butų pirkėjų girdime, kad daliai žmonių jis siekė parduoti butus, kurie jau buvo parduoti kitiems gyventojams“, – teigė L.Laukaitis.

„Conresta“ nuotr./Projektas „Karaliaučiaus terasos“
„Conresta“ nuotr./Projektas „Karaliaučiaus terasos“

„Negresko investicijos“ šiuo metu „Conrestai“ vis dar skolingos apie 700 tūkst. eurų.

Nekilnojamojo turto agentūra „Capital“ pirmadienį išplatino pranešimą, kuriame teigė, kad Z.Zverko „Negresko investicijų“ vardu pasirašinėjo sutartis bei reikalaudavo avansinio mokėjimo iš kelių pirkėjų už tą patį būstą.

„Vienos iš pirkėjų iniciatyva buvo kreiptasi į teisininkus ir paaiškėjo, kad įmonės vadovas vykdė nusikalstamą veiklą, bet tokiu, man visiškai nematytu mastu. Yra tokių butų, kurie parduoti du kartus. Stengiamės sužiūrėti situaciją dėl mūsų pirkėjų, kas iš jų nukentėjo, ir bandome juos nukreipti pas teisininkus. Iš mūsų nukentėjo apie 3–4 klientai“, – sakė agentūros „Capital” direktorius Dmitrijus Semionovas.

Jo teigimu, kvartale būstus pardavinėjo dvi „Capital“ agentūros, o bendra skola joms siekia apie 70 tūkst. eurų.

„Conresta“ nuotr./Projektas „Karaliaučiaus terasos“
„Conresta“ nuotr./Projektas „Karaliaučiaus terasos“

Anot D.Semionovo, sutartys su pirkėjais buvo sudaromos ir dėl būstų dar tik planuojamuose statyti dviejuose kvartalo daugiabučiuose. Ar šie planai bus įgyvendinti, kol kas neaišku, nes sklypo dalis, kurioje turėjo iškilti nauji statiniai, Z.Zverko rugpjūtį buvo parduota.

„Yra duomenų, leidžiančių įtarti, kad buvo ir tokių atvejų, kai preliminariose sutartyse dėl būsto įsigijimo buvo tartasi, jog pirkėjai, sumokėję avansinius mokėjimus, vėliau įsigys būstą dar nepastatytame name, tačiau kol kas tą padaryti galimybės ribotos dėl sklypų, kuriuose turėjo vykti statybos, savininkų pasikeitimo“, – 15min sakė D.Semionovas.

„Negresko investicijos“ vizualizacija/Projektas „Karaliaučiaus terasos“
„Negresko investicijos“ vizualizacija/Projektas „Karaliaučiaus terasos“

Vadovas pradingo kaip į vandenį

Bendrovei „Negresko investicijos“ šiuo metu vadovauja Andrejus Prokopjevas, spalį pakeitęs Z.Zverko. Jis pripažino, kad rangovų ir tarpininkų kaltinimai buvusiam įmonės vadovui gali būti pagrįsti.

„Brokeriai teisingai pasakė, kad jis taip darydavo. Aš tik nuo spalio 17 dienos tapau direktoriumi, dabar turiu surinkti visą informaciją ir po to spręsiu, ką daryti. Tik prieš kelias savaites apie šiuos dalykus sužinojom, dabar reikia surinkti informaciją ir nuspręsti, kas padaryta ir kas ne, kiek pagrįsti kaltinimai“, – 15min komentavo A.Prokopjevas.

Šiuo metu dviejuose „Karaliaučiaus terasų“ kvartalo daugiabučiuose parduoti visi butai, o trečiame, anot naujojo vadovo, liko apie 30 turtinių vienetų.

A.Prokopjevas patvirtino, jog Z.Zverko be kitų įmonės akcininkų sutikimo pardavė 0,47 ha ploto sklypo dalį, kur turėjo iškilti dar du daugiabučiai. Jei šią žemę pavyks atgauti, bendrovė planuoja plėtrą tęsti.

„Jeigu mums bus grąžinta neteisėtai parduota žemė, plėtrą planuojame tęsti. Buvęs direktorius įdomiai be akcininkų sutikimo paėmė ir pardavė. Kreipiausi į Vilniaus apygardos teismą dėl jo veiksmų ir žemės grąžinimo, taip pat į policiją dėl jo paieškos ir dėl to, kad buhalterija buvo netvarkinga. Dabar nežinau, kur yra buvęs vadovas. Man jis atsiuntė trumpąją žinutę ir žadėjo atvykęs perduoti įmonės turtą, tačiau dingo kaip į vandenį. Visokių gandų teko girdėti“, – komentavo įmonės vadovas.

„Negresko investicijos“ vizualizacija/Projektas „Karaliaučiaus terasos“
„Negresko investicijos“ vizualizacija/Projektas „Karaliaučiaus terasos“

Neoficialiomis žiniomis, Z.Zverko šiuo metu gydosi ligoninėje. A.Prokopjevas patvirtino girdėjęs tokius gandus, tačiau konkrečios informacijos apie buvusio vadovo buvimo vietą teigė nežinantis.

Vilniaus apygardos teismo duomenimis, rugpjūtį dalį sklypo Karaliaučiaus gatvėje iš „Negresko investicijų“ įsigijo bendrovės „Idruma“ ir „Nekilnojamojo turto vystymo kompanija“. Teigiama, jog buvęs „Negresko investicijų“ vadovas nekilnojamąjį turtą už 400 tūkst. eurų perleido „Idrumai“, kuri jį vėliau pardavė „Nekilnojamojo turto vystymo kompanijai“.

Naujasis „Negresko investicijų“ vadovas A.Prokopjevas tvirtino sieksiantis, kad bendrovė nebankrutuotų, ir skaičiuojantis jos patirtą žalą.

„Rangovai kreipėsi dėl bankroto iškėlimo. Jie labai nori, kad mes bankrutuotume. Jeigu ruoštumėmės bankrutuoti, jau būtų paduotas mūsų pareiškimas. Be to, aš tik tapau direktoriumi, todėl man reikia surinkti informaciją“, – komentavo A.Prokopjevas.

Registrų centro duomenimis, pagrindinė „Negresko investicijų“ akcininkė yra Lenkijos kompanija „Negresko“, valdanti 90 proc. jos akcijų, o likę 10 proc. akcijų priklauso buvusiam direktoriui Z.Zverko.

Advokatų kontoros „Triniti“ advokatė Justina Stucka, atstovaujanti įmonės „Negresko investicijos“ akcininką Lenkijos įmonę „Negresko“ patvirtino, kad buvęs bendrovės vadovas Z.Zverko nurodytus veiksmus atliko be akcininko žinios ir pritarimo. Be to, bendrovė įtaria Z.Zverko klastojus akcininkų parašus.

„Akcininkas („Negresko“ – red. past.) ėmėsi teisinių veiksmų, įskaitant ir pareiškimo prokuratūrai padavimą bei ieškinį dėl neteisėtų sandorių nuginčijimo. Buvęs bendrovės vadovas Z.Zverko, įtariamas suklastojęs akcininkų sprendimus, t.y. suklastojęs akcininko parašą. Sužinojęs apie neteisėtus buvusio vadovo veiksmus akcininkas ėmėsi skubių veiksmų, atšaukė Z.Zverko iš vadovo pareigų ir paskyrė naują bendrovės vadovą. Šių akcininko veiksmų atlikimą papildomai apsunkino tai, kad likusi dalis akcijų tebepriklauso buvusiam vadovui Z.Zverko, be kurio sutikimo nebuvo įmanoma atšaukti Z.Zverko iš pareigų, o jis vengė bendravimo ir su pagrindiniu akcininku bei nesutiko jam parduoti likusios dalies akcijų“, – 15min informavo J.Stucka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas