Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Perdirbti plastikiniai buteliai padėjo gimti „besiraitančią gyvatę“ primenančiai rezidencijai – pažvelkite vidun

„Chuzhi“ namas, kurį „Wallmakers“ dizaineriai prilygino karštą dieną po uola besiraitančiai gyvatei, pasižymi įmantriai susisukusiu stogu. Namas jautriai įsikomponavo į sudėtingą vietą ir pasižymi įspūdingu tvarumo laipsniu – jo statybai iš dalies panaudota apie 4000 perdirbtų plastikinių butelių, rašo newatlas.com.
Pirmasis kaimas Panamoje, kuriame visi pastatai iš panaudotų plastikinių butelių
Pirmasis kaimas Panamoje, kuriame visi pastatai iš panaudotų plastikinių butelių / Vida Press nuotr.

„Chuzhi“ namo, kuris malajalamų kalba reiškia sūkurinę vonią, idėja kilo, kai „Wallmakers“ buvo užsakyta sukurti namą žemės sklype Pietų Indijos kaime, kurį daugelis laikė netinkamu statyboms.

Studija jį suprojektavo taip, kad jis pernelyg nedominuotų aplinkiniame kraštovaizdyje, ir namas stovi pagarbiai žemai, įsispraudęs į uolėtą atodangą ir apglėbęs kelis medžius.

Statybos proceso metu „Wallmakers“ kantriai rinko plastikinius butelius, kurie buvo išmėtyti sklype ir aplink jį. Vėliau jie buvo pripildyti betono ir padengti aplinkiniu dirvožemiu, kad padėtų suformuoti namą.

Be to, jo viduje grindims panaudota regeneruota mediena, o sienos taip pat daugiausia buvo suformuotos iš aplinkinio grunto, naudojant „cob“ tipo statybos techniką, kurioje paprastai maišomas molis ir šiaudai, o tinkamai atlikus darbus gaunama stebėtinai tvirta konstrukcija.

„Chuzhi“ – tai projektas, padedantis suprasti, ką galima pastatyti keistose vietose, kurios paprastai laikomos „netinkamomis“ statyboms“, – paaiškino „Wallmakers“.

Įsikūręs uždaroje bendruomenėje „Sanctity Ferme“, vaizdingoje vietovėje, vadinamoje Shoolagiri, savininkas susidūrė su sunkumais, nes bendruomenės pakraštyje buvo nepageidaujamų neaiškių sklypų, pasižyminčių stačiu uolėtu reljefu, didžiuliais medžiais ir tankia augmenija, dėl kurių žmonės nenorėjo ten statyti namų, nes užstatomas plotas atrodė mažesnis.

Idėja buvo sukurti požeminį namą, kuris kiltų iš uolos dugno, sudarytų daugybę sūkurių aplink medį ir greta jo, kad būtų sukurta saugi privati erdvė apačioje gyventojams ir erdvė aplink medžius viršuje, užtikrinanti, kad tiršta augmenija ir ekosistema toliau netrukdomai klestėtų.

Pagrindinis „Chuzhi“ interjero akcentas – sudėtingas sūkurinis stogas, sudarytas iš sudėtingų lenktų sijų ir stiklo, padedančių kartu su įstiklintomis rezidencijos sienomis maksimaliai padidinti šviesos kiekį viduje.

Jos plotas – maždaug 200 kv. m, visa ji išsidėsčiusi viename aukšte, su paprasta ir atvira gyvenamąja zona, kurioje įrengta virtuvė, valgomasis ir svetainė. Kitur yra pagrindinis miegamasis ir antrasis miegamasis.

Skoningai įrengtas ir kaimo vietovei tinkantis dekoras – žemės atspalviai ir paprasti mediniai baldai. Iš jo patenkama į verandą, kurią gaubia aplinkinių medžių pavėsis ir kurioje taip pat įrengta natūralioje uoloje įkomponuota sūkurinė vonia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas