Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

NT pardavimo sėkmės faktoriai: pagrindiniai žingsniai, padėsiantys išvengti klaidų

„Ką daryti, jei buto ar namo nepavyksta parduoti kelerius metus? O jei nekilnojamasis turtas (NT) tampa ne tik dideliu galvos skausmu, bet ir nuostoliu ar nebėra galimybės išmokėti paskolos?", – rašoma pranešime spaudai.
Ruduo Vilniuje
Ruduo Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ruduo – vienas aktyviausių NT pardavimo ir pirkimo laikotarpių: pailsėję žmonės drąsiau priima atsakingus sprendimus ir ima ieškoti būsto, kurį įsigyti tikisi iki metų galo. Tai – labai aktualu NT pardavėjams, tačiau neretas nudega vos įsiliejęs į rinką, mat būsto pardavimas reikalauja kur kas daugiau žinių, nei gali pasirodyti iš pradžių.

Pasitaiko ir tokių atvejų, kai sandoris jau atrodo pavykęs, tačiau ima ir nutrūksta notaro kabinete. Kas lemia šiuos skirtumus?

Sigitos Andrijevskės nuotr./Ernesta Skvarnavičienė
Sigitos Andrijevskės nuotr./Ernesta Skvarnavičienė

NT pardavimo procesą apsunkina ne tik rinkos situacija, bet ir klaidos, kurias dėl patirties bei žinių trūkumo padaro ir naujokai, ir daugiau patyrę pardavėjai. Kokie yra svarbiausi žingsniai, padėsiantys išvengti nemalonių klaidų ir būstą parduoti sėkmingai?

Gera pradžia – pusė darbo

Kai žmonės, niekada anksčiau gyvenime nepardavinėję nekilnojamojo turto, sumąsto parduoti savo būstą, yra labai daug nežinios – dauguma net nežino, nuo ko reikėtų pradėti. Įmonės „Prime NT LT“ NT brokerė Ernesta Skvarnavičienė pataria pirmiausia tinkamai pasiruošti. Prieš pardavinėjant būstą svarbu nuspręsti, ką darysite toliau – ar pirksite kitą objektą, ar nuomositės – ir susidaryti aišku veiksmų planą.

„Nuo jūsų tikslų ir veiksmų priklausys daugybė dalykų – ir terminas, per kurį tikitės būstą parduoti, ir jo kaina. Turint aiškų planą pardavinėti NT yra žymiai lengviau“, – sako NT brokerė Ernesta Skvarnavičienė.

Nenumokite ranka į dokumentus

Vienas pagrindinių žingsnių pardavinėjant būstą – dokumentų patikra. Anot NT brokerės, žmonės į juos dažnai nekreipia dėmesio, nors turėtų. Ji ragina iš anksto pasitikrinti, ar jūsų būsto dokumentai yra tvarkingi ir tinkami pardavimui. Tai ypač svarbu tuo atveju, jei namie buvo atlikti remontai, pavyzdžiui, išgriautos sienos, sujungtos patalpos.

„Tarkim, žmonės nugriauna sieną tarp tualeto ir vonios, tačiau galvoja, kad tai nesvarbu, nes siena nėra laikančioji, tad niekur to neregistruoja. Tokiu atveju pirkėjas su paskola negali pirkti tokio būsto. Privalu patikrinti, ar visi pakeitimai užregistruoti, įteisinti, ar nubraižyta nauja kadastrinių matavimų byla. Praktiškai kiekvienas žingsnis turi būti registruojamas Registrų centro išraše ir visuose kituose dokumentuose. Jei nesuprantate, kaip registruoti, reikia pasikonsultuoti su brokeriais, teisininkais“, – sako specialistė.

Reikšmingos „smulkmenos“ gali išgelbėti sandorį

E.Skvarnavičienės teigimu, pardavėjai pakankamai nepasidomi ir mokesčių klausimais. Būna, kad vos įsigiję NT objektą, žmonės jau nori jį parduoti, tačiau dėl to, kad turto neišlaikė dešimt metų ir jame nedeklaravo gyvenamosios vietos, sulaukia nemalonių staigmenų – valstybei turi sumokėti mokesčius.

„Registrų centre taip pat dažnai būna įrašyti apribojimai disponuoti turtu – jį nuomoti, parduoti. Būna, kad žmonės jau turi pirkėją, nueina pas notarą ir paaiškėja, kad negali sudaryti sandorio dėl šių žymų ir apribojimų. Jei yra nepilnamečių vaikų, tai irgi apriboja pirkimą – reikia pagrįsti, įrodyti, kad vaiko interesai nebus pažeisti. Žmonės dažnai to nežino ir nurašo kaip smulkmeną“, – dalijasi NT brokerė.

Kritiškai įvertinkite NT objektą

Prieš būsto pardavimą Ernesta Skvarnavičienė pataria kritiškai jį įvertinti – galbūt reikia kosmetinio remonto ar rimtesnės renovacijos, interjero atnaujinimo ar kitų pokyčių. Paprastai tai būna nesunkūs ir finansiškai draugiški sprendimai, tačiau išaugina NT objekto vertę, padeda jį greičiau ar brangiau parduoti.

Šiek tiek daugiau pasirinkimų yra atliekant rimtesnį remontą ar įrenginėjant naują būstą. „Reiktų įsivaizduoti šiuolaikinį pirkėją ir tai, koks išplanavimas, įrengimas ir baldai jam galėtų patikti. Rekomenduoju stebėti tendencijas ir atkreipti dėmesį, kas yra paklausu, būna greitai rezervuojama ir nuperkama. Į tai orientuotis svarbu, nes tai – sėkmės garantas“, – šypsosi NT specialistė.

Kokybiška reklama – didesniam susidomėjimai

Nenumokite ranka ir į reklamą. E.Skvarnavičienė pataria samdyti fotografą, kuris padarys profesionalias nuotraukas, o pačiame skelbime pateikti kuo daugiau išsamios informacijos apie parduodamą būstą. Svarbu tinkamai įvertinti objekto kainą – tikėtina, kad per didelė atbaidys pirkėjus, o per maža bus nuostolinga pardavėjams.

Brokerė taip ragina aktyviai dalintis skelbimu, nepamirštant socialinių tinklų, kurie padeda pasiekti jaunesnę auditoriją. „Kiekvienas objektas turi savo pirkėją ir jį galima sėkmingai parduoti, tačiau reikia reklamuotis, nes tuomet juo susidomi ir apžiūri daugiau žmonių“, – sako ji.

Pardavinėti pačiam ar samdyti NT brokerį?

Paskutinė NT pardavėjų klaida – savo jėgų, žinių, laiko pervertinimas. Anot brokerės, žmonės dažnai galvoja, kad vos įdėję skelbimą, būstą parduos greitai ir be problemų. Vis tik realybė yra kitokia.

„Įkėlus skelbimą prasideda skambučiai, apžiūros, kurios vyksta ir vakarais po darbo valandų, ir savaitgaliais, nedarbo, atostogų dienomis. Jų kartais būna ir dvidešimt, ir trisdešimt, nes ne viską pavyksta greitai parduoti. Galų gale žmonės pavargsta, pamato, kad neturi tam pakankamai laiko, žinių ir supranta, kad vis tik geriau patikėti šį procesą brokeriui. Pasisamdžius profesionalą NT brokerį, jis viską atliks ir išspręs už jus“, – sako Ernesta Skvarnavičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas