Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pietų Ispanijoje būsto nuomai per „Airbnb“ dedamas apynasris

Ispanijos pietinis Valensijos regionas prisijungia prie vis daugiau regionų, kurie, reaguodami į didėjantį pasipriešinimą masiniam turizmui, imasi griežtai kovoti su būsto nuoma per „Airbnb“, skelbia „Financial Times“.
„Airbnb“ sąraše galima rasti nuomojamų būstų daugelyje pasaulio šalių
„Airbnb“ / 123rf.com
Temos: 3 Ispanija Nuoma Airbnb

Regiono valdžia, į kurios priežiūrą patenka tokie miestai kaip Benidormas ir Alikantė, siekia išgyvendinti juodąją nuomos rinką, grasindama taisykles pažeidusiems nuomotojams skirti iki 600 tūkst. eurų baudas.

Valensijos vyriausioji turizmo pareigūnė Nuria Montes laikraščiui „Financial Times“ sakė, kad poilsio apartamentai atlieka svarbų vaidmenį regiono ekonomikoje, tačiau „norima juos reguliuoti ir įvesti tvarką, kad jų skaičius neaugtų nekontroliuojamai“.

Valennsija siekia išgyvendinti juodąją nuomos rinką. „Negalime leisti jokios šešėlinės ekonomikos apgyvendinimo srityje“, – sakė N.Montes.

„Airbnb“ tipo butai pietų Europoje kritikuojami todėl, kad juose apsistoja nedrausmingi lankytojai, spartėja viešųjų erdvių „turistizacija“ ir kyla nekilnojamojo turto kainos.

Valensija nesiima radikalesnių priemonių nei Barselona, kuri planuoja iki 2028 m. pabaigos uždaryti visus 10 tūkst. „Airbnb“ tipo butų, įskaitant tuos, kuriems valdžios institucijos jau suteikė licencijas.

Pasak N.Montes, visame Valensijos regione, kuriam priklauso Kosta Blankos pakrantė nuo Denijos iki Torevjechos, nuo 2015 m. licencijuotų poilsio apartamentų skaičius nuo 40 tūkst. išaugo iki 106 tūkst.

Tačiau ji apskaičiavo, kad neregistruotų juodosios rinkos butų skaičius gali būti 50 tūkst. ar daugiau – jie skelbiami internete, kur sukčiavimas yra labai paplitęs.

„Jie išvengia bet kokios kontrolės. Akivaizdu, kad jie nemoka mokesčių. Nežinome, ar savininkai vykdo savo įsipareigojimus darbuotojams“, – sakė N.Montes.

„Tačiau svarbiausia yra saugumas. Jie nesilaiko prievolės pranešti valdžios institucijoms klientų tapatybę. Nežinome, ar jie laikosi taisyklių dėl gaisrų, avarinių situacijų, evakuacijos planų“, – pabrėžė sakė N.Montes.

Pagal Valensijos planus, dėl kurių regioninis parlamentas turėtų balsuoti rugsėjį, už sunkius pažeidimus baudos sieks iki 600 tūkst. eurų vienam būstui.

Iki šių metų pabaigos net ir licencijuoti butai bus laikomi nelegaliais, jei savininkai nepateiks oficialaus 20 skaitmenų kodo, pagal kurį Ispanijoje identifikuojami visi nekilnojamojo turto objektai.

Licencijas taip pat reikės atnaujinti kas penkerius metus ir jos bus neišduodamos, jei namų savininkų asociacija pakeis savo taisykles ir uždraus pastate įrengti poilsio apartamentus.

Valensijos regione yra tik 11 poilsio apartamentų inspektorių, tačiau planuojama pasitelkti savivaldybių administracijas, kad šios sustiprintų kontrolę.

Siekdami suderinti įvairialypę nacionalinių teisės aktų įvairovę visoje ES, Briuselio pareigūnai šį balandį priėmė reglamentą, kuriuo reikalaujama, kad trumpalaikės nuomos bendrovės dalytųsi duomenimis su valdžios institucijomis.

Taisyklėse, kurios įsigalios 2026 m. gegužę, raginama, kad tokios platformos kaip „Airbnb“ reguliariai teiktų naujausią informaciją apie nuomotojus ir jų vykdomą nuomos veiklą ir taip padėtų vyriausybėms kovoti su neteisėtais skelbimais.

Valensija yra pasiryžusi išgyvendinti bet kokią pavienių kambarių nuomą tokiose platformose kaip „Airbnb“ ir „Vrbo“, sakė N.Montes. Tačiau ji nenori, kad būtų uždrausti visi poilsio apartamentai kaip kad Barselonoje. Vietoj to regiono valdžia skatins savivaldybių vadovus nuspręsti, kas geriausia jų teritorijai.

„Vietos tarybos gali nustatyti apribojimus, pavyzdžiui, maksimalų turistams skirtų būstų skaičių viename pastate ar rajone, tačiau šie apribojimai turi būti pagrįsti aiškiais ir objektyviais kriterijais“, – sakė ji. „Tai negali būti savavališka“, – pridūrė N.Montes.

Ji pažymėjo, kad nors turistiniai apartamentai sudaro 1,8 proc. visų būstų Valensijos regione, tušti būstai sudaro 14 proc. visų būstų.

N.Montes teigė, kad daugelį metų atostogų būstai „nepaprastai taikiai“ sugyveno su nuolatiniais gyventojais. Tačiau ji teigė, kad atsiradus tokioms platformoms kaip „Airbnb“, pastatai tapo „viešbučiais“ ir „padaugėjo konfliktų, ypač su savininkų bendruomenių gyventojais“.

Tačiau N.Montes teigė, kad atostogų butų demonizavimas visoje Ispanijoje nuėjo per toli.

„Atrodo, kad turistiniai butai buvo įvardyti kaip visų problemų priežastis“, – sakė ji, paminėdama būsto trūkumą ir didėjančias nuomos kainas. Jos nuomone, tai labai nesąžininga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas