Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 12 /13:18

Seimas linkęs leisti plėsti Kauno LEZ

Siekiant į Kauno laisvąją ekonominę zoną (LEZ) pritraukti daugiau investuotojų bei paruošti jiems daugiau teritorijos, Seimas linksta pritarti jos plėtrai – LEZ būtų padidinta 520 hektarų, o investicijos į infrastruktūrą siektų apie 115 mln. eurų.
Kauno LEZ
Kauno LEZ / A.Aleksandravičiaus nuotr.

Seimas antradienį po svarstymo pritarė tai numatančias Kauno LE įstatymo pataisoms, kuriomis LEZ plotas būtų atkurtas iki 1054 hektarų – tiek, kiek jis siekė 1996 metais įkūrus šią zoną. Už tai balsavo 114 Seimo narių, vienas buvo prieš, o susilaikė devyni.

Prieš balsavimą politikai ginčijosi, kodėl padidinus LEZ teritoriją jai leista plėstis į kitus rajonus, o kitos LEZ tokios galimybės neturės.

„Darbietis“ Viktoras Fiodorovas aiškino, kad Kauno LEZ daroma išimtis.

„Visi kiti Lietuvoje veikiantys LEZ, tokie, kaip Šiauliai, Panevėžys, Kėdainiai, Marijampolė, nebeturės tokių galimybių, kokios galimybės bus suteiktos Kauno LEZ, ji galės plėstis bet kurioje Lietuvos vietoje iš esmės, taip turėdama tikrai išskirtines konkurencines galimybes“, – teigė V. Fiodorovas.

„Esminis dalykas yra tas, kad ir kiti LEZʼai turėtų turėti tokias pačias galimybes plėstis, tačiau tokios įstatymo iniciatyvos iš ministerijos aš nematau. Realiai visi kiti LEZʼai veiks savo teritorijose, Kaunas bus laisvas konkuruoti visiškai išskirtinėmis sąlygomis“, – pridūrė jis.

Tuo metu konservatorius Andrius Kupčinskas tvirtino, kad jau prieš 20 metų steigiant Kauno LEZ jai buvo numatyta 1050 hektarų teritorija.

„Atėjusi belgų kompanijai operatorius – Kauno LEZ turėjo teisėtus lūkesčius, tačiau bėgant metams tie lūkesčiai buvo apkarpyti ir sumažinti perpus, todėl dabar, kai jau Kauno LEZʼas ir pasiekė atitinkamą išsivystymo lygį, ima trūkti tų teritorijų, tai turbūt logiška atstatyti 1050 hektarų“, – kalbėjo A. Kupčinskas.

Tačiau jis abejo, ar LEZ pavyks plėstis toje pačioje teritorijoje, kuri jai buvo numatyta pradžioje.

„Neaišku, ar tose pačiose vietose, nes aplink Kauno LEZʼo dabartinę teritoriją yra gal tik trečios kategorijos miškas ir oro uostas – turbūt toje pačioje vietoje bus sudėtinga plėstis. Yra pasirašytas ketinimų protokolas su Jonavos savivaldybe būtent prie „Achemos“ teritorijos ir Kauno regione“, – tvirtino parlamentaras.

Pasak Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, kol kas nenumatytos tik preliminarios teritorijos, kurios pateks į LEZ, – konkretūs sklypai ir konkrečios teritorijos bus numatyti Iki 2026 metų gegužės.

Ministrė Aušrinė Armonaitė anksčiau sakė, kad išplėstoje LEZ kurtųsi užsienio gynybos, automobilių pramonės įmonės.

Papildomuose žemės sklypuose įrengus infrastruktūrą planuojama sukurti daugiau kaip 16,8 tūkst. naujų darbo vietų ir pritraukti 9,59 mlrd. eurų investicijų. Manoma, kad išlaidos didinant LEZ plotą siektų 114,68 mln. eurų.

Šiuo metu Kauno LEZ veikia net 53 užsienio ir Lietuvos investuotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas