Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pristatytas tarptautiniame konkurse laimėjęs lietuvių dizaino darbas Varšuvos Geto muziejui

Varšuvos Geto muziejus oficialiai pradeda naudoti lietuvių ženklodaros ir dizaino studijos „DADADA studio“ sukurtą vizualinį identitetą. Lietuvių darbas tarptautinio konkurso metu buvo atrinktas iš daugiau kaip 200 dalyvių pateiktų idėjų. Jame kolektyvinė ir individualios atmintys sujungiamos grafinio dizaino, rašto bei balso priemonėmis.
„DADADA studio“ vizualai Varšuvos Geto muziejui
„DADADA studio“ vizualai Varšuvos Geto muziejui
Temos: 2 Varšuva Getas

„Varšuvos Getas ir jo atmintis liudija vieną tragiškiausių pasaulio istorijos atkarpų, apie kurią pasakoti nėra lengva. Dėl to ieškojome sprendimų, kurie peržengtų grafinio dizaino rėmus. Bandėme susitelkti ties klausimu, kaip funkcionuoja atmintis ir jos išraiškos XXI amžiuje. Šie apmąstymai padiktavo sprendimą, kuris suteikia galimybę skaudžią kolektyvinę atmintį susieti su individualių žmonių tragedijomis“, – pranešime spaudai cituojamas „DADADA studio“ įkūrėjas ir kūrybos vadovas Martynas Birškys.

Anot M.Birškio, įprasta, kad muziejai pavadinami jiems skirtų žmonių vardais. „Atmintis mums padiktavo sprendimą, kuriame muziejus nenutrūkstamai keičia savo vardą. Kiekvienas Varšuvos gete buvęs žmogus, kurio vardą galime atrasti archyve, gali suteikti savo vardą muziejui - taip įprasminamas jų atminimas. Be to, sujungę jidiš ir lotynų rašmenis į naują šriftą, atradome naują ir nuolat besikeičiančią vizualinę išraišką”.

„DADADA studio“ vizualai Varšuvos Geto muziejui
„DADADA studio“ vizualai Varšuvos Geto muziejui

Muziejaus vizualinio identiteto orientacija į atmintį pabrėžiama ir įprastus dizaino terminus „typography“, „logotype“ ar „brandbook“ pakeitus į „memography“, „memotype“, „memobook“.

Lietuvių kurtas vizualinis identitetas bus naudojamas Varšuvos Geto muziejaus reklaminėje medžiagoje, būsimų ekspozicijų apipavidalinimuose, leidiniuose, atributikoje. Nors muziejaus pastatas Lenkijos sostinėje šiuo metu dar tik ruošiamas renovacijai, įstaiga savo veiklą jau vykdo. Planuojama, kad autentiškame per karą išlikusiame buvusios vaikų ligoninės pastate muziejus duris lankytojams atvers 2023 metais, kuomet bus minimos 80-osios Varšuvos Geto sukilimo metinės.

„DADADA studio“ vizualai Varšuvos Geto muziejui
„DADADA studio“ vizualai Varšuvos Geto muziejui

Prie Varšuvos Geto muziejaus identiteto projekto „DADADA studio“ kūrybos vadovo Martyno Birškio, vedančiosios projekto dizainerės Mildos Šiulytės ir dizainerio Oleksandr Rogovets komanda dirbo kartu su agentūros „Rosencrantz and Guildenstern“ partneriu Ryčiu Juodeika. Lietuvių pasiūlymas pripažintas geriausiu praėjusių metų pabaigoje vykusio tarptautinio konkurso finale, į kurį taip pat pateko Italijos, Jungtinės Karalystės bei Lenkijos agentūrų ir dizainerių sprendimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas