Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje pradėtos pirmojo Lietuvoje „Hilton“ viešbučio statybos

Vilniuje, greta sostinės Gedimino prospekto ir V.Kudirkos gatvės sankryžos, pradėtos pirmojo Lietuvoje tarptautinio tinklo „Hilton“ 4 žvaigždučių viešbučio statybos. Taip pat pastatų komplekse iškils verslo centras, kuriame įsikurs pirmoji Lietuvoje tarptautinės bendradarbystės erdvių kompanija „Spaces“ bei trys daugiabučiai. Iš viso į projektą nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika“ planuoja investuoti 49 mln. eurų ir tai yra didžiausias visų laikų bendrovės projektas.
Vilniaus Gedimino prospekte pradėtos pirmojo "Hilton" viešbučio, verslo centro ir daugiabučių projekto statybos
Vilniaus Gedimino prospekte pradėtos pirmojo "Hilton" viešbučio, verslo centro ir daugiabučių projekto statybos / Bendrovės nuotr.

Greta sostinės Gedimino prospekto ir V.Kudirkos gatvės sankryžos 2019 metų pavasarį iškils daugiafunkcis centras, kuris pavadintas „Live Square“ (liet. gyvas skveras).

Bendras komplekso plotas sieks apie 18 tūkst. kv. m ir jame įsikurs 4 žvaigždučių „Hilton Garden Inn“ viešbutis, verslo centras su prekybinėmis patalpomis ir daugiabučiai. Taip pat ant stogo bus įrengta vieša terasa, o šalia gretimų namų – skveras su fontanu bei promenada. Iš viso 75 arų sklype iškils penki pastatai.

VIDEO: Live Square

Didžiausias visų laikų bendrovės projektas

Anot „Eikos“ generalinio direktoriaus Domo Dargio, teritorija greta Lukiškių aikštės bendrovei priklauso jau apie 20 metų, tačiau tokia projekto koncepcija, kokią dabar įgyvendins, gimė tik prieš trejus metus.

„Koncepcija vystėsi po truputį. Buvo minčių statyti prekybos centrą, biurą, jam net buvo pamatai pastatyti, tačiau per krizę ši mintis atšalo. Šiek tiek vėliau apsistojome prie viešbučio koncepcijos. Kiek vėliau nusipirkome ir poliklinikos pastatą bei kiemą jame. Taip teritorija išsiplėtė beveik iki 75 arų. Statyti viešbutį čia nusprendėme prieš trejus metus“, – komplekso statybų pradžios renginyje kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Hilton“ viešbučio, verslo centro ir daugiabučių projekto statybos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Hilton“ viešbučio, verslo centro ir daugiabučių projekto statybos

Be to, tai yra didžiausia bendrovės, kuri gyvuoja 25 metus, investicija. Iš viso investicijos į penkių pastatų kompleksą sieks 49 mln. eurų.

„Panašaus dydžio kompleksą pastatėme Žalgirio gatvėje, bet šis unikalus pagal vertę. Tai yra labai brangus projektas, iš viso jam skirsime 49 mln. eurų. Tai mums įspūdinga suma, nes turėsime visiškai įrengti viešbutį, taip pat biuro visas įrengimas. Pagal vertę, tai istoriškai didžiausias mūsų projektas“, – žurnalistams sakė D.Dargis.

Pirmasis „Hilton“ viešbutis Lietuvoje

7 tūkst. kv. m ploto pastate bus įrengtas ir įsikurs pirmasis tarptautinio tinklo 4 žvaigždučių viešbutis „Hilton Garden Inn“. Iš viso jame bus įrengti 164 kambariai, taip pat čia veiks sporto salė, restoranas su lauko terasa ir konferencijų centras.

Viešbutį „Hilton Garden Inn“ „Eika“ valdys pagal franšizės sutartį su tinklu „Hilton Worldwide“, o operatoriais pasirinkta bendrovė „Apex Alliance Hotel Management“, kurie Bukarešte šių metų gruodį atidarys „Hilton Garden Inn“ viešbutį.

D.Dargio teigimu, derybos su „Hilton“ vyko apie pusę metų ir šį viešbučių tinklą bendrovė pasirinko dėl lankstumo ir suinteresuotumo, kad šioje teritorijoje atsirastų būtent jų tinklo viešbutis.

„Tai greičiausiai Europoje augantis viešbučių tinklas, sparčiai plečiasi Lenkijoje, Rusijoje ir šiame regione. Taip pat jie daug investavo, čia lankėsi ir rodė dėmesį, jie buvo suinteresuoti. Buvo lankstūs derybose dėl sutarties, tą jautėme visą laiką, ypač palyginti su kitais tinklais“, – žurnalistams pasakojo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Domas Dargis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Domas Dargis

D.Dargio nuomone, ketinimai didinti PVM viešbučiams nuo 9 iki 15 proc. projektui įtakos neturės, tačiau gali šiek tiek pakenkti Lietuvos konkurencingumui.

„Iš tikrųjų esmė visai kita. Turi būti, kas čia trauktų, Vilnius turi pasiūlyti renginių, konferencinį turizmą. Tai daug svarbiau nei kažkokie apmokestinimai. Šis rodiklis lemia tik tai, kiek lieka vystytojui, savininkui, nes daugiau paimti iš kliento negali, tai kuo labiau apmokestina, tuo mažiau lieka pelno. O pajamų didinimas vyksta šiek tiek kitaip“, – įsitikinęs „Eikos“ vadovas.

Investuos į aplinką

Taip pat projekte bus trys daugiabučiai, vienas jų – rekonstruotame poliklinikos pastate. Juose bus įrengti 88 30–150 kv. m ploto butai, o vidutinė kvadratinio metro kaina sieks apie 3–3,5 tūkst. eurų už dalinę apdailą.

D.Dargis pasakojo, kad derybos su gretimų namų gyventojais nebuvo lengvos, bendrovei teko atitraukti nuo jų planuojamus statyti pastatus. Tarp verslo centro ir gretimų namų Gedimino prospekte bus įrengta viešoji erdvė.

„Pastatas bus atsitraukęs nuo tų namų. Ten bus įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, bendras kiemas ir medis, kuris stovi, išliks. Dėl tų namų fasadų sutvarkymo kol kas deramės, iš tikrųjų, daugiau investuosime į jų gerbūvį ir aplinką, žalumą, šaligatvius“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Hilton“ viešbučio, verslo centro ir daugiabučių projekto statybos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Hilton“ viešbučio, verslo centro ir daugiabučių projekto statybos

Statys vienu ypu

Nors statybos tik prasidėjo, tačiau apie 6,8 tūkst. kv. m ploto verslo centre ir prekybos galerijoje jau išnuomota 66 proc. patalpų. Čia įsikurs IWG kompanijos 1,5 tūkst. kv. m ploto bendradarbystės erdvė „Spaces“. Tai pirmasis bendrovės projektas Lietuvoje. Taip pat 2,1 tūkst. kv. metrų biurų pastate išsinuomojo advokatų kontora „Sorainen“.

Projektas bus plėtojamas vienu etapu ir tai daroma, „Eikos“ direktoriaus teigimu, dėl patogumo.

„Skirtingos paskirtys viena kitą papildo ir negalima jų vystyti atskirai. Be to, nepatogu. Gyventi viešbutyje, kai šalia vyksta statybos, nepatogu. Taip pat gyventi daugiabutyje, kur šalia vyksta statybos, nesinori“, – teigė D.Dargis.

Projektas bus finansuojamas banko lėšomis, taip pat planuojama dalį kapitalo nukreipti iš neseniai parduoto biurų pastato Žalgirio gatvėje „135“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai