Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 01 /12:56

Pirkėjai toliau viliojami dovanomis: paaiškino, kodėl nematyti ženklaus būsto kainų mažėjimo

Vilniuje toliau neperkama būsto – atsitraukę pirkėjai laukia specialių pasiūlymų. Suaktyvinti būsto rinką bandoma naudomis pirkėjams, pritaikant nuolaidas apdailai, dovanojant sandėliuką ar vietą automobiliui. Vis dėlto mažinti būsto kainų neskubama. Specialistai paaiškina, kodėl.
Nekilnojamasis turtas
Nekilnojamasis turtas / 15min nuotr.

Pardavimai vis dar žemumose

Lapkritį „Inreal“ Vilniuje fiksavo 147 suminius būsto pardavimus (192 nauji susitarimai, 45 grąžinimai) – beveik dvigubai mažiau nei spalį (284, 308, 24) ir panašiai kaip pernai tuo pačiu metu (141, 194, 53). Mažesniam rinkos aktyvumui įtakos turėjo ir sumenkę išankstiniai pardavimai naujuose projektuose.

„Hanner“ skaičiuoja, kad lapkričio mėnesį Vilniuje pirkėjai įsigijo 189 naujos statybos butus, o jų vertė siekia 32,5 mln. eurų, rodo „Hanner“ analitikų surinkti duomenys. Lapkritį, „Hanner“ duomenimis, Vilniaus NT rinkoje užfiksuoti 44 sutarčių nutraukimai.

Nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovės „Realco“ duomenimis, šių metų lapkričio mėnesį Vilniaus pirminėje NT rinkoje parduotas 171 naujas būstas ir fiksuota 15 sutarčių nutraukimų. Iš visų praėjusį mėnesį parduotų būstų 30 buvo rezervuoti ankstesniais mėnesiais, o į lapkričio statistiką įtraukti rinkai pristačius projektą. Palyginti su spalio mėnesiu, kuomet naujų būstų pardavimai siekė 167 būstus, lapkričio pardavimai buvo 2 proc. didesni, ir 8 proc. mažesni nei pernai metų lapkritį, kai pirkėjai pirminėje rinkoje įsigijo 186 būstus.

Pasak bendrovės „Realco“ pardavimų direktoriaus Marijono Chmieliausko, lapkritį naujų būstų pardavimai ir toliau išliko gana žemame lygyje, ir tai rodo, kad bent kol kas NT rinkoje pokyčių nematyti.

Galimai pirkėjų sprendimą atidėti būsto įsigijimą lemia ne tik aukštos palūkanos, prastesnė ekonominė situacija, bet įtakos turi ir mažesnė pasirinkimo galimybė dėl vangaus būstų sandėlio pildymo.

„Rugpjūtį pasiekęs žemiausią ribą nuo 2022 m. gruodžio – kiek daugiau nei 3600 būstų – sandėlis iki pat lapkričio pabaigos išliko tokiame pačiame lygyje. Tai lėmė sumažėjusią pasiūlą ir tai, kad pirkėjams buvo sunkiau rasti norimą variantą. Kol kas daugiau judesio neįnešė ir Europos centrinio banko sprendimas nebekeisti palūkanų normos, nors jis ir suteikė rinkai atsargaus optimizmo. Tiesa, lapkričio pabaigoje būstų sandėlis pasipildė kiek gausiau“, – komentuoja M. Chmieliauskas.

„Realco“ nuotr./„Realco“ pardavimo direktorius Marijonas Chmieliauskas
„Realco“ nuotr./„Realco“ pardavimo direktorius Marijonas Chmieliauskas

Pirkėjai tikisi specialių pasiūlymų

„Hanner“ duomenimis, lapkričio mėnesį Vilniaus rinkai buvo pasiūlyti 320 naujos statybos butų. Iš viso sostinėje pirkėjai gali rinktis iš 4030 butų, kuriuos pirminėje rinkoje siūlo vystytojai. Naujų butų pasiūla jau keletą mėnesių iš eilės stabiliai didėja.

„Hanner“ teigia, kad gruodžio pradžioje didžiausia pasiūla yra ekonominiame segmente – 1 652 butai, kurių kainos iki 3150 eur/kv. m., o mažiausia – prestižiniame segmente (915 butai), kurių kaina viršija 3700 eur/kv. m. Vidutinio būsto pirkėjams siūlomi 1463 butai, jų kainos rinkoje svyruoja nuo 3150 eur/kv. m. iki 3700 eur/kv. m.

Pasak „Realco“, lapkritį būstų sandėlį papildė 399 būstai 5-iuose naujuose NT projektuose, tad mėnesio pabaigoje jis siekė 3931 būstą. Iš jų 1980 buvo pastatytuose arba baigiamuose statyti, 719 – statomuose, 1232 – nepradėtuose statyti projektuose.

„Realco“ duomenimis, aktyviausiai lapkritį pirminėje sostinės NT rinkoje buvo perkami vidutinės ir ekonominės klasės būstai pastatytuose arba baigiamuose statyti projektuose. Iš visų per praėjusį mėnesį parduotų būstų 79 buvo vidutinio, 75 – ekonominio, 17 – prestižinio segmento.

„Inreal“ skaičiuoja, kad pasiūlos kiekis ūgtelėjo nuo 4520 iki 4688. Pasiūlos struktūra nesikeičia – apie 20 proc. viso būsto yra rezervuota, kiek daugiau nei 10 proc. jos sudaro kotedžai. Mažesnis rinkos aktyvumas lėmė ir vėl padidėjusią rinkos balanso rodiklio reikšmę – nuo 1,57 iki 1,67, tačiau ji yra žemesnė nei buvo pernai tuo pačiu metu, kai siekė 1,93.

M. Chmieliauskas atkreipia dėmesį, kad nors pirkėjai ir neskuba pirkti, tačiau toliau aktyviai analizuoja rinką, siunčia užklausas bei tikisi, kad kurį laiką sulėtėję pardavimai taps paskata gauti specialių pasiūlymų.

„Iš vienos pusės, stebime jau įprastą, ramią rinką visuose didmiesčiuose. Ši situacija tęsiasi jau apie 20 mėnesių ir aš ją drąsiai galiu pavadinti „nauja normalybe“. Tai sudaro geras sąlygas pirkėjams ieškoti geriausių pasiūlymų, nes rinkos dalyviai, siekdami palaikyti pardavimų skaičių, taiko įvairias priemones. Tačiau matome ir kitą medalio pusę – bent Vilniuje ir Kaune spaudžiasi „paklausos spyruoklė“, – sako „Citus“ investicijų ir analizės vadovas Šarūnas Tarutis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šarūnas Tarutis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šarūnas Tarutis

Kainos nekinta

„Hanner“ duomenimis, kainos ir toliau išlieka nepasikeitusios – lapkričio pabaigoje vidutinė laisvų butų 1 kv. metro kaina siekė 3279 eurus. Spalio pabaigoje vidutinė laisvų butų 1 kv. metro kaina siekė 3221 eurą, taigi kiek mažesnė, nei lapkritį.

„Citus“ taip pat skaičiuoja, kad vidutinė pasiūloje esančių butų kainą praėjusį mėnesį keitėsi nedaug – didėjo nuo 3 265 iki 3 304 Eur už kv. m. Tai yra 0,33 proc. daugiau nei metų pradžioje (3 293 Eur/kv. m) ir 2,23 proc. daugiau nei pernai lapkritį (3 232 eurai/kv. m).

Anot „Inreal“, ekonominiame segmente vidutinė kaina neženkliai padidėjo nuo 2755 iki 2779 eurai/kv. m, vidutiniame – nuo 3896 iki 3907 eurai/kv. m. Prestižinio segmento būsto kainos augo nuo 5187 iki 5395 eurai/kv. m. Loftų kainos šiek tiek sumažėjo nuo 2779 iki 2741 eurai/kv. m. Kotedžų segmente taip pat fiksuotas nedidelis kainų mažėjimas, nuo 2130 iki 2128 eurai/kv. m.

Vis dėlto pasak „Inreal“, lapkritį užfiksuoti 144 atvejai, kai turto vystytojai tiesiogiai mažino parduodamo būsto kainas (neįtraukiant akcijų, kuomet kainos mažinamos esant papildomoms sąlygoms ar pirkėjams siūlomos kitos dovanos) bei 65 atvejai, kada kainos buvo didintos. Tai trečias mėnuo iš eilės, kuomet būsto kainų mažinimo atvejų buvo daugiau nei didinimų.

„Inreal“ nuotr. /Tomas Sovijus Kvainickas
„Inreal“ nuotr. /Tomas Sovijus Kvainickas

„Stebimų kainų pokyčių ne tiek daug kaip, pavyzdžiui, rugsėjį, kai buvo mažintos daugiau nei 200 objektų kainos ir didinta beveik tiek pat), tačiau kainų didinimo atvejų mažėja sparčiau, o rinkos aktyvumą bandoma skatinti teikiant papildomas naudas pirkėjams, nuolaidas apdailai, sandėliukams, automobilių parkavimo vietoms ir kt. Vis dėlto, statistikoje pateikiamoms kainoms didžiausią įtaką vis dar turi pasiūlos struktūros pokyčiai – nauji projektai bei iš pasiūlos išnykstantys – parduodami objektai“ , – aiškina „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi