Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilnius vietas kontaktavusiems su užsikrėtusiais koronavirusu siūlys Vasaros gatvėje

Jeigu prireiktų, dalis žmonių, kontaktavusių su koronavirusu užsikrėtusiais asmenimis, galėtų būti apgyvendinti viename iš Vilniaus miesto Psichikos sveikatos centro pastatų Vasaros gatvėje. Čia sostinės valdžia paruošė specialias patalpas, kuriose daugiausia galėtų tilpti 60 žmonių. Šios vietos skirtos asmenims, kurie neturi galimybių saviizoliuotis namuose.
Psichikos sveikatos centras
Psichikos sveikatos centras / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) savivaldybėms liepė užtikrinti vietas, kur galima būtų izoliuoti žmones, turėjusius kontaktą su užsikrėtusiais koronavirusu.

Kambaryje po 1–3 žmones

Vilniaus miesto administracijos direktorius Povilas Poderskis 15min aiškino, kad dalį tokių asmenų bus galima apgyvendinti sostinės Vasaros gatvėje, viename iš Psichikos sveikatos centro pastatų. Iš viso per tris aukštus galima sutalpinti 60 žmonių, tačiau „protingai“, nenorint perpildyti pastato, čia galėtų laikinai būti izoliuota 25–30 asmenų.

P.Poderskio teigimu, kiekviename kambaryje laikinai prisiglausti tilptų po 1–3 asmenis, priklausomai nuo poreikio ir patalpos dydžio.

„Jeigu žmonės 4 valandas buvo lėktuve bendrai, tai jie ir toliau kartu čia galėtų būti. Mes šį pastatą naudosime daugiau skubiu atveju, nes dabar jau turime du karantinuotus, jie gyvena kitur“, – aiškino jis.

Esant reikalui, kiekviename iš trijų aukštų galėtų būti izoliuoti iš skirtingų vietų atvykę asmenys.

Jeigu žmonės 4 valandas buvo lėktuve bendrai, tai jie ir toliau kartu čia galėtų būti.

Virtuvėlė, dušas, valgomasis

„Faktas, kad jeigu yra žmonės iš skirtingų vietų, lėktuvų ir panašiai, tai jiems negalima karantinuotis vienoje bačkoje“, – sakė Vilniaus miesto Psichikos sveikatos centro bendrųjų tarnybų vadovas Vidmantas Eigėlis.

Žmonėms, kurie čia bus izoliuoti, yra paruošta virtuvėlė, dušas, tualetai, nedidelis valgomasis. Patalpose bus įvestas internetas, planuojama pastatyti kompiuterį su kamera, su žmonėmis kontaktuoti telefonais ir per „Skype“.

Be to, į pastatą laikinai šioje vietoje apsigyvensiantys vilniečiai bus atvežami ne per pagrindinius vartus, pro kuriuos patenkama į Psichikos sveikatos centrą, o greta įrengtu keliuku.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Psichikos sveikatos centras
Arno Strumilos / 15min nuotr./Psichikos sveikatos centras

Kaip viskas turėtų atrodyti?

„Procedūra yra tokia: visi su greitąja vežami į mūsų nurodytą karantinavimo vietą. Iš esmės, jeigu 10 žmonių reikia karantinuoti, tai visus 10 čia ir atvežame, jeigu jie iš to paties šaltinio. Juos greitąja per atskirą įėjimą įveža ir jie čia lieka“, – aiškino P.Poderskis.

Tiesa, jis atkreipė dėmesį, kad šios patalpos bus naudojamos ne pavieniais atvejais, o tada, kai teks izoliuoti nemažai asmenų. Iš viso, planuojama, Vilniuje pirmadienį bus paruošta 200 vietų asmenims, kurie neturi vietos, kur galėtų izoliuotis.

Socialiniai būstai, įvairios įstaigos, kur yra tokie atskirti korpusai, arba namai su atskirais įėjimais.

„Socialiniai būstai, įvairios įstaigos, kur yra tokie atskirti korpusai, arba namai su atskirais įėjimais“, – kur apsigyventų tokie žmonės, aiškino P.Poderskis.

Be to, P.Poderskio teigimu, jei čia teks apsigyventi, žmonės neturėtų tikėtis 5 žvaigždučių aptarnavimo. Teks ir patiems patalpas tvarkyti, susirinkti šiukšles.

„Nesinori, kad jie įsivaizduotų, jog paskui juos visi bėgios“, – tikino ir V.Eigėlis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Psichikos sveikatos centras
Arno Strumilos / 15min nuotr./Psichikos sveikatos centras

Kreipėsi į verslą

15min primena, kad sekmadienį sostinės savivaldybės valdžia kreipėsi į verslą ir nurodė dėl šalies mastu paskelbto karantino ieškanti papildomų būdų užtikrinti sostinės gyventojams būtinųjų paslaugų teikimą. Verslo įmonės, teikiančios maitinimo, maisto pristatymo, apgyvendinimo paslaugas, kviečiamos prisidėti ir tokiu būdu greičiau patenkinti kylančius nekasdienius gyventojų poreikius.

Anot P.Poderskio, šios patalpos Vasaros gatvėje užsikrėtusiems koronavirusu netiktų. Tokiems asmenims centrinė valdžia iš savivaldybių prašo viešbučio tipo patalpų.

„Žiūrėsime, kaip reaguos verslas, rinka, ką galėtume gauti. Manau, kad tai būtų 2 žvaigždučių viešbučiai. Vis tiek tas paslaugas pirktume“, – tikino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas