Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seniai matyta: NT kainos Jungtinėje Karalystėje nukrito labiausiai per dvejus metus

Lapkritį būsto kainos Jungtinėje Karalystėje sumažėjo labiausiai per pastaruosius dvejus metus, nes didėjančios palūkanų normos tiesiog atbaido pirkėjus, pranešė statytojų bendrija „Nationwide“. Kainos, palyginti su spalio mėn., sumažėjo 1,4 proc. ir tai buvo didžiausias mėnesinis kritimas nuo 2020 m. birželio mėn.
Namai Jungtinėje Karalystėje
Namai Jungtinėje Karalystėje / „Scanpix“ nuotr.

Metinis būsto kainų augimas „smarkiai sulėtėjo“ – nuo 7,2 proc. spalio mėn. sumažėjo iki 4,4 proc. Kreditorius pridūrė, kad būsto rinka artimiausiais mėnesiais, atrodo, „išliks prislopinta“, skelbia BBC.

Anksčiau šį mėnesį Biudžeto atsakomybės tarnyba numatė, kad būsto kainos per ateinančius dvejus metus sumažės 9 proc., nes paklausą mažina įperkamumo problemos.

Vidutinė nekilnojamojo turto kaina praėjusį mėnesį sumažėjo nuo 268 282 svarų spalio mėn. iki 263 788 svarų, teigė „Nationwide“.

Anot BBC, būsto sektorių vis dar veikia rugsėjo mėnesio mažojo biudžeto padariniai, dėl kurių išaugo paskolų palūkanų normos, o skolintojai, kilus neramumams finansų rinkose, sustabdė šimtų paskolų produktų teikimą.

123rf.com nuotr./Svarai sterlingų
123rf.com nuotr./Svarai sterlingų

BBC laidai „Today“ Nationwide vyriausiasis ekonomistas Robertas Gardneris sakė: „Dauguma šių įvykių atspindi mažojo biudžeto padarinius ir didelį paskolų palūkanų normų padidėjimą, nes tai iš tikrųjų pakeitė būsimų pirkėjų įperkamumo apskaičiavimus ir iš tikrųjų padarė daiktus daug mažiau įperkamus“.

Jo teigimu, jei paskolai anksčiau vidutiniškai reikėdavo atiduoti 30 proc. pajamų, dabar jau tenka – 45 proc. ir tai akivaizdžiai didelis skirtumas.

M. Gardneris teigė, kad rinka dar kurį laiką gali patirti spaudimą, nes infliacija, t. y. kainų kilimo tempas, išliks didelė, o Anglijos centrinis bankas greičiausiai toliau didins palūkanų normas.

Tačiau jis pridūrė, kad, nors perspektyvos neaiškios, vis dar įmanomas „palyginti švelnus nusileidimas“ rinkoje, atsižvelgiant į tai, kad paklausa išlieka didelė, o parduodamo nekilnojamojo turto trūksta.

Jis taip pat pažymėjo, kad pastarosiomis savaitėmis pradėjo mažėti skolinimosi kaina.

Praėjusią savaitę finansinės informacijos tarnybos „Moneyfacts“ duomenys parodė, kad vidutinė penkerių metų fiksuota hipotekos paskolos palūkanų norma pirmą kartą per beveik du mėnesius nukrito žemiau 6 proc.

Naujausi duomenys rodo, kad būsto rinka smarkiai sulėtėjo. Anksčiau šią savaitę Anglijos bankas pranešė, kad spalio mėn. patvirtintų paskolų skaičius sumažėjo iki žemiausio lygio nuo 2020 m. birželio mėn. Šie duomenys liudija apie būsto rinkos pokyčius – nuspėjamus, bet vis dėlto reikšmingus.

Oficialūs prognozuotojai teigia, kad tai bus dvejų metų būsto kainų mažėjimo pradžia – tačiau, nepamirškite, kad tai vyksta po didelio augimo laikotarpio, rašo BBC.

Mažėjančios nekilnojamojo turto kainos gali būti palengvinimas kai kuriems pirmą kartą perkantiems būstą, tačiau labai išaugusios bendros pragyvenimo išlaidos gali apriboti jų galimybes sutaupyti pradiniam įnašui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas