Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vietoj projekto svarstymo – uždaros durys: gyventojai įsiutę, agentūra tikina nieko nežinojusi

Dėl ketvirtadienį išpuolusios Žolinės šventės dalis gyventojų paėmę laisvą penktadienį pasidarė ilgąjį savaitgalį. Regis, tokia galimybe pasinaudojo ir Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros darbuotojai. Penktadienį jos patalpose turėjo įvykti daugiabučio projekto svarstymas su visuomene, tačiau jis taip ir neįvyko – atvykę į Stiklių gatvėje esančias patalpas, architektas ir gyventojai rado duris uždarytas. Tačiau pati agentūra ginasi nieko apie šį svarstymą net nežinojusi.
Projektuojamas daugiabutis sostinės Gervių gatvėje
Projektuojamas daugiabutis sostinės Gervių gatvėje / „Vilniaus architektai“ vizualizacija

Su tokia kuriozine situacija susidūrė sostinės Žvėryno gyventojai ir visuomenininkai. Penktadienį, rugpjūčio 16 dieną, Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros (VSAA) patalpose Stiklių gatvėje turėjo įvykti suplanuoto daugiabučių Gervių gatvėje viešas pristatymas ir svarstymas su gyventojais. Tačiau jis neįvyko, nes susirinkę rado užrakintas agentūros duris.

Apie tai feisbuke pirmadienį pranešė architektūrologė, kultūros paveldo ekspertė Jūratė Markevičienė.

„Paaukoję savo poilsio vakarą, „puikiai“ savivaldybės parinktą dieną – po Žolinės penktadienį, Žvėryno Miglos, Gervių, Lūšių ir Paribio gatvių gyventojai nepatingėjo nukeliauti į Senamiestį, kur 2019.08.16 Stiklių g. 4 (Vilniaus senamiesčio atgaivinimo agentūroje) 17:30 turėjo įvykti Gervių 7 statybų projekto viešas svarstymas. Atvykę rado užrakintas įstaigos duris ir jas parėmusį šio projekto autorių. Nebuvo tik... savivaldybės pareigūno, turėjusio įleisti į patalpas ir vesti susirinkimą“, – socialiniame tinkle rašė ji.

„Vilniaus architektai“ vizualizacija/Projektuojamas daugiabutis sostinės Gervių gatvėje
„Vilniaus architektai“ vizualizacija/Projektuojamas daugiabutis sostinės Gervių gatvėje

J.Markevičienės teigimu, žmonės laukė apie pusvalandį, bandė prisiskambinti savivaldybei, tačiau to padaryti nepavyko. Vėliau išaiškėjo, kad dėl Žolinės daugiau nei pusė savivaldybės darbuotojų nedirbo. Apie tai skelbė BNS.

Architektas, matydamas situaciją, pasiūlė susirinkimą padaryti stovint kieme, tačiau šį pasiūlymą žmonės atmetė.

„Susirinkusi visuomenė atmetė, pasipiktino, įsižeidė ir surašė visų susirinkusių pasirašytą protestą, kuris tą pačią dieną buvo pasiųstas Savivaldybės administracijai. Išvadas apie tikrąjį Savivaldybės požiūrį į vilniečius darykite patys“, – feisbuke dėstė ji.

Architektas: procedūrą kartosime

Projekto architektas Mantas Žvybas, mažosios bendrijos „Vilniaus architektai“ vadovas, 15min sakė, kad atėjus į agentūros patalpas Stiklių gatvėje tiesiog rado uždarytas duris.

„Dabar tiesiog darysime naują viešinimo procedūrą pagal visas taisykles. Ir tiek, viešinimas neįvyko. <...> Bet ten ne patalpų savininkai kalti. Nežinau, kas čia kaltas, kas ne, negaliu pakomentuoti“, – 15min aiškino projekto autorius.

„Vilniaus architektai“ vizualizacija/Projektuojamas daugiabutis sostinės Gervių gatvėje
„Vilniaus architektai“ vizualizacija/Projektuojamas daugiabutis sostinės Gervių gatvėje

VSAA: taip nedaroma

Tuo metu VSAA programų vadovas architektas Kęstutis Masaitis apskritai pirmą kartą girdėjo apie tokį projektą. Anot jo, pirmiausiai, iš seno agentūroje vyrauja tradicija, kad vieši pristatymai penktadienio vakarais nevykdomi.

„Paprastai architektas prieš paskelbdamas viešą susirinkimą su mumis derina laiką. Mes laikomės tradicijos penktadieniais jokių susirinkimų neorganizuoti, kad žmonėms negadintume penktadienio“, – 15min sakė jis.

K.Masaitis patikino, kad su VSAA niekas ne tik kad susitikimo laiko nederino, bet specialistai nieko nebuvo girdėję apie šį projektą.

„Šiaip penktadieniais dirbame iki 16 valandos, tai jei būtų tartasi, būtume 16 valandą skyrę. O šiaip principas negadinti visiems penktadienio, ypač vasarą. Žiemą dar galima kraštutiniu atveju, bet normali išeiginė diena prasideda... Aišku, jeigu labai suinteresuoti, didelis rezonansas, tuomet kita kalba, bet pirmiausiai reikia informuoti apie tai. Ne tai, kad nieko nepasako ir pas tave ateina. Taip nedaroma“, – kalbėjo jis.

Planuoja 22 butus

Sostinės savivaldybės puslapyje liepos pabaigoje paskelbtuose projektiniuose pasiūlymuose nurodoma, kad sostinės Gervių gatvėje planuojamas naujas daugiabutis. 10,41 arų sklype ketinama statyti 832,5 kv. m ploto, 3 aukštų, A+ energinės klasės pastatą. Jame turėtų būti įrengti 22 butai.

„Pastatui parenkama modernios formos architektūra. Išorės ir vidaus apdailai naudojamos neutralių atspalvių, derančios aplinkoje, medžiagos ir detalės“, – rašoma dokumente.

„Vilniaus architektai“ projektą parengė bendrovės „Gervių namas“ užsakymu. Pastaroji, Registrų centro duomenimis, netiesiogiai priklauso Mariui Pociui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas