Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Planuojate parduoti ar pirkti būstą? 10 dalykų, kurių jums nepasakys NT agentai

Yra paslapčių, kurias nekilnojamojo turto agentai nori išlaikyti. Štai 10 dalykų, kurių nekilnojamojo turto specialistai nenori, kad jūs žinotumėte: nuo to, kodėl jie nekantrauja surengti atvirų durų dieną jūsų parduodamuose namuose, iki to, kodėl jie nori jūsų būstą parduoti brangiau nei vidutinė kaina rinkoje, rašo loveproperty.com.
NT agentas
NT agentas / Vida Press nuotr.

1. Atvirų durų diena jiems gali būti naudingesnė nei jums

Atvirų durų dienos yra puikus būdas pritraukti potencialius pirkėjus, tačiau reikėtų atsižvelgti į keletą dalykų. Pirmiausia, turėsite iš anksto paruošti nekilnojamąjį turtą apžiūrai ir kelioms valandoms palikti namus, o tai gali būti šiek tiek nepatogu, jei norėsite surengti daugiau nei vieną apžiūrą.

Taip pat verta žinoti, kad kai kurie nekilnojamojo turto agentai atvirų durų dienas naudoja kaip naujų klientų verbavimo būdą, nebūtinai siekdami padėti reklamuoti ir parduoti jūsų namą.

2. Virtuvės ne visada parduoda namus

Žmonės dažnai galvoja, kad jei virtuvės remontui išleis tūkstančius, investicijos labai atsipirks, kai ateis laikas parduoti būstą. Tinkamas pirkėjas gali sumokėti daugiau už namą su visiškai nauja virtuve, bet tik tuo atveju, jei ji atitinka jo stilių ir poreikius.

Taigi nors kai kada graži virtuvė išties padidins jūsų namų vertę ir pritrauks daugiau potencialių pirkėjų, kai kuriais atvejais ji vargu, ar lems pirkėjų sprendimą.

3. Tušti namai veikia prieš jus

Kai kurie pardavėjai galvoja, kad ištuštinę savo būstą pritrauks daugiau pirkėjų, nors iš tiesų tai gali būti klaida.

Vieni pirkėjai įžengę į tuščią būstą gali lengvai įsivaizduoti, kokį interjerą jame bus galima sukurti, tačiau kai kurie žmonės to neįsivaizduos.

Be to, tušti namai paprastai atrodo ir mažesni, todėl, išsaugoję keletą pagrindinių baldų, padėsite žmonėms pamatyti parduodamą būstą kaip tinkamus jiems namus.

15min rašė apie iš JAV atėjusį triuką, padedantį parduoti būstą greičiau. Apie šią gudrybę daugiau skaitykite čia.

4. Prieš išsirinkdami pabendraukite su daugiau nekilnojamojo turto agentų

Nesvarbu, ar perkate, ar parduodate, tinkamo nekilnojamojo turto agento pasirinkimas bus svarbi proceso dalis.

Užuot rinkęsi pirmą pasitaikiusį, verta pabendrauti bent su keliais, kad rastumėte sau tinkamiausią. Tai galite padaryti telefonu arba akis į akį, tačiau bet kuriuo atveju pasirūpinkite, kad turėtumėte klausimų, kurie padės priimti teisingą sprendimą.

5. Agentai gali pervertinti namą, kad užsitikrintų jo įtraukimą į savo sąrašą

Nekilnojamojo turto agentai dirba už komisinius, o tai reiškia, kad kai kurie (ne visi) gali dėti daug pastangų, kad užsitikrintų įtraukimą jūsų būstą į pardavimo sąrašą.

Gali būti, kad, norėdami jus įtikinti, per daug įkainos jūsų namą, o vėliau, nepavykus pritraukti pirkėjo, kaina bus sumažinta.

6. Agentai gali nustatyti per mažą kainą, kad užtikrintų pardavimą

Nekilnojamojo turto agentas taip pat gali nustatyti per mažą kainą, kad greitai parduotų jūsų namą ir greitai gautų komisinius, nors tai nebūtinai yra geriausia kaina, kurią galėtumėte gauti. Per maža kaina įvertintas būstas gali pritraukti daug dėmesio ir išprovokuoti pasiūlymų karą, dėl kurio galutinė pardavimo kaina padidėja, tačiau taip būna ne visada. Todėl visada verta gauti du ar tris vietos agentų vertinimus, kad įsitikintumėte, jog kaina, už kurią parduodate, yra tinkama.

Vida Press nuotr./Būstas
Vida Press nuotr./Būstas

7. Tikėtina, kad išleisite daugiau, nei norite

Dažnai galvojame, kad, ištempę savo biudžetą, galėsime įsigyti svajonių būstą, tačiau taip yra ne visada. Nekilnojamojo turto rinka gali labai svyruoti, todėl tai, ką galite sau leisti vienais metais, kitais metais galite negalėti. Kai rinkoje situacija pakrypsta ne pirkėjo naudai, gali tekti iš pat pradžių protingai siūlyti kainą.

Pavyzdžiui, kad turėtumėte galimybę įsigyti namą, tikriausiai turėsite pateikti pasiūlymą už didesnę nei prašoma kainą. Geriausiai tai žinos jūsų nekilnojamojo turto agentas.

8. Nepraleiskite galutinės apžiūros

Naujo būsto pirkimas bus didžiausia investicija jūsų gyvenime, todėl labai svarbu, kad tiksliai žinotumėte, ką perkate. Net jei iš karto įsimylėjote būstą, yra tikimybė, kad dėl rožinių akinių kažką praleidote.

Paskutinė apžiūra gali atskleisti dalykus, kurių nepastebėjote pirmą kartą, pavyzdžiui, drėgnas vietas ar triukšmingus kaimynus. Jei lankėtės dieną, paprašykite nekilnojamojo turto brokerio surengti vakarinę apžiūrą, kad įsitikintumėte, jog kaimynystė vis dar atrodo tinkama.

9. Dėl komisinių galima derėtis

Kai namą parduodate su agentu, akivaizdu, kad turėsite jam sumokėti už sugaištą laiką.

Komisiniai mokesčiai įvairiose vietose labai skiriasi, tačiau bet kuriuo atveju dėl jų tarifo tikriausiai galima derėtis. Tiesa, prašydami mažesnio mokesčio turite būti tinkamai nusiteikę, nes nenorite įžeisti savo potencialaus nekilnojamojo turto brokerio.

10. Gali kilti interesų konfliktas

Kai perkate būstą, vengiama mokėti bet kokius mokesčius nekilnojamojo turto agentams, nes agento komisinius visada turi padengti pardavėjas. Tačiau su tuo susijęs vienas didelis trūkumas – jūsų nekilnojamojo turto agentas gali nesiekti veikti kaip palankiausia jums.

Jūsų agentas gali būti labiau susitelkęs į tai, ko nori pardavėjas, nes būtent jis sumoka jam mokestį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas