Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šildymo sezonui prasidėjus – perspėjimas individualių namų savininkams

Vienas po kito Lietuvos miestai ir rajonai jau pradėjo centralizuoto šildymo tiekimą, o orams vis labiau vėstant, aktyvų šildymo sezoną pradeda ir individualių namų savininkai, naudojantys autonomines šildymo sistemas. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad kietą kurą naudojantys gyventojai turėtų nenumoti ranka į kaminų bei dūmtraukių valymą bei krosnių, židinių, katilų patikrą, rašoma „Lietuvos draudimo“ pranešime spaudai.
Rūkstantys kaminai
Rūkstantys kaminai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Remiantis Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) statistika, dažniausia gaisrų priežastis yra krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimai bei gedimai.

Lietuvos draudimo nuotr./Artūras Juodeikis
Lietuvos draudimo nuotr./Artūras Juodeikis

„Mūsų bendrovės duomenys taip pat rodo, kad netvarkingos šildymo sistemos bei nevalyti ir neprižiūrėti kaminai yra viena iš pagrindinių priežasčių, dėl kurių kyla gaisrai individualiuose namuose. Tai tampa ypač aktualu šaltuoju metų sezonu, kai kietas kuras būna kūrenamas nuolat, neretai po kelis kartus per dieną, ir dėl dūmtraukiuose susikaupusių nevalytų suodžių gali kilti gaisras“, − sako Artūras Juodeikis, „Lietuvos draudimo“ žalų departamento direktorius.

Praėjusiais metais buvo užfiksuota kone 1000 ugnies ir gaisro sukeltų žalų pastatams ir juose esančiam turtui, rodo „Lietuvos draudimo“ duomenys. Vidutinė žalos išmoka gaisro atveju siekė 7500 eurų − tai didžiausia vidutinė būsto draudimo žala, lyginant su kitomis būsto rizikomis (gamtos stichijomis, vandeniu, vagystėmis).

„Nors bendroje būsto žalų statistikoje gaisrų žalos nesudaro reikšmingos dalies, tačiau verta pabrėžti, kad pastatų gaisrai sukelia katastrofinius padarinius su dideliais materialiniais nuostoliais ir žmonių žūtimis. Ir bent dalies tokių gaisrų galima išvengti, jei nepamirštama reguliariai prižiūrėti šildymo sistemų ir ypač kaminų“, − komentuoja A.Juodeikis.

Pasak eksperto, kai šie priežiūros darbai nuolat atidėliojami arba neatliekami iš viso, dažnai naujas šildymo sezonas pradedamas neišvalius kaminų, ir vėliau jame užsidegę suodžiai tampa gaisro priežastimi.

„Kaminuose besikaupiantys suodžiai yra labai dažna priežastis, dėl ko kyla gaisrai gyvenamuosiuose pastatuose. Kiekvieną kartą krosnį kūrenant kietu kuru, kamine kaupiasi suodžiai, susidaro klampi ir labai degi derva, kuri itin greit užsiliepsnoja susidūrusi su ugnimi. Kamino išvalymas tikrai gali padėti apsaugoti tokiame name esantį turtą ir žmonių gyvybes“, – pabrėžia ekspertas.

Remiantis Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) duomenimis, praėjusiais metais individualiuose namuose gaisrų užfiksuota beveik 3 kartus daugiau nei daugiabučiuose.

A.Juodeikis pabrėžia, jog prieš kiekvieną šaltąjį sezoną individualių namų savininkai turėtų atlikti šiuos veiksmus:

  • Prieš pradedant aktyvų šildymo sezoną išvalyti dūmtraukį, kaminą ir krosnies ortakius, ir geriausios darbų kokybės bus pasiekta juos patikint atlikti tos srities profesionalui;
  • Rekomenduojama atidžiai patikrinti šildymo sistemas, jei yra broko ar gedimų požymių, neatidėlioti ir imtis jų remonto;
  • Kartu su kaminu apžiūrėti ir išvalyti kieto kuro krosnis ir pečius. Radus įtartinų gedimų, įtrūkimų ir panašiai, pasikonsultuoti su specialistais;
  • Svarbus vaidmuo tenka ir dūmų detektoriams, kurie turi būti ne tik įrengti, bet ir prieš pradedant šildymo sezoną patikrintas jų veikimas. Dūmų detektoriai padeda laiku lokalizuoti ugnies šaltinį ir užkirsti kelią gaisro įsiplieskimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito