Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prasideda „Metų renovacijos projekto“ rinkimai – kuris daugiabutis šiemet sulauks daugiausiai skaitytojų dėmesio?

Nuo šiandien gyventojai gali sužinoti ir įvertinti ne anksčiau kaip 2022 m. šalyje modernizuotus daugiabučius, o vienam iš jų skirti „Metų renovacijos projekto“ titulą. Susipažinkite su atnaujintų daugiabučių istorijomis, pritaikytomis inovacijomis, renovacijos procesu ir kitais svarbiais kriterijais.
Prasideda „Metų renovacijos projekto“ rinkimai – kuris daugiabutis šiemet sulauks daugiausiai skaitytojų dėmesio?
Prasideda „Metų renovacijos projekto“ rinkimai – kuris daugiabutis šiemet sulauks daugiausiai skaitytojų dėmesio? / APVA archyvo nuotr.

Atviro balsavimo metu skaitytojai turi galimybę išrinkti geriausią praėjusiais metais įgyvendintą projektą. Primename, kad gyvenamųjų daugiabučių modernizacija savivaldybėse prasidėjo 2013 m. ir nuo to laiko atnaujinta 3538 daugiabučiai, dar 1407 šiuo metu yra renovuojami. Be to, yra paskelbti dar du kvietimai pasinaudoti valstybės parama lengvatinėmis sąlygomis atnaujinti daugiabutį.

Tikimasi, kad konkurso metu gyventojai ne tik sužinos apie renovacijos teikiamus privalumus, bet ir apsvarstys galimybę atnaujinti savo būstą. Tai galimybė įvertinti sėkmingus sprendimus ir supažindinti visuomenę su išskirtiniais jų pavyzdžiais. Verta atkreipti dėmesį, kad visi konkurse dalyvaujantys daugiabučiai turi savitas istorijas, bet juos vienija bendras bruožas – sumažėjęs šilumos energijos suvartojimas, padidėjusi estetika bei pagerėjusi gyvenimo kokybė.

APVA archyvo nuotr./ Daugiabučių renovacija Lietuvoje
APVA archyvo nuotr./ Daugiabučių renovacija Lietuvoje

„Girdėdami šias istorijas matome, kad buvo pagerintas gyventojų gerbūvis, sumažintas šiluminės energijos suvartojimas, kas pastaraisiais metais tapo itin svarbu, kilusi energetikos krizė labai gerai parodė gyventojams, kaip svarbu taupyti. Ne ką mažiau svarbu ir tai, kad mažiau suvartojantys namų ūkiai sukuria mažiau taršos, prisideda prie klimato kaitos stabdymo. Matome, kad konkretūs gyventojų pavyzdžiai įkvepia kitus, todėl „Metų renovacijos projekto“ konkursas yra puiki galimybė supažindinti visuomenę su geriausiais pavyzdžiais, tuo pačiu pamatyti, kam visuomenė teikia prioritetą, kad ateityje priimdami sprendimus galėtume geriausiai atliepti žmonių poreikius“, – pasakoja Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) Pastatų energinio taupumo departamento vadovė Gintarė Burbienė.

Po praėjusiais metais kilusios energetikos krizės itin aiškiai suvokta, kaip svarbu taupyti energetinius išteklius. Mažiau jų suvartojantys gyventojai šį šildymo sezoną sumokėjo mažiau, nors kainos kai kuriuose miestuose buvo stipriai išaugusios, palyginus su ankstesniais metais. Taip pat svarbu atsiminti, kad modernizuoto būsto vertė pakyla bei išsprendžiamos kitos problemos. Tokie teigiami renovacijos pavyzdžiai ir valstybės teikiama parama sudomina vis daugiau gyventojų. Dėl šios priežasties, didelio dėmesio sulaukia šiuo metu vis dar galiojantys du kvietimai.

„Nors energijos kainos šią žiemą buvo ženkliai didesnės, tačiau konkurse dalyvaujančių daugiabučių gyventojų istorijos rodo, kad jų suvartojimas ir sąskaitos už šildymą vis tiek lieka mažesnės nei iki renovacijos, kai šildymo kainos buvo ženkliai mažesnės. Taip pat turime nemažai pavyzdžių, kai daugiabučiai jau buvo pasiekę ribą ir reikėjo kapitalinio remonto, kai kur avarinės tarnybos dėl trūkusių vamzdžių važiuodavo vos ne kas mėnesį. Todėl renovacija išsprendė daugybę problemų“, – sako G.Burbienė.

Į ką svarbu atkreipti dėmesį?

Skaitytojai nuo balandžio 21 d. kviečiami atiduoti balsą už labiausiai patikusį projektą, tačiau prieš balsavimą, APVA Pastatų energinio taupumo departamentas skatina įsigilinti į visas istorijas, įvertinti ne tik pastato estetiką, bet ir kokią naudą gyventojams teikia renovuotas pastatas.

Modernizacija turi ne vieną privalumą, tai ne tik estetinis fasadas ar mažiausios sąskaitos už šildymą.

„Modernizacija turi ne vieną privalumą, tai ne tik estetinis fasadas ar mažiausios sąskaitos už šildymą. Skatiname įvertinti visus kriterijus, tokius kaip energinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, draugiškumas aplinkai, bendruomeniškumas ir bendras gatvės, rajono ar net miesto vaizdas. Šie kriterijai prisideda prie ilgalaikės gyventojų ir šalies gerovės, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo“, – sako G. Burbienė.

Jos teigimu, nors daugiabučių atnaujinimas yra itin svarbus visai valstybei, tačiau jo privalumus labiausiai pajaučia būtent namo gyventojai. Dėl šios priežasties, balsuojantys asmenys skatinami nepamiršti pasirūpinti savo gyvenamojo daugiabučio renovacija ir nelaukti papildomų raginimų.

Atviro balsavimo naujienų portale metu bus atrinkti trys daugiausiai skaitytojų balsų surinkę projektai, kuriems bus skirti APVA įsteigti apdovanojimai. Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsus bus galima atiduoti balandžio 21-27 d., o laimėtojai bus paskelbti vyks balandžio 28 d.

Kiekvienas daugiabutis turi individualią istoriją

Apie konkurse dalyvaujančius projektus žmonės galės sužinoti nuo balandžio 7 d. Facebook paskyroje „APVA daugiabučių modernizavimas“ bei naujienų portale, kuriame šį mėnesį vyks ir atviras balsavimas.

„Kiekvienas iš rinkimuose dalyvaujančių daugiabučių savaip nusipelnė šios nominacijos. Stengiamės parodyti ir platų galimų atnaujinimo priemonių spektrą, kuris yra pritaikomas pagal kiekvieno daugiabučio gyventojų poreikius. Turime pavyzdžių, kur daugiabučių renovacija vykdoma kartu su miesto vyriausiuoju architektu, kitur renovuoti beveik visi miestelio daugiabučiai, gerieji pavyzdžiai įkvepia. Kitur prasčiausias daugiabutis po renovacijos tampa mažiausiai suvartojančiu energijos gyvenamuoju namu visame rajone. Kiekviena istorija unikali ir įdomi, norime parodyti kuo platesnį vaizdą, ne tik didmiesčius, bet ir mažesnius miestus“, – teigia G.Burbienė.

APVA archyvo nuotr./EU ženklas
APVA archyvo nuotr./APVA logotipas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas