Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Sėkmės namų“ statybos virto nesėkme kaimynams: apgadino šalia stovintį namą

Vilniuje, Kalvarijų gatvėje 55, vykstančios statybos niokoja kaimynystėje gyvenančių žmonių turtą. 15min gavo ne vieną vaizdo įrašą, iš kurių akivaizdu – nuo vykdomų statybų šalimais gyvenančių žmonių virtuvėse dreba indai, tiek viduje, tiek išorėje skyla sienos. Statybas vykdanti įmonė žada atlyginti šiems gyventojams sukeltą žalą.
Statybos Kalvarijų g. 55
Statybos Kalvarijų g. 55 / Lukas Balandis / BNS nuotr.
Temos: 1 Statybos

Minėtu adresu vyksta Ukrainos nekilnojamojo turto bendrovės „Savo investicija“ projekto „Lucky homes 2“ („Sėkmingi namai“ – liet.) daugiabučio statybos. Jam kildinti Vilniaus miesto savivaldybė šių metų kovo pradžioje išdavė leidimą. Statytojai turi ir patvirtintą projektą, kuriuo vadovaujasi šiose statybose.

Tačiau greta jų gyvenantys žmonės, Kalvarijų g. 53 A gyventojai, ne tik abejoja šių statybų teisėtumu, bet ir teigia, kad jų namo kieme vykdomi statybos darbai kaip reikiant apkartino kasdienybę.

15min atsiųstų gyventojų vaizdo įrašų išties akivaizdu – gyventojai žadinami triukšmo, dreba jų namo sienos, virpa lentynose esantys stikliniai indai, o daugiabučio sienos suskilinėjo tiek viduje, tiek išorėje.

VIDEO: Kalvarijų g. vykstančios statybos niokoja gyventojų turtą

Neapsikentę tokio statytojų elgesio, Kalvarijų g. 53 A gyventojai kreipėsi į atsakingas institucijas.

Gyventojas: savo namuose jaučiamės nesaugiai

Į 15min besikreipęs Kalvarijų g. 53 A namo gyventojas Adomas abejojo, ar statybos jo namo kieme apskritai vykdomos teisėtai.

„Statytojas neturi mūsų, gyvenančių kaimynystėje, sutikimų statyti arčiau negu metras iki mūsų sklypo ribos. Neišlaikyti atstumai. Buvo paviešintas vienas projektas, o stato pagal kitą“, – įžvelgiamus statybų trūkumus vardijo Adomas.

Pasak vyro, statomas aukštesnis namas, nei galima šioje vietoje, o statytojai jau spėjo apgadinti kaimynystėje gyvenančių žmonių butus.

„Užkabino pamatus, sienos skilinėja, namas tapo nestabilus, negalime saugiai jaustis savo butuose“, – piktinosi vyras.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Statybos Kalvarijų g. 55
Lukas Balandis / BNS nuotr./Statybos Kalvarijų g. 55

Pasak jo, šiame projekte parduodami butai, nors galimai ateityje namus teks griauti ir bylinėtis su Statybų inspekcija – tokiu būdu esą vėl gali būti apgauti pirkėjai, kaip „Gelvonų terasų“ atveju, apie kurį ne kartą rašė 15min.

„Kiek žinau, Statybų inspekcijos atstovė perdavė teisininkams išvadą dėl statybų leidimo ir statybų stabdymo“, – pranešė statybų teisėtumu abejojantis gyventojas.

Statybų inspekcija: atliekamas statybų teisėtumo patikrinimas

Statybos inspekcija išties pradėjo statybą leidžiančio dokumento teisėtumo patikrinimą. Tai 15min patvirtino Statybų inspekcijos Veiklos gerinimo skyriaus vedėja Gita Šematovičiūtė. Tiesa, gyventojams, kurių kieme vyksta statybos, teko nueiti kryžiaus kelius, kad dėl statybų teisėtumo atsakingai institucijai kiltų abejonių.

Inspekcija iš viso gavo trijų gyventojų skundus (2022-06-09, 2022-07-01, 2022-09-20) dėl šalia jų namo vykdomų statybos darbų. Po šių skundų inspektoriai du kartus – birželį ir spalį – tikrino statybvietę Kalvarijų g. 55, tačiau tuomet pažeidimų nenustatė.

Tačiau dėl kaimynystėje vykstančių statybų kenčiantys gyventojai nenuleido rankų – pasiekė, kad būtų surengtas susirinkimas, į kurį pakviestas ir jų namo administratorius „Mano būstas Neris“ („Mano būstas“ padalinys), ir Statybų inspekcijos atstovai.

Susirinkime paviešintas šalia statybvietės esančio namo administratoriaus užsakymu šį rugpjūtį MB „Tyrimai ir projektai“ atliktas namo konstrukcijų būklės tyrimas. Jis patvirtina namo gyventojų nuogąstavimus – ekspertai išties įžvelgė šalia vykstančių statybų stovinčiam pastatui padarytus pažeidimus, galimų avarinės būklės požymių ir rekomendavo juos nedelsiant pašalinti.

„Pranešta, kad esama pastato sienų konstrukcijų būklė neužtikrins saugios pastato eksploatacijos ir pastovumo ilguoju laikotarpiu, todėl reikalingas šių konstrukcijų remontas“, – apie statybų kaimynystėje esančio namo būklę komentavo G.Šematovičiūtė.

Po tokios išvados inspekcija pagaliau ėmėsi tirti ir šalia šio namo vykdomų statybų teisėtumą.

Tačiau, ką daryti avarinės būklės pastate gyvenantiems žmonėms, kurie baiminasi, kad dėl šalia vykdomų statybų jų būstas apskritai nesugriūtų?

Pasak G.Šematovičiūtės, jais pasirūpinti yra Vilniaus savivaldybės ir namo administratoriaus pareiga.

„Šiuo atveju, pagal teisės aktus, pastarieji turi imtis veiksmų, skubiai šalinant avarinės būklės požymius ir priemonių, apsaugančių žmones, aplinką ir namą nuo galimų pasekmių, esant poreikiui – užtikrinant laikiną gyventojų iškeldinimą“, – aiškino inspekcijos atstovė.

„Mano būstas“ Komunikacijos grupės vadovas Paulius Ugianskis 15min teigė, kad nuolat palaikomas ryšys su aplinkinių namų gyventojais ir teikiama jiems visokeriopa pagalba.

„Kurį laiką matavome sienų įskilimų žymenis ir surinkę informaciją, kaip kinta įtrūkimai, surašėme patikros aktą bei jau kreipėmės į statytojo draudimo bendrovę, kad gyventojams galimai dėl šalia esančių statybų atsiradusi žala būtų kuo greičiau kompensuota. Mes ir toliau stebėsime pokyčius namuose ir pagal tai imsimės tolimesnių veiksmų, kad būtų apginti mūsų klientų interesai“, – žadėjo P.Ugianskis.

Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas antrino, kad vadovaujantis teisės aktais, paaiškėjus, kad statinio būklė kelia pavojų jame esančių žmonių sveikatai, savivaldybė turi teisę pareikalauti pastato valdytoją imtis atitinkamų priemonių, o jeigu būtina – reikalauti organizuoti gyventojų evakuaciją.

„Savivaldybės specialistai rugsėjo pradžioje atliko pastato Kalvarijų g. 53A techninės priežiūros patikrinimą ir nustatė, kad pastatas turi galimai avarinės būklės požymių, kuriuos galėjo sukelti šalia vykstančios kito pastato statybos. Pastato valdytojas buvo įpareigotas nedelsiant šalinti avarinės būklės požymius, o dėl remonto išlaidų kompensavimo kreiptis į pastatą Kalvarijų g. 55 statančio rangovo draudimo bendrovę“, – 15min patvirtino G.Grubinskas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Statybos Kalvarijų g. 55
Lukas Balandis / BNS nuotr./Statybos Kalvarijų g. 55

Statytojas žada žalą atlyginti

15min kreipėsi ir į statybas vykdančią projekto „Lucky homes“ vystytoją, Ukrainos nekilnojamojo turto bendrovę „Savo investicija“.

Jų pardavimų atstovas Aleksandras Zapriagajevas 15min teigė, kad statytojas pasitiki projektuotojų, ekspertų bei institucijų, tikrinusių projektą kompetencija, ir neturi priežasčių abejoti statybos teisėtumu.

Vis dėlto A.Zapriagajevas pripažino suprantantis gretimų namų gyventojų rūpestį ir laikinus nepatogumus, sukeltus vykdomų statybos darbų.

„Apie galimai dėl vykdomų statybos darbų atsiradusius jų turto apgadinimus statytojui, be abejo, yra žinoma. Kadangi visi statybos dalyviai yra teisės aktų nustatyta tvarka apdraudę savo civilinę atsakomybę, klausimai dėl kilusios žalos yra perduoti draudimo bendrovei, kuri, mūsų žiniomis, šiuo metu vykdo žalos paskaičiavimus“, – sakė jis.

A.Zapriagajevas tvirtino, kad statytojas visą žalą, atsiradusią dėl vykdomų statybos darbų, gyventojams atlygins.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai