Sportas gyvai

VTPSI sprendimas dėl statybų Vilniaus Siesikų g.: leidimas išduotas neteisėtai

Vilniaus Senosios Šeškinės bendruomenė skelbia švenčianti pirmą pergalę prieš NT vystymo bendrovę „Realco“ ir Vilniaus savivaldybę. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) išnagrinėjo bendruomenės skundą ir nustatė, kad savivaldybė neteisėtai išdavė leidimą statyboms Siesikų g. 14. Dabar bus kreipiamasi į teismą, kad leidimas būtų panaikintas, tačiau statybos nesustos.
Projektas „Žvėryno panoramos“
Projektas „Žvėryno panoramos“ / Bendrovės vizualizacija

Senosios Šeškinės bendruomenė jau ilgiau nei metus bando kovoti, kad Siesikų gatvėje neiškiltų toks projektas, koks čia suplanuotas. Gyventojai tikino, kad daugiabučiai kvartale „Žvėryno panoramos“ čia suplanuoti per aukšti, per dideli, vietos automobiliams numatyta per mažai, be to, gatvių tinklas jau dabar itin apkrautas. Bijoma, kad pradės slinkti šlaitai tiek į Karoliniškių, tiek į Ukmergės gatvės puses.

Bandę kalbėtis su Vilniaus savivaldybe gyventojai piktinosi buvę neišgirsti. Savivaldybės atstovų teigimu, pagal Bendrąjį planą sklypas Siesikų g. 14 patenka į intensyvaus užstatymo teritorijos funkcinę zoną, kurioje leidžiama iki 20 proc. gyvenamosios teritorijos aukštingumo numatyti nuo 6 iki 9 aukštų. Taip pat žadėta sutvarkyti gatvių infrastruktūrą, lietaus nuotekų komunikacijas ir kt. Tad „Žvėryno panoramų“ projektas esąs tinkamas šioje miesto vietoje

VTPSI mano kitaip. Bendruomenė spalio 1 d. gavo šios institucijos atsakymą, kad VTPSI atliko statybas leidžiančio dokumento (SLD) išdavimo teisėtumo patikrinimą. Buvo surašytas aktas dėl teisėtumo, prisijungimo sąlygų ir specialiųjų reikalavimų išdavimo terminų laikymosi patikrinimo.

Akte nustatyta, kad SLD išduota neteisėtai, pažeidžiant teisės aktus.

„Akte nustatyta, kad SLD išduota neteisėtai, pažeidžiant teisės aktus, t. y., nesilaikant Vilniaus miesto savivaldybės teritorijos bendrojo plano, patvirtinto Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2007 02 14 sprendimu, sprendinių. Sklypas Siesikų g. 14, Vilniuje, patenka į gamtinio karkaso ir urbanizuotų teritorijų Neries pakrantės, pašlaitės ir paslėnių pagrindinėje miesto dalyje sąveikos zoną, kurioje taikomi papildomi apribojimai – nedidinamas gyvenamųjų, verslo ir pramonės zonų užstatymo intensyvumas. Techninio projekto aiškinamojo rašto bendruosiuose statinio rodikliuose užstatymo intensyvumas 151 proc. iki projektavimo buvęs užstatymo intensyvumas apie 21 proc. padidintas sklypo užstatymo intensyvumas“, – rašoma rašte.

Taip pat bendruomenė informuota, kad bus kreipiamasi į teismą dėl statybą leidžiančio dokumento pripažinimo negaliojančiu. Tačiau statybos vyks toliau: „Kadangi SLD yra galiojantis, teismo nepanaikintas, statybos sustabdymo Priežiūros įstatymas nenumato.“

Kadangi SLD yra galiojantis, teismo nepanaikintas, statybos sustabdymo Priežiūros įstatymas nenumato.

Savo komentarą išplatino ir bendrovės „Realco“ generalinis direktorius Julius Dovidonis.

„Esame nustebę ir pasipiktinę. Bendrovė „Realco“ visas reikalingas procedūras atliko remdamasi galiojančiais įstatymais. Visi argumentai, kuriuos dabar pateikė Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamentas, buvo ne kartą apsvarstyti atsakingose institucijose, į visus klausimus jau buvo atsakyta – po svarstymų mūsų projektui buvo išduotas statybų leidimas, ši procedūra užtruko net 14 mėnesių.

Projekto sprendinius svarstė ir jiems pritarė Architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Miesto planavimo ir plėtros komitetas, taip pat – savivaldybės administracijos Miesto plėtros departamentas. Projektą pagal visus reikalavimus pristatėme visuomenei, atsakėme į visus šalia esančių namų bendruomenei kilusius klausimus. O dabar vėl, remiantis tais pačiais, jau atsakytais, klausimais, bandoma pakenkti jau pradėtam įgyvendinti projektui.

Esame nustebę ir pasipiktinę. Bendrovė „Realco“ visas reikalingas procedūras atliko remdamasi galiojančiais įstatymais, - sakė J.Dovidonis.

Mes esame 100 proc. įsitikinę, kad šios pretenzijos nepasitvirtins ir bus atmestos. Tikimės, kad tai bus padaryta trumpiausiu įmanomu laiku ir „Realco“ patirs mažiausius galimus nuostolius. Patirtus nuostolius sieksime prisiteisti iš juos sukėlusių institucijų ir pareigūnų.

Į šį projektą investuojame 24 mln. eurų, statybas pradėjome šių metų birželio mėnesį, šiuo metu būsimoje „Žvėryno panoramų“ gyvenvietėje jau rezervavome 70 butų – beveik ketvirtadalį iš 400 butų.

Iki šiol su panašiomis problemomis kituose „Realco“ projektuose nesusidūrėme. Tiesa, paskutiniu metu pastebime ryškią tendenciją – statybų projektai įvairiose įgyvendinimo stadijose yra puolami bendruomenių, kurios siekia stabdyti statybas. Projektai, siekiant išvengti teisinės atsakomybės, stabdomi ne savo rankomis, o pasitelkiant įvairius politikus ir institucijas“, - rašoma J.Dovidonio komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius