Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
06:00

Konfliktas dėl dešiniojo Neries kranto Vilniuje įsisiūbuoja: NT įmonės savivaldybei grasina teismais

Abipus sostinės Konstitucijos prospekto išsidėstę dangoraižiai sudaro vadinamąją „Architektūrinę kalvą“ – tai vienas iš skiriamųjų šiuolaikinio Vilniaus bruožų. Tam, kad ši centrinė miesto teritorija vystytųsi darniai, savivaldybė užsimojo atnaujinti jos formavimo gaires. Vis dėlto Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija (LNTPA) prieš jas stojo piestu, o viena NT įmonė savivaldybę padavė į teismą.
Dešiniojo Neries kranto architektūrinė kalva
Dešiniojo Neries kranto architektūrinė kalva / B.Petruškaitės nuotr.

„Architektūrinės kalvos“ formavimo gairės numato, kaip toliau turėtų plėtotis dangoraižių rajonas dešiniajame Neries krante.

Gairėse akcentuojamas poreikis valdyti aukštybinės statybos procesus, prioritetą teikiant Vilniaus senamiesčio unikalumui. Taip pat siekiama, kad architektūrinė kalva darniai įsilietų į Vilniaus centrinės dalies miestovaizdį ir nuosaikiai jį papildytų šiuolaikiškais architektūriniais kompleksais.

Pasak sostinės vyr. architektės Lauros Kairienės, taikant „Architektūrinės kalvos“ gaires teritorija dešiniajame Neries krante vėl turi galimybę tapti unikaliu Vilniaus miesto bruožu, kurti nuosaikų ir integruotą santykį su medinėmis Šnipiškėmis bei UNESCO pasaulio paveldo vietove – Vilniaus istoriniu centru.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Laura Kairienė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Laura Kairienė

Rugsėjo 12 d. Vilniaus miesto architektūrinės kalvos dešiniajame Neries krante tūrinio-erdvinio formavimo gairės buvo pristatomos Vilniaus regioninei architektūros tarybai.

Gavus Vilniaus regioninės architektūros tarybos rekomendaciją, dokumentas bus teikiamas tvirtinti Vilniaus miesto tarybai. Jai pritarus „Architektūrinės kalvos“ teritorijoje rengiami projektai turėtų atitikti patvirtintas formavimo gaires.

Jas savivaldybės užsakymu rengė „ID Vilnius“ ir VILNIUS TECH Urbanistinės analizės laboratorija.

Vis dėlto LNTPA piestu stoja prieš šias gaires. Veiksmų jau imasi ir kai kurie NT plėtotojai – tarp jų „Inreal“, kurie ruošia ieškinį savivaldybei.

Tačiau L.Kairienė tvirtina, kad savivaldybė turi ginti viešąjį interesą ir suvaldyti kai kurių vystytojų ambicijas, kurios galbūt tiktų kitoje, bet ne šioje – jautrioje ir visiems vilniečiams bei miesto svečiams svarbioje – vietoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas