Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prokurorų prašymu stabdo Nacionalinio stadiono koncesijos pasirašymo procedūrą

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) 2020 metų kovo 6 dieną įpareigojo Vilniaus miesto savivaldybę sustabdyti daugiafunkcinio komplekso sostinėje koncesijos sutarties sudarymo procedūrą iki VPT išvados dėl šios sutarties atitikimo teisės aktų reikalavimams pateikimo. Toks įpareigojimas buvo priimtas Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus pavedimu.
Atnaujintos Nacionalinio stadiono vizualizacijos
Atnaujintos Nacionalinio stadiono vizualizacijos / „Cloud architektai“

Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras į VPT kreipėsi gavus Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) pranešimą apie galimai pažeistą viešąjį interesą Vilniaus miesto savivaldybei rengiantis vykdyti Nacionalinio stadiono komplekso statybas koncesijos būdu.

Teigiama, kad įvertinus pateiktus duomenis, prokuratūra pradėjo šio pranešimo nagrinėjimą dėl galimo viešojo intereso gynimo priemonių taikymo.

„Bendradarbiaujant su Viešųjų pirkimų tarnyba bei Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba bus siekiama nustatyti, ar minimos koncesijos sutarties vertės padidėjimas, įvykęs derybų metu, yra pagrįstas ir teisėtas“, – rašoma Generalinės prokuratūros pranešime.

FNTT atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas 15min informavo, kad tarnyba situacijos nekomentuos.

Laikinoji VPT vadovė Jovita Petkuvienė 15min teigė kol kas nežinanti, kiek gali trukti tyrimas.

„Praėjusį penktadienį į Viešųjų pirkimų tarnybą kreipėsi Generalinė prokuratūra dėl nacionalinio stadiono koncesijos sutarties sudarymo stabdymo ir procedūrų įvertinimo. Nedelsdami, tą pačią dieną, kreipėmės į Vilniaus miesto savivaldybės administraciją ir informavome apie įpareigojimą stabdyti sutarties sudarymą. Šiuo metu yra pradėtas vertinimas, dokumentų apimtis labai didelė. Šiuo metu dar negalime pasakyti, kiek laiko užtruks tyrimas, nes dar neturime visos vertinimui reikalingos informacijos“, – 15min informavo ji.

„Cloud architektai“/Atnaujintos Nacionalinio stadiono vizualizacijos
„Cloud architektai“/Atnaujintos Nacionalinio stadiono vizualizacijos

P.Poderskis: neproporcinga dabar stabdyti procedūras

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis reaguodamas į pasirodžiusią informaciją atkreipė dėmesį, kad projektas tęsiasi jau 5 metus.

„Jį tikrino visos institucijos daug kartų. Žinome, kad ir per ateinančius 25 koncesijos metus jis bus dar tikrinamas ne kartą, ne du ir ne tris. Visų institucijų, kurios tik turi kompetenciją jį tikrinti. Esame tam pasiruošę, nesibaidome tikrinimų ir pateiksime visoms institucijoms visus atsakymus“, – 15min teigė P.Poderkis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Poderskis

Jo nuomone, šiuo atveju neproporcinga dabar stabdyti procedūras, nes po sutarties pasirašymo dar bus 6 mėnesių sutarties įsigaliojimo terminas.

„Tačiau gerbiame Lietuvos institucijas, laukiame atsakymo iš jų – neabejojame, kad po to daugiafunkcio komplekso sutartis bus iškart pasirašyta ir prasidės statybų darbai“, – aiškino jis.

15min primena, kad kovo pradžioje Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, jog beveik 156 mln. eurų vertės nacionalinio stadiono statybų ir valdymo sutartis bus pasirašyta po dviejų savaičių. Vasario pabaigoje tam pritarė ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Sutarties vertė – 155,9 mln. eurų

Kompleksą su nacionaliniu stadionu ketina statyti koncerno „Icor“ valdoma bendrovė „Axis industries“, finansuos privataus kapitalo fondų valdytojas „BaltCap“. Sutarties vertė – 155,9 mln. eurų.

Pagal bendrą savivaldybės, statytojų, finansuotojų ir Vyriausybės sutartį, kompleksą daugiau nei du dešimtmečius valdys bendrovė „Kauno arena“. Statinio projektą kurs britų architektas Damonas Lavelle, atstovaujantis tarptautinei architektų kompanijai „Populous“, projektuojančiai UEFA stadionus, ir Lietuvos kompanija „Cloud architektai“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinis stadionas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinis stadionas

Kaip skelbta anksčiau, kompleksą sostinės Šeškinės mikrorajone tikimasi pastatyti 2023-iaisiais. Numatoma, kad pati komplekso su 15 tūkst. vietų stadionu ir kitais objektais statyba kainuos apie 93,2 mln. eurų. Tačiau savivaldybei pasirinkus išdėstyti mokėjimus per 25 metus, finansuotojui – „BaltCap“ – planuojama iš viso sumokėti beveik 156 mln. eurų. Vyriausybės dalis, atsižvelgiant į sutarties projektą, siektų apie 54,5 mln. eurų, savivaldybės – 101,5 mln. eurų. Projekte palikta galimybė savivaldybei ir Vyriausybei išsimokėti anksčiau.

Bendra daugiafunkcio sporto komplekso kaina – 93,2 mln. eurų. Tačiau praradus ES finansavimą ir į jo vietą pritraukus didžiausią Baltijos šalyse privataus kapitalo fondų valdytoją „BaltCap“, sutarta mokėjimą išdėstyti per 25 metus, tokiu būdu bendra sumokėta suma siektų 155,9 mln. eurų. Tačiau savivaldybė sutartyje pasiliko galimybę visus mokėjimus atlikti anksčiau ir tokiu būdu likti prie pradinės komplekso sukūrimo kainos. Stadionas Vilniuje turės 15 tūkst. vietų žiūrovams, hibridinę dangą ir kainuos 39,2 mln. eurų.

Savivaldybės atstovai BNS nurodė, kad pasirašiusi sutartį iškart spręs dėl anksčiau šioje vietoje statyti nebaigto stadiono griaučių griovimo.

Tarptautinius reikalavimus atitinkantį stadioną sostinės Šeškinės mikrorajone bandoma pastatyti nuo 1987-ųjų, pastarąjį kartą statybos pradėtos 2008-aisiais, tačiau sustabdytos nutraukus finansavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas