Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šeši įspėjamieji ženklai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį perkant būstą

Ne tik akivaizdūs trūkumai gali lemti, kad būsto sandorio nesudarysite. Kartais būste gali būti ne taip pastebimų, užslėptų problemų, į kurias taip pat svarbu atkreipti dėmesį, rašo metro.co.uk.
Sienų dažymas
Sienų dažymas / 123rf.com nuotr.

Nekilnojamojo turto ekspertas Terry Fisheris iš „We Buy Any Home“ įspėja, kad ieškodami svajonių namų, neignoruotumėte šešių svarbių dalykų.

1. Švieži dažai

Pasak nekilnojamojo turto eksperto, nors namas su šviežiai nudažytomis sienomis yra patrauklus, vertinkite tai atsargiai, nes dažais gali būti paslėpta tam tikrų problemų.

„Daugelis žmonių, ruošdamiesi parduoti savo namus, juos nudažo, tačiau po tuo gali būti paslepiamos tam tikroms problemoms“, – įspėja T.Fisheris.

Anot jo, dėmes, vandens padarytą žalą ir pelėsį galima lengvai paslėpti po dažais, tačiau po kiek laiko bėdos ims ryškėti.

Dėl to gali tekti spręsti probleminius klausimus, kuriems nebuvote pasiruošę pirkdami būstą, ir net patirti didelių išlaidų, kad problema būtų išspręsta.

2. Daug oro gaiviklio

Vos įžengus į namus justi, kad juose panaudota nemažai oro gaiviklio? Nemanykite, kad tai gerai.

„Stiprus oro gaiviklis gali slėpti dūmų ar naminių gyvūnų kvapą, kuriam visiškai pašalinti gali prireikti šiek tiek darbo, tačiau tai nebūtinai yra problema“, – sakė T.Fisheris.

123rf nuotr./Katė
123rf nuotr./Katė

Tačiau stiprūs kvapai gali paslėpti ir didesnes problemas, pavyzdžiui, drėgmę ar santechnikos gedimus.

„Atkreipkite dėmesį į keistus kvapus, kurie gali reikšti pelėsį, pūvančią medieną, kanalizacijos problemas ar kitas problemas“, – pridūrė jis.

3. Patalpų temperatūros skirtumai

Atkreipkite dėmesį, ar kai kuriuose kambariuose nėra neįprastai karšta arba šalta, palyginti su kitais, nes tai gali reikšti keletą problemų.

„Tai gali reikšti šildymo, vėdinimo arba izoliacijos sistemų problemas“, – perspėjo ekspertas.

„Energijos vartojimo efektyvumas yra labai svarbus tiek jūsų komfortui, tiek komunalinių paslaugų sąskaitų dydžiui, o dėl nepakankamos izoliacijos gali būti ir šalta, ir mokėsite už šildymą daug“, – pridūrė jis.

Taip pat įsitikinkite, kad būste yra dvigubi langai ir tinkama sienų, stogo ir grindų izoliacija.

Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Būstas, katės už lango
Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Būstas, katės už lango

4. Šviežio tinko lopai

Kaip ir švieži dažai, šviežias tinkas gali būti ženklas, kad buvo uždangstytos kokios nors problemos.

Kaip pastebi ekspertas, nedidelių įtrūkimų gali atsirasti tik dėl to, kad namas nusėdo, tačiau tai gali būti ir rimtesnių struktūrinių problemų ženklas.

Įtrūkimų taip pat gali atsirasti dėl drėgmės ir temperatūros svyravimų ir net dėl netoliese vykstančio eismo.

Jei jie buvo užtinkuoti, sunku pasakyti, ar tai nedideli įtrūkimai, dėl kurių nereikėtų nerimauti, ar didesni įtrūkimai, galintys sukelti rimtų problemų.

„Atkreipkite dėmesį į tinką virš durų rėmų, ypač jei durys tinkamai neužsidaro, arba į įstrižą tinką, kuris atrodo kaip laiptai, nes tai gali būti struktūrinių pažeidimų požymiai“, – patarė T.Fisheris.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Statybos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Statybos

5. Žemas vandens slėgis

Žemas ar nepastovus vandens slėgis gali reikšti vandentiekio problemas.

„Kai kurias problemas, pavyzdžiui, užsikimšusius vamzdžius ar sugedusius čiaupus, gali būti nesudėtinga išspręsti, tačiau kai kurios bėdos gali kainuoti gerokai daugiau, pavyzdžiui, surūdijusios vandentiekio linijos ir nesandarūs vamzdžiai, kurie gali net užteršti geriamąjį vandenį“, – perspėjo T.Fisheris.

Dukart patikrinkite čiaupus ir dušus, kad įsitikintumėte, jog vandens slėgis visuose namuose yra geras.

6. Vandens dėmės

Jungtinės Karalystės klimato sąlygomis drėgmė yra dažna problema, galinti paveikti nekilnojamąjį turtą, ypač senesnį.

„Atkreipkite dėmesį į vandens dėmes ant sienų ar lubų, pelėsių kvapą, atsilupusius tapetus ar dažus“, – sakė T.Fisheris.

Įsitikinkite, kad nekilnojamasis turtas turi tinkamą ventiliaciją, ir paklauskite pardavėjo apie bet kokias ankstesnes drėgmės problemas.

„Ieškokite dėmių ant sienų, lubų ar grindų, nes tai gali būti ankstesnio nutekėjimo ar nuolatinių drėgmės problemų požymiai“, – pridūrė jis.

Ekspertas patarė pasitikrinti, ar aplink nekilnojamąjį turtą yra latakai ir drenažo vamzdžiai, kad įsitikintumėte, jog vanduo yra tinkamai nukreiptas nuo pamatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas