Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Siūlo pirkti namus vos už tris eurus: štai kas slypi už šio sprendimo

2019 m. pietų Italijos Sambuca di Sicilia kaimeas išpopulirėjo todėl, kad jame namai buvo pardavinėjami vos už 1 eurą. Tokios schemos tapo populiarus būdas mažėjančio gyventojų skaičiaus kaimams padidinti gyventojų skaičių ir užkirsti kelią nenaudojamiems namams sunykti, rašo „Euronews“.
Sambuca di Sicilia
Sambuca di Sicilia / SWNS/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Italija Namas būstas

Tačiau nors kai kur šios iniciatyvos žlugo, Sambuca pardavėjai sulaukė daugybės prašymų. Pirkėjai atvyko iš tokių tolimų šalių kaip JAV ir Artimieji Rytai. Pardavimai į vietos ekonomiką įnešė apie 20 mln. eurų.

Italija parduoda daugiau pigių namų

Po sėkmingų 2019 ir 2021 m. pardavimų Sambuca di Sicilia aukcione parduoda dar vieną pigių namų partiją. Šį kartą galima įsigyti dešimt namų, kurių pradinė kaina – 3 eurai. Tiesa, norintiems įsigyti tokius namus svarbu šį tą žinoti.

Statiniai yra senajame Saracėnų rajone ir, kaip pranešama, yra tokios pat tvirtos konstrukcijos kaip ir tie, kurie buvo parduoti pagal ankstesnes schemas.

Namai, kurie buvo apleisti po 1969 m. žemės drebėjimo, priklauso vietos valdžios institucijoms, todėl jų pardavimo procesas vyksta sklandžiau nei ten, kur tarybos turi palaikyti ryšius tarp pirkėjų ir privačių savininkų.

Siūlomi dviejų-trijų miegamųjų namai, ne didesni kaip 80 kv. m, pastatyti iš medaus atspalvio akmens. Pastatai yra dviejų arba trijų aukštų, kai kurie turi terasas.

Taigi, kas už to slypi?

Namai parduodami aukcione didžiausią kainą pasiūliusiam pirkėjui, todėl pirkimo kaina greičiausiai bus gerokai didesnė nei simbolinė 3 eurų suma – anksčiau dauguma jų buvo parduodami už 5000-10 tūkst. eurų.

Keliuose siūlomuose namuose yra vidiniai kiemai su gražiais citrinmedžiais ir šviesiomis plytelėmis išklotomis grindimis.

Tačiau dauguma namų dar toli gražu nėra paruošti gyventi. Kaip ir ankstesniuose pigiuose namuose, pirkėjams teks imtis didelių remonto darbų.

Naujieji savininkai turėtų tikėtis, kad už pagrindinį namo atnaujinimą teks sumokėti ne mažiau kaip 30 tūkst. eurų, o už visišką pertvarkymą – daugiau kaip 200 tūkst. eurų.

Renovacijos darbai turi būti baigti per trejus metus nuo įsigijimo, kitaip pirkėjai neteks 5000 eurų užstato, kurio reikalaujama per konkurso procesą.

Kaip 1 euro namų schemos pakeitė Italijos miestelius?

„Sambuca“ namai "už espresso kavos puodelio kainą“ atnešė labai reikalingų pajamų, o vietos statybininkai, architektai ir dizaineriai sudarė svarbių sutarčių.

Be to, dėl šių namų buvo atidarytos naujos turistų apgyvendinimo vietos ir parduotuvės, taip pat atsirado nuotolinio darbo vietos, skatinančios „skaitmeninius klajoklius“, t.y. galinčius dirbti nuotoliu, apsistoti miestelyje.

Programa pakeitė ir miesto demografinę padėtį. Ją ypač pamėgo pirkėjai iš JAV, todėl dėl gausios emigrantų bendruomenės miestas buvo pramintas „Mažąja Amerika“.

Nors ši iniciatyva atgaivino Sambuca di Sicilia kaimą, ieškantiems svaiginančių įspūdžių vietinių gyventojų apsuptyje vertėtų paieškoti kitur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?