Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Penki žingsniai kaip parengti daugiabučio renovacijos projektą

Šiame procese dalyvauja nemažai asmenų, o pats procesas vyksta keliais etapais. Butų savininkams susirinkimo metu pritarus daugiabučio namo renovacijai, pradedamas rengti pastato atnaujinimo projektas, kurį sudaro keli pagrindiniai žingsniai.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje
Daugiabučių renovacija Lietuvoje / APVA nuotr.

Tai – namo energinio naudingumo įvertinimas, investicijų plano rengimas, aptarimas ir tvirtinimas bei pateikimas Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą administruojančiai Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA).

Pirmas žingsnis – energinio naudingumo įvertinimas

Prieš daugiabučio namo renovaciją turi būti įvertintas daugiabučio energinis efektyvumas ir energinio naudingumo klasė bei išduotas energinio naudingumo sertifikatas.

Namo butų savininkų įsitraukimas reikalingas sekančiame žingsnyje – investicijų plano rengime.

Šiame etape viskuo rūpinasi modernizavimo investicijų plano rengėjas, kurį konkurso būdu atrenka projekto administratorius. Investicinio plano rengėjui energinį sertifikatą išduoda atestuotas energinio naudingumo sertifikavimo ekspertas. Visgi, namo butų savininkų įsitraukimas reikalingas sekančiame žingsnyje – investicijų plano rengime.

Antras žingsnis – investicijų plano rengimas

Investicijų planas yra vienas iš daugiabučio namo atnaujinimo(modernizavimo) projekto etapų, kuriame numatomos pastato energijos vartojimą mažinančios priemonės ir jų kaina.

Modernizacijos projekto administratoriaus parinktas investicijų plano rengėjas parengia pirminį plano variantą, kuriame nurodomi pagrindiniai namo rodikliai, namo konstrukcijų ir inžinerijų sistemų būklė, numatomos namo atnaujinimo priemonės, preliminari kaina, atnaujinimo atsipirkimo laikas ir kiti susiję aspektai.

Kad gyventojai galėtų tinkamai įsigilinti ir suprasti investiciniame plane nurodytą informaciją, likus dviem savaitėms iki susirinkimo, investicijų planas turi būti pateiktas kiekvienam buto savininkui.

Daugiabučių renovacija Lietuvoje/APVA nuotr.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje/APVA nuotr.

Savininkams taip pat turi būti nurodyti ir asmenų, galinčių atsakyti į visus apie planą rūpimus klausimus, kontaktiniai duomenys. Verta paminėti, jog bendras, programos įgyvendinimą apimančias konsultacijas teikia ir APVA specialistai.

Trečias žingsnis – investicijų plano aptarimas

Parengus investicijų planą ir butų savininkams su juo susipažinus, surengiamas dar bent vienas susirinkimas, kuriame planas aptariamas, gyventojams atsakoma į iškilusius klausimus, paaiškinama, kokia yra dabartinė namo techninė ir energinė būsena bei kodėl reikia įgyvendinti vieną ar kitą energiją taupančią priemonę.

Susirinkimo metu administratoriaus pareiga yra kaip įmanoma geriau gyventojus informuoti apie investicinio plano turinį. Jis turi gyventojams pateikti kainų sąmatą, taip pat užtikrinti, kad būtų išklausyti gyventojų pageidavimai dėl plano tobulinimo, pavyzdžiui, kokius technologinius sprendinius taikyti šiltinant fasadą, ar diegti atsinaujinančius energijos šaltinius ir kt.

Šiame etape projekto administratorius turi atsižvelgti į gyventojų siūlymus ir parengti tokį planą, kuriam pritartų butų savininkai.

Ketvirtas žingsnis – investicijų plano tvirtinimas

Šiame etape, po jau įvykusio susirinkimo, namo administratorius užpildo išsamų protokolą, kurį perduoda investicijų plano rengėjui.

Investicijų planas laikomas patvirtintu, jei jam pritaria ne mažiau nei 55 proc.

Šis, atsižvelgdamas į susirinkimo metu išsakytas gyventojų pastabas ir pasiūlymus, patikslina rengiamą investicijų planą ir pristato jį kitame susirinkime. Investicijų planas laikomas patvirtintu, jei jam pritaria ne mažiau nei 55 proc. visų daugiabučio namo butų savininkų.

Verta paminėti, kad šiame žingsnyje būtina priimti sprendimą ir dėl lėšų skolinimosi. Investicijų planas yra kaip orientacinis įrankis, kuriame yra numatytas didžiausias įmanomas biudžetas, tad vėliau perkant paslaugas išlaidos gali mažėti.

Investicijų planui pritarus ne mažiau kaip 55 proc. butų savininkų, jis patvirtinamas ir kartu su protokolu bei kitais dokumentais teikiamas APVA.

Penktas žingsnis – projekto derinimas su APVA

Paskutiniame daugiabučio namo atnaujinimo projekto rengimo žingsnyje APVA specialistai vertina parengtą investicijų planą. Vertinant planą atsižvelgiama į pasirinktų įgyvendinti namo modernizavimo priemonių atitiktį Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje apibrėžtoms priemonėms bei planuojamą pasiekti suminį energinį efektyvumą ir kitus reikalavimus.

Jei investicijų planas atitinka visus numatytus reikalavimus, APVA suderina planą ir tuomet sudaromas reitinguotas pagal kvietime nurodytus kriterijus finansuojamų projektų sąrašas bei pasirašoma valstybės paramos sutartis.

Norėdami daugiau sužinoti apie renovacijos indėlį į klimato kaitos stabdymą, skaitykite sekantį turinio projekto „Daugiabučio renovacijos ABC“ straipsnį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas