Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Registrų centras atliko masinį Lietuvos NT vertinimą – bendra vertė perkopė 200 mlrd. eurų

Pagrindinius nacionalinius duomenis tvarkantis Registrų centras atliko visos šalies nekilnojamojo turto vertinimą valstybės reikmėms. Pagal masinio vertinimo projektinius duomenis visas Lietuvoje įregistruotas nekilnojamasis turtas įvertintas 202 mlrd. eurų, rašoma „Registrų centras“ pranešime spaudai.
Nekilnojamas turtas
Nekilnojamas turtas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ateinančias dvi savaites visoje šalyje vyks viešas masinio vertinimo dokumentų svarstymas, kuriame dalyvauti ir savo pastabas bei atsiliepimus teikti kviečiama visuomenei ir savivaldybės. Palyginti su praėjusiais metais, viso šalies NT vertė ūgtelėjo 8 procentais. Iš minėtų 202 mlrd. eurų 158 mlrd. eurų sudaro statinių vertė, likusius 44 mlrd. eurų – žemės sklypų vertė.

Per metus gyvenamosios paskirties statinių vidutinės rinkos vertės padidėjo 5-8 procentais, kitų paskirčių statinių – apie 10 procentų. Šalies žemės sklypų vidutinės rinkos vertės per metus ūgtelėjo maždaug 9 proc.: gyvenamųjų teritorijų – 8 proc., mėgėjų sodo žemės sklypų vertės padidėjo 10 proc., žemės ūkio paskirties žemės - 9 proc., pramonės ir sandėliavimo bei komercinės paskirties žemės – 8 procentais.

Masinio vertinimo dokumentai ir projektinės vidutinės rinkos vertės viešo svarstymo metu bus skelbiami Registrų centro interneto svetainėje.

Iš viso Registrų centro vertintojai šiais metais įvertino daugiau kaip 6,9 mln. statinių ir žemės sklypų.

NT vidutinės rinkos vertės – ne tik NT mokesčiams apskaičiuoti

Masinį Lietuvos NT vertinimą valstybės reikmėms Registrų centras atlieka kiekvienais metais. Kasmet perskaičiuojamos statinių ir žemės sklypų vidutinės rinkos vertės ne rečiau kaip kas 5 metus prilyginamos mokestinėms, nuo kurių yra apskaičiuojami mokesčiai.

Dėl šio prilyginimo šiuo metu esančios statinių mokestinės vertės galioja nuo 2021 m. sausio 1 d., o žemės sklypų – nuo 2023 m. sausio 1 d. Naujos statinių mokestinės vertės bus perskaičiuojamos jau ateinančiais 2025 metais ir įsigalios nuo 2026 m. sausio 1 dienos.

Vidutinės rinkos vertės yra aktualios ne tik NT mokesčių apskaičiavimui, bet ir gyventojams. Pavyzdžiui, įgijus NT paveldėjimo ar dovanojimo atveju privalomi mokėti mokesčiai apskaičiuojami pagal vidutines rinkos vertes. Vidutinės rinkos vertės taip pat naudojamos valstybės valdomo turto pardavimo ir nuomos kainoms nustatyti, sprendžiant socialinės paramos suteikimo klausimus, jų pagrindu nustatomi regionai, kuriuose teikiama finansinė paskata jaunoms šeimoms, įsigyjančioms pirmąjį būstą.

Kaip atliekamas masinis vertinimas?

Masinio vertinimo būdas leidžia per santykinai trumpą laiką, vienodais principais ir nedideliais kaštais įvertinti didelį turto objektų kiekį. Masinis NT vertinimas yra labai dideliu mastu vykdomas vertinimo uždavinys. Masinis vertinimas yra toks NT vertinimo būdas, kai, naudojant Nekilnojamojo turto registro, kitų valstybės registrų ir valstybės informacinių sistemų bei rinkos duomenis, taikant bendrą metodologiją, statistines duomenų analizės ir vertinimo technologijas, sudaromi nekilnojamojo turto vidutinės rinkos vertės nustatymo modeliai, pagal kuriuos įvertinami NT objektai.

Nustatant vidutines rinkos vertes įtakos turi statinio ir žemės buvimo vieta, įregistruoti kadastro duomenys (naudojimo paskirtis, plotas, statybos metai ir kt.) ir kiti veiksniai. Tačiau neatsižvelgiama į NT vertės padidėjimą ar sumažėjimą dėl laikino aplinkos pagerinimo ar pabloginimo, NT valdymo formos, naudojimo, valdymo ir disponavimo juo apribojimų, suplanavimo, stiliaus, dizaino, vidaus apdailos ir kitų individualių savybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas