Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus valdžia Profsąjungų rūmų perėmimo procedūras planuoja pradėti gruodį

Vilniaus savivaldybė gruodį planuoja teikti miesto Tarybai prašymą pradėti buvusių Profsąjungų rūmų ant Tauro kalno perėmimui savivaldybės žinion procedūras. Jeigu viskas vyks sklandžiai, jau pavasarį būtų skelbiamas tarptautinis architektūrinis konkursas nacionalinės koncertų salės statyboms, 15min sakė sostinės meras Remigijus Šimašius.
Vilniaus profesinių sąjungų rūmai
Vilniaus profesinių sąjungų rūmai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Šiuo metu baigiamas rengti teritorijos detalusis planas, ir gruodžio mėnesį planuojame eiti į Tarybą ir inicijuoti esamo pastato perėmimą savivaldybės žinion. Akivaizdu, kad dabartiniai savininkai nesiruošia ten statyti viešosios paskirties objekto, kas yra numatyta pagal bendrąjį planą. Dėl tų dalykų esame sutarę ir su Kultūros ministerija. Gruodžio mėnesį inicijavę perėmimo procedūrą, ankstyvą pavasarį galėsime skelbti tarptautinį konkursą pastato projektavimui“, – sakė miesto meras.

Anot jo, Vilniaus miesto Tarybai nusprendus, kad reikia perimti Profsąjungų rūmus, savivaldybė kreipsis į Nacionalinę žemės tarnybą, mat pastatas stovi ant žemės, kuri priklauso valstybei.

„Pagrindinis pagrindas perėmimui, kad čia yra visuomeninės paskirties vieta, o pastatas nefunkcionuoja pagal paskirtį ir vystytojai neplanuoja daryti visuomeninės paskirties. O koncertų salei tai yra idealiausia vieta Vilniuje ir visoje Lietuvoje, čia turi atsirasti ženkliškas objektas“, – tikino R.Šimašius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Su savininku planuojama derėtis ir dalį sumos jam kompensuoti, tačiau ne 11,5 mln. eurų, kiek iki šiol prašė rūmų savininkai bendrovė „VIPC Vilnius“. Kiek tiksliai Vilniaus miestas sumokės bendrovei už pastatą, meras sakė dar nežinantis.

„Dabartinė kaina, kuri buvo vardijama rinkoje, yra per didelė ir neadekvati. Jeigu tai būtų komercinės paskirties vieta, tai galbūt ir adekvati, sunku man vertinti. Bet kaip visuomeninės – neadekvati. Jeigu nesutarsime dėl adekvačios kainos, teisminių procedūrų metu nustatys ekspertai. Kiek už jį galima būtų sumokėti, dar per anksti tą sakyti, bet kokiu atveju, biudžete nusimatysim. Tiksli lėšų suma paaiškės, kai ekspertai nustatys, ir tada spręsime galutinai“, – kalbėjo R.Šimašius.

Anot jo, jei nepavyks su pastato savininkais susitarti gražiuoju, savivaldybė kreipsis į teismą.

„Turime ginčą ir jį reikės arba draugiškai, arba pusiau draugiškai išspręsti. Jei nepavyks draugiškai, teks teisminiu keliu eiti“, – tikino jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus profesinių sąjungų rūmai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus profesinių sąjungų rūmai

BNS lapkričio pradžioje skelbė, kad po ilgų derybų Kultūros ministerija išreiškė pritarimą Vilniaus savivaldybės siekiams, jog ant Tauro kalno vietoje sovietmečiu statytų Vilniaus Profesinių sąjungų kultūros rūmų atsirastų moderni koncertų salė.

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson sakė, kad pagal dabartinį susitarimą Vilniaus savivaldybė įsipareigotų išpirkti bankrutuojančiai įmonei „VIPC Vilnius“ priklausantį pastatą, o Kultūros ministerija – atrinkti ekspertus, kurie įvertintų sklypo tinkamumą. Ministrė tikisi, kad vasarį bus pradėtos ir paties pastato statybų pirkimo procedūros.

Pastatą valdančios bendrovės „VIPC Vilnius“ bankroto administratorius Stasys Poškus spalio pabaigoje tvirtino, kad pastatu domisi Azerbaidžano ambasados atstovaujami verslininkai, bet kreditoriai, atsižvelgę į Vilniaus miesto savivaldybės pageidavimą, pastato pardavimą esą sustabdė mėnesiui.

Liepą skelbtose pirmosiose rūmų varžytynėse bankroto administratorius nesulaukė nė vieno pasiūlymo, todėl varžytynės neįvyko. Kreditoriai buvo nustatę 11,53 mln. eurų pradinę pastato pardavimo kainą.

„VIPC Vilnius“ neteisminį bankrotą 2016 metų gruodį iškelti nusprendė kreditoriai. Iškėlus „VIPC Vilniui“ bankrotą, įmonės administratorius pateikė ieškinius sostinės savivaldybei ir valstybei, jais reikalaujama priteisti daugiau nei 12 mln. eurų žalos. „VIPC Vilnius“ Profsąjungų rūmus iš bendrovės „Hermis Capital“ įsigijo 2004 metais.

1911 metais ant Tauro kalno buvo nupirktas žemės sklypas Tautos namams pastatyti. Projekto iniciatorius J.Basanavičius važiavo į JAV rinkti lėšų statyboms. Tačiau ir tuomet Tautos namai Vilniuje nebuvo pastatyti. Dabartinis Vilniaus Profesinių sąjungų kultūros rūmų pastatas pastatytas sovietmečiu, 1964-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito