Prasidėjo geriausių Lietuvos NT projektų konkursas „Už darnią plėtrą“ 2024

Lietuvoje plėtojami nekilnojamojo turto (NT) projektai tradiciškai varžosi dėl geriausiųjų titulo Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) ir Darnios plėtros akademijos partnerių rengiamame konkurse „Už darnią plėtrą“.
Apdovanojimai
Apdovanojimai / LNTPA nuotr.

17 metus organizuojamame konkurse renkami geriausi gyvenamosios, komercinės, visuomeninės ir daugiafunkcės paskirties NT projektai, kurie buvo įgyvendinti per pastaruosius metus.

Šiais metais konkursas sulaukė rekordinio dalyvių skaičiaus – net 37 NT projektai sieks tapti geriausiais savo kategorijose: 18 varžosi Pagrindinio prizo kategorijoje ir 19 sieks laimėti Ateities prizo apdovanojimą.

Projektų, kurie pretenduoja laimėti Pagrindinį prizą, bendros investicijos siekia apie 370 mln. Eur. Atskirai investicijos į viešąją infrastruktūrą – daugiau nei 4,5 mln. Eur. Šios kategorijos NT projektai bendrai į rinką įliejo apie 225 tūkst. kv. m ploto, skirto veiklai ir gyvenimui bei sukūrė daugiau nei 4000 automobilių stovėjimo vietų.

Konkurso „Už darnią plėtrą“ principinė nuostata, vertinant dalyvius, išlieka nuosekli ir nepajudinama – tvarių sprendimų privalomumas NT projektų įgyvendinimo procesuose.

„Šiandien darni NT plėtra yra neatsiejama nuo dėmesio aplinkai, socialinės atsakomybės ir valdysenos principų, užtikrinančių tvarų santykį su mus supančia visuma. Atsakomybė dėl mūsų daromo poveikio aplinkai privalo būti bekompromisė tiek iš verslo bendruomenės, tiek iš visuomenės, tiek iš atsakingų valstybės institucijų. Todėl turime tvirtai laikytis žaliojo kurso krypties, kurdami humaniškus, protingus ir atsakingus miestus. Ir šiandien tai jau nėra siekiamybė, tai yra realybė“ – kalba Mindaugas Statulevičius, LNTPA vadovas ir konkurso komisijos pirmininkas.

M. Statulevičius priduria, kad šiandieninėje NT rinkoje vyksta intensyvios balanso paieškos tarp žmogaus poreikių patenkinimo ir itin aukštų projektų įgyvendinimo kokybinių reikalavimų: „Tad kyla klausimas – ko NT vystytojas yra priverstas atsisakyti įgyvendindamas projektą, kad atitiktų gausybę taikomų reguliacinių reikalavimų ir tvarkų, ir ar gautas galutinis produktas tenkina galutinio vartotojo poreikius? Ir ar jis tampa prieinamas? Kaip rodo patirtis, tikrai ne visais atvejais pavyksta pasiekti taip ieškomo balanso. Juolab, kad kiekvienas reikalavimas nugula į galutinę produkto rinkos kainą.“

Tradiciškai savo favoritą rinks ir konkurso partnerio naujienų portalo 15min.lt skaitytojai, kurie konkurso rubrikoje galės balsuoti už labiausiai patikusį objektą. Balsavimas vyks lapkričio pabaigoje – gruodžio pradžioje.

2023 metais geriausiu projektu gyvenamosios paskirties kategorijoje pripažintas NT plėtros bendrovės „Merko statyba“ įgyvendintas projektas „Vilnelės skverai“ (arch. Tadas Balčiūnas). Projektas „Viešnagė“ Palangoje (arch. Donatas Rakauskas), kurį įgyvendino „Lumont“ įmonių grupei priklausanti bendrovė „Hanika“ tapo geriausiu poilsio paskirties NT projektu. Visuomeninės paskirties geriausiu projektu tapo Tarptautinės Amerikos mokykla (architektai: Linas Naujokaitis, Eglė Naujokaitytė, Alicija Grigūnienė, Airė Žaunerovaitė, Urtė Aidukienė, Darius Varanavičius). Projektą įgyvendino bendrovės „Conres LT“ ir

„Baltic Engineers“. Komercinio NT projektų kategorijoje triumfavo „Teltonikos technologijų centras“ Molėtuose. Architektai: Paulius Latakas, Kristina Šimkūnaitė, Andrius Gečys (2l architects), statytojas – bendrovė „Contestus“.

Ateities projektu pripažintas bendrovės ‚Hanner“ įgyvendinamas projektas „Business Stadium central“, kurio architektūra rūpinasi žymioji Zaha Hadid Architects. Beje, publika savo balsą atidavė „co-living“ ir „co-working“ projektui „Youston“ (arch. Regina Venckievič), kurį vystė NT bendrovė „Kaita group“ (buvusi „Baltic Asset management“).

Pagrindiniai konkurso „Už darnią plėtrą“ vertinimo kriterijai:

– NT objekto koncepcijos atitikimas darnios urbanistinės plėtros, gyvenimo kokybės sukūrimo tikslams; – Architektūros kokybė; – Pagarba gamtai bei kultūros paveldui; – Pažangūs sprendimai projektavime ir statyboje, technologinis inovatyvumas ir išskirtinumas; – Energinio efektyvumo, išteklių tausojimo sprendiniai; – Projekto atitikimas nekilnojamojo turto rinkos poreikiams, ekonominis projekto naudingumas, kuriant pridėtinę vertę vietos ekonomikai; – Organizacijos reputacija visuomenėje ir verslo etika.

Konkurso komisija:

  • Mindaugas Statulevičius, LNTPA prezidentas, komisijos pirmininkas;
  • Asta Rokickienė, Architektūros ir inovacijų politikos grupės vadovė ;
  • Dr. Dalia Bardauskienė, Lietuvos architektų sąjungos narė, ISOCARP – tarptautinės urbanistų ir architektų bendruomenės narė;
  • Alvydas Kvedaravičius, Lietuvos statybininkų asociacijos ekspertas;
  • Prof. Linas Naujokaitis, Lietuvos architektų sąjungos Vilniaus skyriaus valdybos narys, Vilniaus Gedimino Technikos Universiteto Architektūros fakulteto docentas;
  • Julius Šeibokas, Architektų rūmų tarybos narys;
  • Doc. Dr. Kęstutis Čiuprinskas, VILNIUS TECH Pastatų energetikos katedra, Aplinkos inžinerijos fakulteto prodekanas;
  • Martynas Trimonis, AB „Swedbank“ Nekilnojamojo turto klientų skyriaus vadovas;
  • Evelina Povilaitytė, „Verslo žinių“ NT rubrikos redaktorė;
  • Kristina Kanišauskaitė – Šaltmerė, 15min group žurnalistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito