Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniaus savivaldybė ryžtasi pati gelbėti Užupyje esantį išskirtinį medinuką

Iš pradžių pažadėjusi gelbėti, paskui nutarusi parduoti Vilniaus miesto savivaldybė vėl keičia poziciją dėl unikalaus medinio namo Užupyje, Polocko g. 52. Kaip socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė Vilniaus tarybos narys Liutauras Stoškus, bus ruošiamas šio pastato restauracijos techninis projektas ir stengiamasi gauti finansavimą pagal Lietuvos-Baltarusijos INTERREG programą.
Unikalus medinukas Užupyje
Unikalus medinukas Užupyje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Birželį Vilniaus miesto savivaldybė tvirtino, kad išskirtinis, XIX amžiuje statytas, medinis namas Užupyje, Polocko g. 52, bus išsaugotas jo neparduodant. Rudenį nuomonė buvo jau kita – svarstyta vis dėlto namą parduoti aukcione.

Įpusėjus vasariui apsigalvota dar kartą. „Po atsargaus ir gana kritiško galimybių aptarimo su Vilniaus miesto administracijos direktore priėjome bendrą išvadą, kad galimybė gauti finansavimą šiam objektui yra pakankamai didelė. Vilniaus savivaldybė ruoš šio pastato restauracijos pilną techninį projektą ir visus kitus lydinčiuosius dokumentus bei teiks Lietuvos-Baltarusijos INTERREG programai finansuoti. Antrasis kvietimas paraiškoms turėtų būti paskelbtas antrą pusmetį. Tikimės, kad iki to laiko spėsim pasiruošti visus reikiamus dokumentus ir projekto koncepciją ir mūsų neištiks ankstesnio bandymo likimas“, – savo „Facebook“ paskyroje antradienį parašė Vilniaus tarybos narys, „Lietuvos sąrašo“ frakcijos atstovas L.Stoškus.

Jo teigimu, tai, kad rekonstrukcija pastatui būtina, yra savaime suprantama, tačiau kas toliau šioje vietoje bus – bent kol kas nenuspręsta. Pasak L.Stoškaus, „būtų siekiama sukurti tokį modelį, kuris leistų pastatą išlaikyti visuomenės poreikiams, bet ir jis pats galėtų išsilaikyti netapdamas miestiečiams ir tuo pačiu miesto biudžetui papildoma finansine našta“.

Todėl kol kas bus laukiama visų idėjų dėl pastato panaudojimo visuomenės poreikiams. L.Stoškaus teigimu, šiuo metu svarstoma, kad veikla pastate galėtų būti susijusi su gudų bendruomene, gudų kultūra, Lietuvos Didžiąja Kunigaikštyste, kultūriniu turizmu, kultūriniu bendradarbiavimu su Baltarusija.

Užupio bendruomenė rudenį baiminosi, kad į Kultūros vertybių registrą įtrauktas medinukas gali būti sudegintas arba parduotas aukcione nesąžiningiems statytojams. Rėda Brandišauskienė, Užupio bendruomenės administratorė, tuomet teigė, kad bendruomenė prieštarauja sprendimui parduoti pastatų kompleksą Polocko gatvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas