Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuomai naudojate „airBnB“ ar „Booking“? Štai ką privalu daryti, jei nenorite sulaukti VMI dėmesio

Bent dalis gyventojų, gaunančių pajamų iš užsienyje registruotų platformų, tokių kaip „AirBnB“ ar „Booking.com“, patogiai „užmiršdavo“ apie šias įplaukas – tai rodo Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) anksčiau atlikti patikrinimai. Šiuo metu laukiama duomenų apie platformų gautus komisinius mokesčius už 2021 ir 2022 metų laikotarpius – po jų greičiausiai bus vėl imamasi veiksmų.
Nuomos platformos
Nuomos platformos / Shutterstock nuotr.

VMI išanalizavus 2019 – 2020 m. duomenis apie Lietuvos gyventojų „Airbnb.com“ platformai už tarpininkavimo paslaugas sumokėtus komisinius mokesčius, po 70 atliktų kontrolės veiksmų nustatyta beveik 200 tūkst. eurų papildomai mokėtinų mokesčių suma.

Artimiausiu metu laukiama duomenų apie platformų gautus komisinius mokesčius už 2021 ir 2022 metų laikotarpius, juos gavus – jie bus peržiūrimi įprasta tvarka, lyginant su kitais VMI turimais duomenimis, o pastebėjus neatitikimus, imamasi atitinkamų kontrolės veiksmų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija

Elektroninėje erdvėje savo veiklą vykdantiems gyventojams galioja tos pačios taisyklės kaip ir kitiems verslininkams, primena VMI.

Mokestine prasme nėra skirtumo, kokioje verslo srityje vykdoma neregistruota veikla, neapskaitomos pajamos, nemokami mokesčiai, todėl atsakomybė dėl pažeidimų elektroninėje komercijoje sprendžiama bendra tvarka.

Priežiūros bei kontrolės veiksmai, procedūros išlieka tradiciniai: stebėsena, operatyvus patikrinimas, mokestinis tyrimas ar patikrinimas.

„Šiuo metu per platformas būstą nuomojančių gyventojų priežiūra vykdoma analizuojant iš tam tikrų platformų gautus duomenis. Vertinamas užsakymų skaičius, bendra jų vertė ir pan., o duomenys lyginami su kitais VMI turimais duomenimis, tad neatitikimai nustatomi nepriklausomai nuo atsiskaitymo pobūdžio – grynieji, pavedimas į banko sąskaitą, ir panašiai“, – aiškina VMI Kontrolės departamento vyr. patarėjas Rolandas Puncevičius.

O ką daryti, kad papildomai bendrauti su mokesčių inspekcija nereikėtų?

VMI išaiškina: priklauso, ar turite verslo liudijimą

R.Puncevičius atkreipia dėmesį, kad pajamos gautos iš gyvenamosios paskirties patalpų nuomos, nepriklausomai nuo to, ar jos būtų nuomojamos tiesiogiai, ar per tarpininką („AirBnB“ ar „Booking.com“ ir panašiai), gyventojo pasirinkimu gali būti apmokestinamos 15 proc. pajamų mokesčio tarifu arba sumokant fiksuotą gyventojų pajamų mokestį (GPM) įsigyjant veiklą atitinkantį verslo liudijimą (VL).

Kai gyvenamosios paskirties patalpos nuomojamos ne su verslo liudijimu, tai GPM sumokėjimo tvarka priklauso nuo to, kam (kokiam asmeniui ar įmonei) išnuomojamas gyvenamosios paskirties nekilnojamasis turtas.

Kai būstas nuomojamas gyventojui jo asmeniniam naudojimui ar užsienio įmonei (kaip dažniausiai ir būna, kai būstas nuomojamas trumpam laikui per tokias platformas kaip „AirBnB“), gautos nuomos pajamos priskiriamos B klasės pajamoms. Tokiu atveju gautas nuomos pajamas deklaruoti bei sumokėti turės pats turto nuomotojas, pateikdamas metinės pajamų deklaraciją.

„Kai kuriais atvejais, kai NT nuomojamas Lietuvos įmonei, ar užsienio įmonės Lietuvoje įregistruotam filialui (nuolatinei buveinei), ar gyventojui, kuris nuomojamą turtą naudotų savo individualiai veiklai vykdyti, tai iš tokių asmenų gautos nuomos pajamos butų priskiriamos A klasės pajamoms. Nuo tokių pajamų apskaičiuoti, išskaičiuoti ir sumokėti į biudžetą pajamų mokestį bei pajamas ir apskaičiuotą pajamų mokestį deklaruoti privalėtų nuomos pajamas išmokantys asmenys (turto nuomininkas)“, – nurodė R.Puncevičius.

123RF.com nuotr./Dovana grynaisiais
123RF.com nuotr./Dovana grynaisiais

Gyventojams būstą nuomojant su VL – nepriklausomai nuo to ar tiesiogiai, ar per tarpininkų platformas – sumokomas fiksuoto dydžio GPM. Vienam būstui – vienas verslo liudijimas.

Tais atvejais, kai pajamos iš šios nuomos kalendoriniais metais viršija 45 tūkst. eurų, tai minėtą sumą viršijanti tokių pajamų dalis apmokestinama taikant 15 proc. GPM tarifą.

Pajamų mokestis nuo 45 tūkst. eurų viršijančios sumos sumokamas pasibaigus metams, iki kitų metų gegužės 1 d., deklaruojant metines pajamas.

Kalbant apie būsto nuomos gyventojų deklaruojamas pajamas, VMI pastebi, kad auga tiek su VL šią veiklą vykdančių, tiek pajamų mokesčio deklaracijoje nuomos pajamas deklaruojančių gyventojų skaičius bei jų deklaruojamos pajamos ir mokėtini mokesčiai.

Deklaruotos nuomos pajamos* pajamų mokesčio deklaracijoje

Metai Nuomos pajamas deklaravę gyventojai Deklaruotos pajamos Sumokėtas GPM
2019 64,9 tūkst. 193 mln. Eur 29 mln. Eur
2020 67,2 tūkst. 211 mln. Eur 31,9 mln. Eur
2021 70,6 tūkst. 246 mln. Eur 37,3 mln. Eur
2022 73,7 tūkst. 290 mln. Eur 44,1 mln. Eur

VMI duomenys; *visas NT, tai ne tik gyvenamosios paskirties

Nauji pokyčiai palies „Wolt“, „Ebay“ ir kitus

Teigiamų pokyčių netolimoje ateityje tikimasi ir dėl šiemet visose Europos Sąjungos (ES) šalyse įsigaliojusių naujiems duomenų teikimo reikalavimų, dėl kurių ES veikiančių platformų operatoriams reikės VMI teikti duomenis apie ten veikiančių pardavėjų gautas pajamas, priskaičiuotus mokesčius ar komisinius.

„Tai aktualu toms skaitmeninėms platformoms, kuriomis naudojasi pardavėjai, vykdantys komercinę veiklą ar už savo teikiamas paslaugas, parduodamas prekes gauna atlygį. Pavyzdžiui, UAB „Pigu“, UAB „Wolt LT“, „Ebay“ ir pan. Pirmą kartą už praėjusius kalendorinius metus duomenis platformų operatoriai turės pateikti iki 2024 m. sausio 31 d.“, – nurodo R.Puncevičius.

Komercinei veiklai vis dažniau persikeliant į elektroninę erdvę, VMI skyrė ir toliau skirs ypatingą dėmesį verslui e. erdvėje.

Po 2020 – 2022 m. šioje srityje atliktų kontrolės veiksmų – bendrai nustatyta 11 mln. eurų papildomų mokesčių suma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas