Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paaiškėjo, kas gavo finansavimą renovacijai

Daugelis savivaldybių kovo mėnesio antros pusės laukė su nekantrumu, nes po Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) vertinimo turėjo paaiškėti, kas šiemet stos prie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos starto linijos. Vertinimui pasibaigus, paskelbta, kad prie renovacijos jau šiemet prisijungs ambicingiausios savivaldybės, parengusios kvartalinės renovacijos projektus, bei ambicingiausi daugiabučiai, užsibrėžę pasiekti B energinio naudingumo klasę.
Chemikų g.58, Jonava
Chemikų g.58, Jonava / BETA nuotr.

Savivaldybės varžėsi dėl kvartalų atnaujinimo

Iš viso šiemet BETA gavo 577 paraiškas iš 50 savivaldybių. Net 23 iš jų pateikė kvartalų modernizacijos programas. Kaip komentuoja BETA vadovas Valius Serbenta, maloniai nustebino tai, kad didžioji dalis savivaldybių į savo planus atnaujinti kvartalus įtraukė ne po vieną, o du ir daugiau kvartalų. Molėtų rajono savivaldybės planai apima net visą miestą.

Jau šiemet finansavimą renovacijai gaus 313 projektai, o likusi dalis – 214 daugiabučių, įtraukti į rezervinį sąrašą – jiems bus suteikiama pirmenybė gauti finansavimą paskelbus sekantį kvietimą prisijungti prie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos.

Daugiausiai B klasės po modernizacijos šiemet siekiančių daugiabučių atnaujinti Kauno mieste (24), Trakų raj. (22), Švenčionyse (19) ir Jonavoje (18). Nė vienos paraiškos nepateikė Ignalinos savivaldybė, nes čia jau šiemet vasarą bus modernizuotas paskutinis senos statybos daugiabutis.

Po renovacijos tikisi pasiekti ir A++ klasę

Kaip pastebi Aplinkos viceministrė Rėda Brandišauskienė, bėgant metams ir šalyje įsibėgėjant renovacijai, Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa taip pat tampa vis ambicingesnė: prasideda ne tik kvartalinė renovacija, bet ir aukštesnės energinės klasės siekimas.

„Šiemet atsisakėme kvotų ir žengėme kitu keliu – pateikti paraiškas galėjo visi, kas pageidauja. Tai sukūrė konkurenciją ir leido siekti papildomų modernizacijos tikslų – padidinti ne tik atnaujintų daugiabučių skaičių, bet ir skatinti kvartalinę renovaciją, kuri padeda sutaupyti daugiau šilumos energijos bei iš esmės pagerina gyvenamąją aplinką kvartaluose“, – sako R. Brandišauskienė, pridurdama, kad šiemet geresnės sąlygos sukurtos ir ambicingiausiems daugiabučiams, kurie pasiryžę į renovaciją investuoti šiek tiek daugiau ir siekti itin mažo energijos suvartojimo.

Didžioji dauguma prie renovacijos šiemet prisijungsiančių daugiabučių – 233 – siekia B energinio naudingumo klasės, nors pagal įstatymus užtenka pasiekti žemesnę – C – klasę. Vienas daugiabutis Utenoje sieks net pačios aukščiausios – A++ klasės ir taps pirmuoju modernizuotu senos statybos daugiabučiu Lietuvoje, pasiekusiu tokį didelį energinį efektyvumą.

Likę laukti nebus nuskriausti

Aplinkos viceministrė pabrėžia, kad projektai, patekę į rezervinį sąrašą, sulauks finansavimo jau artimiausioje ateityje. „Matydami pateiktų projektų vertę ir tai, kad paramos galimybės šiame kvietime jau išsemtos, nes šiemet projektai – išties ambicingi ir brangūs, jau dabar galvojame apie naująjį kvietimą ir galime užtikrinti, kad daugiabučiai, esantys rezerviniame sąraše, bus pakviesti modernizuotis. Ketiname ir toliau aktyviai bendrauti su rezerviniame sąraše likusių daugiabučių renovacijos administratoriais ir bendrijomis bei užtikriname, kad naujo kvietimo prisijungti prie modernizacijos tikrai nereikės laukti dvejus metus. Kaip ir planuota, kvietimai bus skelbiama reguliariai, kasmet“, – patikina R. Brandišauskienė.

BETA vadovas V. Serbenta pastebi, kad dalis rezerviniame sąraše esančių daugiabučių gali gauti finansavimą net greičiau – kai pagrindiniame sąraše esantys daugiabučiai įsigys rangos darbus. „Kaip rodo patirtis, galutinė modernizacijos suma būna mažesnė nei nurodyti investicijų projekte, todėl yra nemaža tikimybė, kad iš susidariusio likučio galėsime pradėti rezerviniame sąraše esančių namų atnaujinimą“, – patikina BETA direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento