Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje palūkanos padidintos iki aukščiausio lygio nuo 2003 metų: ekspertai paaiškino, kaip tai paveiks būsto kainas

Infliacijai nemažėjant, Rusija penktadienį palūkanas padidino iki 21 proc. – tai aukščiausias skolinimosi kainų lygis per daugiau nei 20 metų. Analitikai paaiškino, kaip šis sprendimas paveiks būsto kainas, skelbia finance.mail.ru.
Rusijos rubliai
Rusijos rubliai / 123RF.com nuotr.

Ekspertų prognozėmis, esant dabartinėms palūkanų normoms, būsto ir hipotekos (paskolų įkeičiant turtą – aut.) paskolų paklausa ir toliau mažės. Kartu analitikai neįžvelgia jokių veiksnių, dėl kurių turėtų mažėti naujos statybos būsto kainos.

Reitingų agentūros „Expert RA“ generalinis direktorius Jurijus Belikovas sakė, kad „standartinė rinkos paskola yra de facto neįperkama net ir su didesnėmis nei 15 proc. metinėmis palūkanomis“.

Pasak Jurijaus Belikovo, dabar rinkos sąlygomis išduodamų paskolų kriterijai yra nestandartiniai. Pavyzdžiui, didelis pradinis įnašas, kuris yra neįveikiamas masėms. „Palūkanų normų judėjimas zonoje, viršijančioje sąlyginio barjero lygį, nieko iš esmės nekeičia“, – sakė jis.

Portalo „ERZ.RF“ vadovas Kirilas Cholopikas pritaria Jurijaus Belikovo nuomonei. „Trečiąjį ketvirtį naujų pastatų pardavimai sumažėjo iki rekordiškai žemo 2015 m. lygio ir laikėsi daugiausia dėl šeimos paskolų ir pirkėjų, turinčių santaupų“, – pažymi jis.

Bendrovės „Best-Novostroy“ įkūrėja Irina Dobrochotova mano, kad pagrindinės palūkanų normos padidinimas padės atvėsinti paklausą pirminėje ir antrinėje būsto rinkose.

„Didžiausią poveikį pagrindinės palūkanų normos padidinimas ir su tuo susijęs rinkos paskolų palūkanų normų padidėjimas turės masiniam segmentui, kuris tradiciškai yra labiausiai priklausomas nuo skolintų lėšų naudojimo. Tačiau net ir brangesniuose segmentuose naudojimasis būsto paskolomis mažės, nes norinčiųjų skolintis už 25-27 proc. palūkanų normą yra labai nedaug“, – sako ekspertė.

I.Dobrohotova priduria, kad didėjant palūkanų normai didėja komisiniai bankams iš plėtotojų, ją subsidijuojant. Dėl šios priežasties mažės programų, kurias vystytojai siūlo su nuolaidomis, skaičius.

Bendrovės „Etazhi“ hipotekos skyriaus vadovo pavaduotoja Tatjana Rešetnikova pažymi, kad antrinėje nekilnojamojo turto rinkoje, kurioje iš esmės nesitikima jokių lengvatinių tarifų, paklausa gali kritiškai sumažėti. „Tai pasakytina tiek apie itin išaugusias tokių paskolų palūkanų normas, tiek apie daugelio bankų didinamus reikalavimus dėl minimalaus pradinio įnašo dydžio, mažinančius galimas paskolų sąlygas ir patvirtinimus“, – daro išvadą ekspertė.

Nepaisant sumažėjusios paklausos, daugelis ekspertų nėra linkę manyti, kad kris būsto kainos. Jurijus Belikovas mano, kad statybų tempai neleis to padaryti.

„Sumažėjus paklausai, plėtotojai rizikuoja gauti didžiulį nenaudojamų patalpų fondą. Vystytojai savo jėgomis negali skatinti paklausos dabartinėmis rinkos kainomis“, – priduria ekspertė, apibendrindama, kad šios problemos negalima išspręsti mažinant kainas. Greičiausiai plėtotojai stengsis maksimaliai padidinti savo pajamas iš sandorių“.

Tatjana Rešetnikova taip pat pastebi, kad kainų sumažėjimo kol kas nesitikima.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai