Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paaiškėjo „Metų renovacijos projekto“ nugalėtojai

Balandžio 7–27 d. vykę Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) organizuoti „Metų renovacijos projekto“ rinkimai baigėsi. Jų metu Lietuvos gyventojams buvo pristatyti 2022 m. renovuoti daugiabučiai ir jų sėkmės istorijos. Rinkimuose dalyvavo 11 projektų, iš kurių daugiausiai palaikymo gavo trys projektai: Pilies g. 3, Klaipėdoje, Dariaus ir Girėno g. 40, Plungėje irTaikos pr. 34, Klaipėdoje.
Daugiabutis Dariaus ir Girėno g. 40, Plungėje, po renovacijos
Daugiabutis Dariaus ir Girėno g. 40, Plungėje, po renovacijos / APVA archyvo nuotr.

„Geriausių renovacijos projektų istorijos įkvepia ir parodo, kad susitelkę gyventojai gali pagerinti savo gerbūvį, bet taip pat pagerinti aplinką, prisidėti prie energijos išteklių sutaupymo. Praėję metai buvo gana sudėtingi – karas Ukrainoje, išaugusi infliacija, energetinių išteklių ir statybinių medžiagų kainos sukėlė iššūkių tiek gyventojams, tiek rangovams. Tačiau gerieji pavyzdžiai rodo, kad viską įmanoma pasiekti bendru darbu. Todėl labai svarbu, kad rinkimuose dalyvavę gyventojai balsavo ir įvertino geriausias ir pasisekusias istorijas“, – sako Pastatų energinio taupumo departamento Projektų įgyvendinimo ir priežiūros skyriaus vedėja Gintarė Burbienė.

Svarbu paminėti, jog nors šie trys renovacijos projektai surinko daugiausiai balsų, visi Lietuvoje iki šiol atnaujinti daugiabučiai yra laimėtojai – o ypač jų gyventojai, kurie gali mėgautis modernizacijos teikiamais pranašumais ir žymiai pagerėjusia gyvenimo kokybe.

APVA archyvo nuotr./Daugiabutis Pilies g. 3, Klaipėdoje, po renovacijos
APVA archyvo nuotr./Daugiabutis Pilies g. 3, Klaipėdoje, po renovacijos

Tarp laimėtojų – Klaipėdos daugiabutis

Tarp „Metų renovacijos projekto“ laimėtojų vėl pateko daugiabučiai Klaipėdoje – šįmet dalyvavo net trys. Daugiausiai balsų surinko ir nugalėtoju tapo Pilies g. 3 esantis modernizuotas daugiabutis, kuris pasikeitė visapusiškai. Apšiltinus fasadą, atnaujinus šildymo ir kitas inžinerines sistemas, pasiekta B energinio efektyvumo klasė, energijos sutaupymas per metus siekia 74,71 proc. Gyventojus atsinaujinti paskatino ne tik didelių išlaidų reikalaujantys nuolatiniai remontai, bet ir priešais daugiabutį tvarkoma Piliavietė.

Buvo atnaujintas ne tik daugiabutis: įrengti nauji lauko žibintai, sutvarkyta pravažiuojamoji kiemo dalis. Nors kiemas nėra didelis, vaikų žaidimo aikštelei vietos neužteko, tačiau sutvarkyti skvereliai, šalia yra vaikų darželis. Taip pat rekonstruojamas senamiestis, pati Pilies gatvė, šalia renovuoti du daugiabučiai. Klaipėdos miesto turistams ar svečiams iš sutvarkytos Piliavietės atsiveria vaizdas į modernizuotus daugiabučius.

Plungėje buvo atnaujintas beveik visas kvartalas

Antrą vietą užėmė Dariaus ir Girėno g. 40, Plungėje esantis daugiabutis. Gyventojams didžiausia motyvacija atnaujinti gyvenamąjį namą buvo itin dideli šildymo kaštai ir nusidėvėjęs stogas. Po atliktų darbų pavyko pasiekti B energinio efektyvumo klasę nuo prieš tai buvusios F – šiluminės energijos sutaupymai siekia 65,80 proc., o anglies dvideginio taršos išmetama beveik 3,5 karto mažiau.

Taip pat buvo atnaujinti įėjimai į laiptines, gyventojai turi planų išplėsti automobilių aikštelę. Gyventojai abejojo renovacijos nauda, tačiau galutinis rezultatas džiugina ir jie nesigaili priėmę šį sprendimą. Statybinių kainų augimas tapo iššūkiu, visgi, suplanuotus darbus pavyko įgyvendinti. Šiame kvartale Plungėje beveik visi daugiabučiai yra renovuoti arba ruošiamasi juos atnaujinti.

APVA archyvo nuotr./Daugiabutis Taikos pr. 34, Klaipėdoje, po renovacijos
APVA archyvo nuotr./Daugiabutis Taikos pr. 34, Klaipėdoje, po renovacijos

Įkvėpė kaimynus

Taikos prospekto daugiabučiai Klaipėdoje jau ne kartą pateko tarp laimėtojų. Šįkart – trečioje vietoje tarp konkurso laimėtojų esantis Taikos pr. 34 daugiabutis. Po renovacijos darbų pastato energetinio naudingumo klasė iš E pakilo iki B. Buvo įgyvendintos visos numatytos energinį efektyvumą didinančios priemonės. Gyventojai nusprendė sutvarkyti savo būstą šildymo kainoms sparčiai kylant ir siekiant sutvarkyti žymiai blogėjančią pastato būklę. Šio daugiabučio modernizacija tapo pavyzdžiu ir įkvėpimu greta esančio daugiabučio gyventojams, kurie iki tol negalėjo priimti vieningo sprendimo.

Parinktas fasadines medžiagas (akmens masės plyteles ir klinkerio plyteles) gyventojai gali plauti, jos atsparios nešvarumams. Šilumos suvartojimą pavyko sumažinti beveik per pusę.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šie daugiabučiai dalyvavo „Metų renovacijos projekto“ rinkimuose, kuriuos inicijavo APVA.

Nors graži daugiabučio išvaizda po atliktų darbų ir mažesnės šildymo sąskaitos svarbu, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai prisideda tiek prie gyventojų gerovės kūrimo, tiek prie ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Nuo 2013 metų, kai į daugiabučių renovacijos procesus įsitraukė šalies savivaldybės, buvo atnaujinta beveik 3,5 tūkst. daugiabučių, per 1,4 tūkst. jų šiuo metu yra modernizacijos procese. Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti: čia arba telefonu 8 614 99699.

APVA_logo_2_spalvos_su_LT_pavadinimu_RGB
APVA_logo_2_spalvos_su_LT_pavadinimu_RGB
zenklas_2015 04 13
zenklas_2015 04 13

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas